• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

[MENTION=60937]menmar1[/MENTION] był robiony dodatkowy przegląd taki jak przy zabranym dowodzie np. po szkodzie.

Brera miała prawdziwe szczotkowane aluminium. Jedynie lampa sufitowa nie pasuje do zestawu bo jest plastikowa.

No to ta z Radzionkowa ma plastiki: na konsoli środkowej, listwy wykończeniowe na drzwiach i pulpicie i na kierownicy. No i plastikowe uchwyty drzwi. Ciekawe

- - - Updated - - -

[MENTION=60937]menmar1[/MENTION] był robiony dodatkowy przegląd taki jak przy zabranym dowodzie np. po szkodzie.

Nie doczytałem. Szkoda, bo pewnie bym zapytał. Ale widać jakiś powód musiał być.

i nie jest to wersja TI...

Cześć, pomożecie z zakupem 159?

Znalazłem coś takiego:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-naviskorapdcespaluserwis-asodoinwestowanagwarvgs-ID6BGIva.html#ecd0e98c81
Cena powyżej średniej, ale mały przebieg, dobre wyposażenie i silnik. Sprawdziłem VIN, przebieg autentyczny, wycinek raportu tutaj -> pasteboard.co/I393VFj.png
Miałem wątpliwości co do tych wpisów z 11.2016, ale sprzedawca ma faktury z tego okresu na rozrząd i inne rzeczy, więc chyba ok.

Przeczytałem wiele stron forum, głównie skoncentrowany na klapach wirowych, 2.0 wybrałem dlatego, bo uznałem, że jest pewność, że kolektor jest poprawiony, (różnie jest w 1.9 + kombinacje handlarzy).
Jest długa dyskusja o tych klapach, cześć osób twierdzi, że są poprawione i ich nie rusza, inni je usuwają mechanicznie, a jeszcze inni programowo, co zrobić przy tym silniku i tym przebiegu?

Opłaca się kupić, jeżeli okażę się, że rzeczywiście jest sprawny i zadbany, czy przepłacę?

Z góry dzięki za odpowiedź.

ktoś już pytał o tą alfę kilka miesięcy temu. przejrzyj ten wątek może się dokopiesz.

Wie ktoś coś o tej Brerze?

/oferta/alfa-romeo-brera-ID6BGeyY.html#0b5de6dc24 (oferta z otomoto, ale nie mogę wysłać linku)
VIN: ZAR93900005027281

/oferta/alfa-romeo-brera-alfa-romeo-brera-2-2-jts-185-km-full-opcja-ID6BIQng.html#0b5de6dc24
VIN: ZAR93900005000602

/oferta/alfa-romeo-brera-2-2-benzyna-185km-2007r-ksenon-ID6BGHJF.html#0b5de6dc24

Ta ostatnia ciekawi mnie najbardziej bo podany jest niski przebieg i w niskiej cenie, nie wiem czy to wałek czy coś... Do tego mam stosunkowo niedaleko bo godzinę drogi ale znawcą nie jestem więc pewnie więcej mi powiecie patrząc na zdjęcia niż ja wywnioskuje :D

Ostatnia edycja:
ktoś już pytał o tą alfę kilka miesięcy temu. przejrzyj ten wątek może się dokopiesz.

[MENTION=74704]Adam_P[/MENTION] aukcji po takim czasie nie otworzę, po VINie nie udało mi się jeszcze odnaleźć. Pamiętasz może konkluzję z tego wątku? I czy jesteś pewien że to ten sam egzemplarz, bo w CEPIKU nie ma żadnych zmian właściciela od kilku lat.
[MENTION=61216]KoŁoS[/MENTION] masz jakiś konkretny trop, co kiedy itd. Czy po prostu mam zmierzyć lakier i zajrzeć pod wykładzinę w bagażniku?

Na jakiej stronie? Jest ich kilka a ja nie jestem przekonany co do jakości informacji z takich źródeł.

Czy ktoś z was korzystać z MM motors z Kielc? Warto nie warto? Kolega chyba znany w środowisku?:)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Samochody kupowane z Auto1, więc "ładną otoczkę" sobie zbudował, ale jak ktoś jest temacie to powinien wiedzieć, że "ideały" tam się raczej rzadko trafiają, a ich prawdziwy stan poznaje dopiero jak się pojawią w kraju. Czasem "myli" mu się ilość właścicieli etc. Jak nie ma nic do ukrycia niech pokazuje wgląd do aukcji z A1 i komplet zdjęć :)
"Fachowe wykłady" na profilu nie do końca pokrywające się z rzeczywistością lub czasem np. powielane mity nie zgadzające się z faktami.

Dzieki za informacje. Ciekaw jestem czy ktoś może kupił od niego i jak się sprawuje na dłuższym dystansie?

Cześć,

Oglądał ktoś z Was może tę Brere?
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-brera-brera-2-4-jtd-200km-niski-przebieg-rejestracja-2012-ID6BG2eS.html?fbclid=IwAR2ZeUN3xaLwHBpXxpR1sjEYm4iHcX2Kwx_in7M_Fd2cNezdOq0jwlgKfBk

Opłaca się kupić, jeżeli okażę się, że rzeczywiście jest sprawny i zadbany, czy przepłacę?

Jeśli wszystko bedzie w porządku to myślę, że się opłaca. Sam niedawno kupowałem Alfę z tego rocznika, z prawie takim samym przebiegiem, z tym samym silnikiem, ale mniejszą mocą w podobnych pieniądzach.
Po negocjacjach myślę, że może CI się jeszcze uda zbic 1 czy 2k.
Generalnie taka cena, za 7-8 letnie auta jest raczej bardzo przystępna. Oczywiście w porównaniu z innymi egzemplarzami, może wydawać się ona spora, ale myślę, że lepiej zapłacić więcej na starcie za pewne auto i mieć spokój. Ja moje mam prawie 3 miesiące ii przez ten czas, wczoraj spaliła mi się jedynie żarówka ;)

Cześć, pomożecie z zakupem 159?

Znalazłem coś takiego:
otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-159-naviskorapdcespaluserwis-asodoinwestowanagwarvgs-ID6BGIva.html#ecd0e98c81
Cena powyżej średniej, ale mały przebieg, dobre wyposażenie i silnik. Sprawdziłem VIN, przebieg autentyczny, wycinek raportu tutaj -> pasteboard.co/I393VFj.png
Miałem wątpliwości co do tych wpisów z 11.2016, ale sprzedawca ma faktury z tego okresu na rozrząd i inne rzeczy, więc chyba ok.

Przeczytałem wiele stron forum, głównie skoncentrowany na klapach wirowych, 2.0 wybrałem dlatego, bo uznałem, że jest pewność, że kolektor jest poprawiony, (różnie jest w 1.9 + kombinacje handlarzy).
Jest długa dyskusja o tych klapach, cześć osób twierdzi, że są poprawione i ich nie rusza, inni je usuwają mechanicznie, a jeszcze inni programowo, co zrobić przy tym silniku i tym przebiegu?

Z góry dzięki za odpowiedź.
Oglądałem tą Alfę na żywo jakiś czas temu. Nie mierzyłem lakieru bo od początku byłem nastawiony raczej negatywnie ze względu na kolor, ale chciałem obejrzeć auto w przedziale cenowym koło 30 tys. :) Auto zadbane w środku. Jeśli chodzi o karoserię to od strony kierowcy jest spora wgniotka na progu - przejechany o jakiś krawężnik, czego na zdjęciach nie zauważyłem.
Alfa trochę już stoi, choć podobno poprzedni właściciel sporo zainwestował i handlarz ma sporo faktur. To co zauważyłem pod maską to mokra obudowa egr.

Witam, dzisiaj byłem oglądać Brerę i mam kilka pytań. Dodam że auto sprowadzone w 2016 roku z niemiec przez pewnie alfacholika bo samochód stoi na klubowych ramkach.
VIN: ZAR93900005012705
1. Oboje drzwi jest troszkę "siadniętych" i czy mam się tym przejmować? Dodam że maska ma szpachli i to dość sporo (ok. 800) w jednym miejscu i jedno nadkole lakierowane, reszta w porządku.
2. Ukłąd wydechowy jest wymieniany tylko jakoś długość końcówek się różni da się to jakoś ogarnąć?
3. Obok świateł brakuje jakiś zaślepek, możliwe że je ktoś ściągnął bo były innego koloru i psuło wygląd samego auta?

20190302_132846.jpg
20190302_132840.jpg20190302_132840.jpg

Załączniki

• 20190302_132917.jpg
    20190302_132917.jpg
    63.6 KB · Wyświetleń: 14
  • 20190302_132944.jpg
    20190302_132944.jpg
    86.4 KB · Wyświetleń: 10
  • 20190302_132925.jpg
    20190302_132925.jpg
    124.7 KB · Wyświetleń: 11