• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Planowany zakup używanej Giulietty

Witam od kilku miesięcy oglądam forum i chciałem kupic Giuliette oglądałem kilka sztuk lecz za daleko by jechać.Znalazłem jedno 200km ode mnie.Potrzebuje pomocy w ocenie tej właśnie sztuki sprowadzona z Danii nr Vin ZAR94000007067358 i nr aukcji Allegro 7359769136 Oglądał ją ktoś?.

Oglądałem to auto zimą bardzo pobieżnie. Byłem służbowo w Gdańsku i zajrzałem na kilka minut. Nie mogę zbyt wiele powiedzieć ale jakoś ani auto ani komis nie wzbudziły mego zaufania. Śruby w kołach mocno pordzewiałe ale to chyba wina felg (śruby na wierzchu, nie osłonięte) i klimatu Danii. Pod maską coś nakruszone. Jak poszukasz w sieci, to ten komis raczej nie ma dobrych opinii. Pytałem gościa o kluczyk, to mówił, że jeden, teraz na fotach widzę drugi, może dorobiony na zdjęciu. Możesz do pewnego stopnia sprawdzić autko na duńskich stronach. Szczegóły na stronie samochodyzdanii.pl Ogólnie autko w kwietniu zeszłego roku wyjechało z Danii i tak już ponad rok stoi. Warto by sprawdzić miernikiem, przejechać się i dokładnie przetrzepać w serwisie. Cena jedna z niższych, są może 2 sztuki tańsze w Polsce ale ja się nie skusiłem. Wybrałem krajową z ksenonami w wyższej cenie.

Witam,
Czy istnieje możliwość sprawdzenia Gulietty?
ZAR94000007015311
Interesuje mnie przebieg, historia wypadkowa i naprawy serwisowe.
Z góry dziękuję za informacje.
Teresa

Szykuje się przesiadka ze 159 na Giuliette :D Prosiłbym o sprawdzenie pojazdu o numerze ZAR94000007085288

Hej, może ktoś oglądał Giuliette pod Warszawą o nr VIN ZAR94000007124700? Mam kawał Polski do przejechania, więc próbuje dowiedzieć się jak najwięcej. Sprzedający wysłał mi raport z historiapojazdu.gov.pl i wszystko wygląda legitnie. Auto aktualnie ma 66k km przebiegu.

Dzień dobry,

Czy ktoś z Was oglądał może na żywo otomoto 6024846392
Jest w dixi car w Raszynie 47900.
Mam 280km do niej - więc czy może mógłby ktoś zobaczyć lub oglądał

Witam od kilku miesięcy oglądam forum i chciałem kupic Giuliette oglądałem kilka sztuk lecz za daleko by jechać.Znalazłem jedno 200km ode mnie.Potrzebuje pomocy w ocenie tej właśnie sztuki sprowadzona z Danii nr Vin ZAR94000007067358 i nr aukcji Allegro 7359769136 Oglądał ją ktoś?.

Sprawdzałem ten samochód i jak dla mnie po pierwsze, jest jakiś spadek mocy, nie idzie tak jak moja, dodatkowo koleś musiał sam prowadzić, może nie chciał żebym coś zauważył, samochód ma pod maską przerdzewiałe sporo rzeczy, które w innych sprawdzanych modelach nie były nawet ruszane, tak jakby stał w wodzie, ale może racja, że to chodzi o klimat Danii. Powłoka lakiernicza sprawdzona przeze mnie, może pominąłem jakieś miejsca, ale wszystkie poza lewą stroną z tego co pamiętam były ok, a lewa strona po prostu malowana drugi raz. Dużo nie pamiętam, ponieważ to było jakieś pół roku temu albo dłużej (ja już swoją znalazłem). jak potrzebujesz sprawdzenia, to przejeżdżam tamtędy często, więc mógłbym zajrzeć, daj priv

samochód ma pod maską przerdzewiałe sporo rzeczy, które w innych sprawdzanych modelach nie były nawet ruszane, tak jakby stał w wodzie, ale może racja, że to chodzi o klimat Danii

Ja z kolei w paru już egzemplarzach widziałem takie zjawisko, również w Lancii Delta. Co ciekawe rozmawiałem z kolesiem, które takie auto ma - sprawdzane wcześniej w ASO, śladów topienia nie było, za to również ASO nie wie czemu tu i ówdzie pordzewiałe śruby osłona turbo itp.

BTW jest nawet podobny wątek na forum: http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/146712-rdza_komorze_silnika.html.
Śmieszna sprawa...

Witam serdecznie, czy istnieje możliwość sprawdzenia AR o numerze VIN: ZAR94000007011200

Browar ze mnie :)

Witam.

Jest ktoś w stanie rozkodować numer VIN?
ZAR94000007173240

Planuję zakup AR Giulietty i chciałbym zasięgnąć kilku rad. Mam też na oku pewne ogłoszenie ale z racji tego, że jestem nowy na forum nie mogę wstawić linka. Jeśli ktoś zechciałby pomóc zapraszam na priv :)

Ostatnia edycja:
Siemka Forumowicze,

Znalazłem Julkę, która mi się podoba i myślę nad jej zakupem. Mam pewne obawy bo Julka jest z hamowana na 305KM i 450Nm.
Auto miało także zrobiony układ wydechowy.

Teraz pytanie jak z trwałością tak podciągniętego auta?
Pchać się w zakup?
Ewentualnie jeżeli tak to czy nie zmniejszyć mocy u jakiegoś ogarniętego tunera?

Sama aukcja już wygasła ale link do firmy która robiła wydech (w treści jest podana firma tunerska, która podniosła moc).
rcp.com.pl/alfa-romeo-giulietta-qv/

305 na seryjnej turbinie to się chyba nie dało wyciągnąć tak żeby auto nadawało się do codziennego użytku a nie tylko na chwilę? Tam jest jakieś większe lub modyfikowane turbo? 450Nm, a skrzynia oficjalnie na 350Nm (C635), no chyba że coś też zmieniali. Układ wydechowy pewnie pozwolił na taką moc, ale co np z intercoolerem, jest większy? Sprzęgło, dwumas (chyba jest co, w 159 TBi jest dlatego zakładam że tu też)?

Rozmawiałem wczoraj z kilkoma tunerami i powiedzieli, że nie jest to problemem jednakże musi być zrobiony wydech.
Sprzęgło polecają obić kevlarem, OE za szybko się zużywa.
Sugerują zmianę intercoolera ale nie jest to obligatoryjne, jeżeli nie zostanie zmieniony to podobno centralka będzie ucinać moc przy dłuższym butowaniu.
Skrzynia mnie zastanawia ale jest kilku co mają tak zrobione auta od ponad 2 lat i póki co nic się nie dzieje, może przy normalnej jeździe i od czasu do czasu mocniejszej daje radę.
Także się zastanawiam, zobaczę jaki raport otrzymam dzisiaj/jutro na temat samochodu i podejmę decyzję.

Edit 1
Skrzynięw, którą podałeś to TCT automat, a omawiana Julka ma manualną.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ostatnia edycja:
Siemka Forumowicze,

Znalazłem Julkę, która mi się podoba i myślę nad jej zakupem. Mam pewne obawy bo Julka jest z hamowana na 305KM i 450Nm.
Auto miało także zrobiony układ wydechowy.

Teraz pytanie jak z trwałością tak podciągniętego auta?
Pchać się w zakup?
Ewentualnie jeżeli tak to czy nie zmniejszyć mocy u jakiegoś ogarniętego tunera?

Sama aukcja już wygasła ale link do firmy która robiła wydech (w treści jest podana firma tunerska, która podniosła moc).
rcp.com.pl/alfa-romeo-giulietta-qv/

mialbym podobne obawy jak u epsonixa oczywiscie pytanie glowne kto to robil i jak to zrobil ?
Sa Giulietty Squadra Corse , ktore maja moc 285 KM i 385 Nm na skrzyni TCT.

do takiej jeszcze mialbym zaufanie natomiast 450 Nm to zrobic sie oczywiscie wszystko da ale pod warunkiem, ze ktos do tego profesjonalnie podszedl.

Mocno lobbowalem celem zakupu Stelvio ale żonie podoba sie Giulietta I koniec. Bedzie raczej wersja 1.4 170 bo veloce jest juz przesadą a poza tym żona nie może miec szybszego auta niż moja GTV :)
Widze ze wsrod aut do 3 lat wiekszosc ma TCT. Jazda 30% miasto I 70% trasa w tym wiekszosc autostrady. Manual czy tct?
Drugie pytanie czy rocznik 2018 czymś znaczącym sie różni od poprzedniego?

Ostatnia edycja:
Co do skrzyni to nie doszukiwalbym się tu zastosowań a własnego komfortu. Chcesz mieć z głowy zmianę biegów to bierz TCT raczej tutaj niech widziałem nikogo narzekającego że wziął ta skrzynie. Mimo to najlepiej niech wypowiedza się Ci co ją mają.

A jeszcze pytanie mam o navi w Giulett`cie w ostaniej wersji. Jak oceniacie ?

Koleżanki i koledzy,

Przymierzam się do zakupu swojej pierwszej Alfy Romeo, a konkretnie modelu Giulietty 120/170km w benzynie. Nasuwa mi się na myśl kilka pytań do specjalistów;- )
1. Czy modelu tego dotyczą jakieś powazniejsze usterki po przebiegu 120 tys. km, zakładając, że rozrząd, ew. moduł MultiAir został wymieniony? Ze względów finansowych celuję w roczniki 2011, 2012.
2. Czy generalnie jest to model do polecenia dla osoby, która samochód traktuje jako środek transportu tzn. nie planuje wizyt w warsztacie częściej niż 1 - 2 razy do roku?

Z góry dzięki za odpowiedź.

Amortyzatory
Powrót