• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Polerowanie lakieru

Dzięki koledzy, właśnie o takie rady mi chodziło :) Więc jeśli nikt inny nie ma nic przeciwko to sobie to zamówię :D

Ja bym zaczął od umieszczenia na forum paru dokładnych zdjęć problemu, bo w przeciwnym wypadku to jest takie teoretyzowanie. :P

Ja bym zaczął od umieszczenia na forum paru dokładnych zdjęć problemu, bo w przeciwnym wypadku to jest takie teoretyzowanie. :P

Racja! Ok, jutro zrobię zdjęcia i wrzucę, może coś wspólnie zaradzimy :)

Musicie mi na słowo uwierzyć ze to ten sam element:

Przed:

ImageUploadedByTapatalk1370286277.317227.jpg

Po:

ImageUploadedByTapatalk1370286306.829437.jpg

wooooooo petarda ! no ale właśnie, kolega nie napisał czym to było robione i jakim środkiem ? bo ja wierze na słowo :D

Koledzy - jest to zrobione maszyną roatcyjną przy użyciu past: Menzerna FG400 na futrze, Menzerna 2500 na pomarańczowym Flexi, Menzerna 4000 na żóltym Flexi. Korektę oceniam na 80% moich możliwości oraz 99% sensu. Ciąć dalej lakier w aucie które codziennie jeździ wg mnie jest trochę bez sensu. Widać oczywiście jakieś ryski, ale widać również jak mocno świeci słońce. Zamieściłem te fotki po to, aby pokazać Wam jakie źródło światła i jaki kadr musi być, aby ocenić poziom korekty przez zdjęcia. Dalekie ujęcia błyszczącego auta nie mówią nam nic, oprócz tego, że ktoś je dobrze umył. Znowu poproszę o uwierzenie na słowo ale auto którego 2 fotki Wam pokazałem, po umyciu z daleka wyglądało świetnie. Jak z bliska - to macie na 1-ym zdjęciu.
Tutaj mała pokazówka - to samo auto, bez żadnego wosku ani niczego innego na sobie. Wyłącznie po korekcie lakieru.

Załączniki

• _5315989.jpg
    _5315989.jpg
    46.6 KB · Wyświetleń: 490
No więc tak wygląda mój lakier po potraktowaniu go gąbką do mycia naczyń :/ to co koledzy radzicie? Polerka ręczna da radę czy lepiej od razu myśleć o mechanicznej? I co kupić? Kupie wszystko byle tylko sie pozbyć tych plam :/

rysyo.jpg

no ''troszkę '' zmatowiłeś ten lakier. Moim zdaniem pozbyt się tego możesz tylko przy polerce mechanicznej, ( i przy pełnej korekcie, pasta ścierna i potem schodzić z mocą, Menzerną np. )
Ręcznie też trochę na pewno dasz radę ale czy całkowicie to cięzko powiedziec. Zreszta paskami sciernymi cięzko pracuje się recznie.

sądzę ze jak potyraasz Megsem UC+tricolore dasz raade to zniwelować , napewno nie tak jak maszyną ale jak się przyłożysz i 3-4 razy ostro przejedziesz dach powinny zejść z grubsza , przynajmniej u mnie zeszło , a swoją drogą do mniejszych rys SwirlX super wyciąga głebie koloru , Megs UC też nadaje fajna głębie ale nie taką jak sX:D

te plamy to jest bród ? jak tak weź ironx'a i psiknij na to , powinno na 99,9% zejść

te czerwone plamy to jest właśnie to coś z drzewa ;p ale teraz auto już garażuje bo miałem okres ze przez 3 tygodnie stało pod domem bo mi kanał w garażu zalało i musiałem go osuszyć i zamontować pompę na przyszłość.

co do środków to mam już na oku taki oto zestaw
http://allegro.pl/menzerna-zestaw-fg500-pf2500-sf4000-gratisy-i3286068890.html

i polerka
http://allegro.pl/bass-polska-polerka-szlifierka-samochodowa-3-gabki-i3229422382.html

na polerkach sie nie znam ale są też tańsze, z tym że życie mnie nauczyło że jak coś jest tanie to jest do d... :D

polerka jak dla mnie odpada , jak chcesz coś dobrego i nie drogiego to za chwilke podrzuce Ci tu linka

Flatbeet - z Łodzi jesteś? Nie widzę profilu z telefonu, jeśli tak pykne ci dach za piwko i nie kupuj dla 1-razowego ekscesu tyle sprzętu.

Flatbeet - z Łodzi jesteś? Nie widzę profilu z telefonu, jeśli tak pykne ci dach za piwko i nie kupuj dla 1-razowego ekscesu tyle sprzętu.

niestety nieeeee... ehhh a szkoda bo widzę że dla Ciebie to pikuś :) ale Wielkie Dzięki za propozycję! :)
teraz sie zastanawiam czy nie podjechać gdzieś lokalnie do jakiegoś zakładu, podobno coś nowego się w mieście otworzyło gdzie zajmują sie kosmetyką samochodową i auto detail'ingiem, dobry koszt polerki dachu i maski to w jakim przedziale powinien sie zawierać ? bo tylko tam ma ślady :P

kurde , powiem tak ta maszyna da rade na początek ale jest ciężka , pady ja bym kupił nowe , urbana/flexipada itd , proponował bym Ci polerke k2 pro , lecz jest droższa o jakieś 100zl

Za 150 może zrobią. Zapytaj.

Amortyzatory
Powrót