• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

Mam 170km na razie nie widze bolączek tego auta, po wymianie ma. Auto na D jest zrywne na N też dramatu nie ma. Jak będziesz dbał to wszystko powinno być ok.
120 nic nie wiem :)

Koleżanki i koledzy,

Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej Alfy Romeo, a konkretnie modelu Giulietty 120/170km w benzynie. Nasuwa mi się na myśl kilka pytań do specjalistów;- )
1. Czy modelu tego dotyczą jakieś powazniejsze usterki po przebiegu 120 tys. km, zakładając, że rozrząd, ew. moduł MultiAir został wymieniony? Ze względów finansowych celuję w roczniki 2011, 2012.
2. Czy generalnie jest to model do polecenia dla osoby, która samochód traktuje jako środek transportu tzn. nie planuje wizyt w warsztacie częściej niż 1 - 2 razy do roku?

Z góry dzięki za odpowiedź.

1.praktycznie nic poza MA przedzmianiwymi nie sprawia problemoww normalnych wersjach, ktos narzekal na szklany dach skrzypial a inny na to ze wysuwana nawigacja cos nawalala (przedlifty)
2.jak najbardziej

Jazda 30% miasto I 70% trasa w tym wiekszosc autostrady. Manual czy tct?
Drugie pytanie czy rocznik 2018 czymś znaczącym sie różni od poprzedniego?

Mam manualna w 1.4MA 170km. Wszystko fajnie, ale 6 bieg mógłby być lepiej zestopniowany jak typowy nadbieg. Trochę mnie to irytuje, przy 100km/h na VI obroty ~2.5krpm, przy 140 to już 3.5krpm. TCT ma zestopniowaną szóstkę IMO trochę lepiej.

Poniżej porównanie.

Manual:
204.jpg

TCT:
205.jpg

Ostatnia edycja:
Hej, mam na oku zadbany egzemplarz 1.4 TB Distinctive 170 km, polski salon, jeden właściciel, serwisowany na bieżąco w ASO, zostawiony w salonie przy zakupie kolejnej Alfy. Zastanawiam się, czy powinienem bać się przebiegu 188k? Podpowiecie, jak Wasze auta radziły sobie po tylu kilometrach?

Moim zdaniem nie ma problemu z takim przebiegiem

Witam.

Witam.
Dotychczas obejrzalem 3 recenzje ar giulietta i w kazdej z nich recenzent wspominal o tandetnych plastikach a ja mam taka nature ze jak juz cos mi wpadnie do glowy to nie latwo stamtad wychodzi. I stad pytainie do uzytkownikow. Czy naprawde jest tak zle?
https://www.youtube.com/watch?v=0jUUu8Gb-1M
https://www.youtube.com/watch?v=_88fOCBozKM
a trzeciego to juz nie pamietam ;)

I jeszcze dwa pytanka.
Przejrzalem ten temat ktos wspomnial o module MA (multiair?) i jego naprawie znaczy sie ze to jakis powszechny problem?
I ostatnie na ktore jak zawsze nie ma precyzyjnej odpowiedzi, tzn ile powinna kosztowac giulietta z silnikiem benzynowym 1.4 150km lub 170km z lat 2011-2012 tzn aby wyeliminowac ogladanie zbyt tanich samochodow ktore juz 10 kupujacych obejrzalo i nikt nie chcial.

Przejrzalem ten temat ktos wspomnial o module MA (multiair?) i jego naprawie znaczy sie ze to jakis powszechny problem?

"Pierwsze moduły były wadliwe, miały numer 55236341 potem były poprawiane 55249566 (rok 2011) , kolejny 55257643 (rok 2013). Najnowszy ma numer 55272426 i jak do tej pory nie ma na niego skarg."

Jeśli moduł jest z początku produkcji i nie był do tej pory wymieniony wkalkuluj go w koszty.
Ja ostatnio wymieniałem. Moduł kupiłem sam (3099zł) w ASO 1000 więcej. Wymiana w ASO około 1000zł. U mnie po rabacie wyszło 899zł.
Wymieniałem 55249566, (przejeździł 120kkm, Julka 2011) na najnowszy 55272426.

"Pierwsze moduły były wadliwe, miały numer 55236341 potem były poprawiane 55249566 (rok 2011) , kolejny 55257643 (rok 2013). Najnowszy ma numer 55272426 i jak do tej pory nie ma na niego skarg."

Jeśli moduł jest z początku produkcji i nie był do tej pory wymieniony wkalkuluj go w koszty.
Ja ostatnio wymieniałem. Moduł kupiłem sam (3099zł) w ASO 1000 więcej. Wymiana w ASO około 1000zł. U mnie po rabacie wyszło 899zł.
Wymieniałem 55249566, (przejeździł 120kkm, Julka 2011) na najnowszy 55272426.

Wymieniałeś profilaktycznie czy miałeś już jakieś objawy?

Wymieniałeś profilaktycznie czy miałeś już jakieś objawy?

Miałem od czasu do czasu check i P1063, po ostatnim serwisie 120.000 jak wymieniono olej z Digteka 0W30 na PE 5W40, codziennie rano delirka (praca na 3 cyl) i check.
Jak się rozgrzal to już pracował ok, czasem po zgaszeniu i odpaleniu znikał check.
Generalnie wiedziałem, że prędzej czy później będę musiał MA wymienić, więc zrobiłem to jak tylko nasiliły się objawy po wymianie oleju.

Witam.

Witam.
Dotychczas obejrzalem 3 recenzje ar giulietta i w kazdej z nich recenzent wspominal o tandetnych plastikach a ja mam taka nature ze jak juz cos mi wpadnie do glowy to nie latwo stamtad wychodzi. I stad pytainie do uzytkownikow. Czy naprawde jest tak zle?
https://www.youtube.com/watch?v=0jUUu8Gb-1M
https://www.youtube.com/watch?v=_88fOCBozKM
a trzeciego to juz nie pamietam ;)

I jeszcze dwa pytanka.
I ostatnie na ktore jak zawsze nie ma precyzyjnej odpowiedzi, tzn ile powinna kosztowac giulietta z silnikiem benzynowym 1.4 150km lub 170km z lat 2011-2012 tzn aby wyeliminowac ogladanie zbyt tanich samochodow ktore juz 10 kupujacych obejrzalo i nikt nie chcial.
Plastiki w drzwiach te do zamykania drzwi to faktycznie trzeszczacy dramat (przedlift) ma, wkalkuluj w koszty auta ~3-3500 z robocizna ja kupiłem za 2500 swojego z ASO ale nie w Wawie tylko z wysyłką. Nie mniej kupiłbym to auto jeszcze raz :)

koledzy proszę o pomoc,
od jakiegoś czasu szukam zadbanej Giulietty
jestem poważnie zainteresowany następującym egzemplarzem na otomoto ID: 6032227217 (mam za mało postów i nie mogę dodać linku - proszę go wkleić w googla)
z tego co sam sprawdziłem to samochód bardzo dobrze utrzymany, jedynym problemem jest "brak kopa" porównując z innymi 170KM nawet tymi z TCT.
Czy widać na zdjęciach coś niepokojącego?
Pozdrawiam

dzień dobry :)

spodobała mi się jedna Giulietta, której nr VIN to ZAR94000007108429. Widzę, że tutaj można uzyskać więcej informacji o samochodzie, więc będę bardzo wdzięczny za jakieś dane wykraczające poza historiapojazdu gov :)

Tak z ciekawosci, jakies opinie o tym egzemplarzu? Cos oczywistego? https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...wisowany-stan-idealny-gwarancja-ID6AKZee.html
Ps jak widze napis auto z gwarancja to mi sie zarowka zapala nad glowa ;)

A ja tak mam jak widzę "full opcja" ;) :D Szczególnie, że to żadna full opcja, tylko zwykła częściowa opcja. Nie ma np. dachu panoramicznego (zwanego też po handlarskiemu, z niemiecka, "panoramadach") czy też nawigacji, elektrycznej regulacji foteli, albo powiększonych zacisków. Nie ma także xenonów, albo automatycznych wycieraczek. Razem z tymi felami 16" to nawet można powiedzieć "bieda opcja", bo z tyłu na 99% są korbki do szyb (po handlarskiemu - korbotronik) :(

Niepokoi też brak napisu na klapie (oczywiście, ktoś mógł go sobie zdjąć, ale serio niemiecki emeryt by to robił?).

A ja tak mam jak widzę "full opcja" ;) :D Szczególnie, że to żadna full opcja, tylko zwykła częściowa opcja. Nie ma np. dachu panoramicznego (zwanego też po handlarskiemu, z niemiecka, "panoramadach") czy też nawigacji, elektrycznej regulacji foteli, albo powiększonych zacisków. Nie ma także xenonów, albo automatycznych wycieraczek. Razem z tymi felami 16" to nawet można powiedzieć "bieda opcja", bo z tyłu na 99% są korbki do szyb (po handlarskiemu - korbotronik) :(

Niepokoi też brak napisu na klapie (oczywiście, ktoś mógł go sobie zdjąć, ale serio niemiecki emeryt by to robił?).

Tak jak napisałeś + chociażby pakietu SPORT - aluminiowe nakładki na pedały + kierownica + mieszek zmiany biegów obszyte czerwoną nitką :)

Witam ponownie.
Moze tym razem takie podstawowe pytanie. Czy te silniki 1.4 multiair o mocach 120,150 i 170 czymś szczególnym się różnią? Jak na przykład osprzęt itp.
Czy ta jednostka o mocy 120KM jest wystarczająca do tego samochodu biorąc pod uwagę jego masę czy lepiej jednak celować w tej mocniejsze? Pytam w kontekście "normalnego" poruszania się a nie jakichkolwiek szaleństw. ;)
I na co jeszcze poza modułem multiair (który z tego co zrozumiałem jest odpowiedzialny za sterowanie zaworów) należy zwrócić szczególną uwagę bo może się okazać kosztownym niedopatrzeniem?

Ostatnia edycja:
120KM nie ma MA i to jest jego główna zaleta.. W porównaniu do 150KM do prędkości 120km/h nie ma różnicy....

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka

120KM nie ma MA i to jest jego główna zaleta.. W porównaniu do 150KM do prędkości 120km/h nie ma różnicy....

Wysłane z mojego SM-T813 przy użyciu Tapatalka
Do 120 różnica to dokładnie 2,7 sec.

Parametry obu wersji :

http://www.automobile-catalog.com/performance/2016/2325545/alfa_romeo_giulietta_1_4_tb_16v_120.html

http://www.automobile-catalog.com/p...giulietta_1_4_tb_16v_multiair_150_sprint.html

MA pali odrobinę mniej, ale trafi cię wymiana MA i wszelkie oszczędności...

Amortyzatory
Powrót