• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Ten NEXEN N8000 jest masakrycznie głośny . Jeździłem przez dwa tygodnie Mondeo , który miał założone takie opony , myślałem że to padły łożyska. Ta oponka jest dobrym kompromisem między ceną , a jakością. FALKEN ZE914. Niestety nie z japońskiej fabryki , ale mam już na drugim aucie i polecam.

Po dość długim czytaniu testów moje typy to:
Moje propozycje to:
- Nexen N8000 225/50 R17 98 W XL
- Kumho KU31 225/50 R17 98 W XL
- Nokian zLine 225/50 R17 98 Y XL
Jeżdżę rocznie około 30-35tys skłaniam sie do kumho, ale czy może warto wziąć nexeny. Testy pokazują, że są podobne do kumho. Nokiany to raczej lekko ponad mój budżet.

W twoim budżecie polecam:
=> Hankook Ventus Prime2 k115
=> Matador MP46
=> Kormoran Gamma B2
[h=1][/h]

Ja letnie mam falkeny zr bodajże. I to jest wg mnie 1 liga, trakcja wzorowa, niestety skończyły swój żywot i teraz zdecyduje sie chyba na te same bo widzialem gdzieś promocję z 700 na 360zł, ale rozwazam zakup tańszych nexenow. Są koreańskie a nie chińskie. Mam zimowki 215/45/17 i jest naprawdę super.

Wysłane z mojego HTC Wildfire

Ja kupiłem TOYO T1 1420 komplet 225/50 r17 na alledrogo.

Po dość długim czytaniu testów moje typy to:
Moje propozycje to:
- Nexen N8000 225/50 R17 98 W XL
- Kumho KU31 225/50 R17 98 W XL
- Nokian zLine 225/50 R17 98 Y XL
Jeżdżę rocznie około 30-35tys skłaniam sie do kumho, ale czy może warto wziąć nexeny. Testy pokazują, że są podobne do kumho. Nokiany to raczej lekko ponad mój budżet.

panowie a gdzie kupic najtaniej opony?nowe mnie interesuja 225 45 18,ostatnio mialem Kumho i sobie chwale,teraz mysle o Nexen ale zobaczymy,ktos pisal ze glosne wiec troche odpuscilem i ide w kierunku Kumho,macie moze jakies sklepy godne polecenia?

ja na Belli mam teraz nexeny 17" na zime i najgorsze nie sa:)

mam tez teraz nexen na zime i w porownaniu do zeszlego sezonu na bridgeston to nexen na spory minus,no ale to chyba inna polka wiec mozna wybaczyc:)

- - - Updated - - -

Ja wlasnie zamowilem nexeny n9000 na oponeo tyle ze 235/40

kikne ale trzymam sie rozmiaru 225 45:)dzieki,a jak przycisk w panelu klimy?

A co z tym przyciskiem? Nie zalacza klimy? Teraz nie włączy sie na bank. W alfach klima startuje od 5 stopni na plusie. Sprawdz gdzies w ciepłym garażu, no chyba że ta informacja jest Ci znana:)

Wysłane z mojego HTC Wildfire

Te indeksy świadczą tylko o możliwej prędkości i ładowności. Jeździsz na tyle szybko? Ładujesz tak mocno auto? Pewnie nie. Więc możesz śmiało kupić niższy wariant. Polecam Toyo lub Yokohamę.

94 - 670kg ładowności na oponę x 4 = 2680 kg / auto
98 - 750kg ładowności na oponę x 4 = 3000 kg / auto

Y - 300 km/h
W - 270 km/h

Więc czy potrzeba sztywno podążać za instrukcją, żeby kupić bardziej zaawansowaną i droższą oponę? Nawet do 270 się nie rozpędzisz.... i o 1300kg więcej niż auto waży też nie załadujesz ;)

Pozdrawiam.
Witam
Tak też myślałem ale w sklepie oponiarskim i to bardzo renomowanym powiedziano mi, że nie chodzi o prędkość W czy Y ale o nośność i nie jest to tylko podzielona masa samochodu na 4 bo jest to wartość dynamiczna i w chwili hamowania ciężar jest duży.
Swoją drogą ja często podróżuję z prędkościami pow. 200k/h. A też dowiedziałem się, że ubezpieczyciel może odmówić wypłaty odszkodowania ze względu na zastosowanie nieprzepisowych lub inaczej niehomologowanych opon. I ponoś ma do tego pełne prawo.
Więc to nie taka błaha sprawa.
Oczywiście zgadzam się z tym, że zastosowanie indeksu 94 znacznie obniżyłoby cenę opony. Ale co robić.
Na poprzednim komplecie miałem założone Dunlop SP 01 225/50/17 94W, na oryginałach były Pirelli P ZERO ROSSO 225/50/17 ZR 98Y
Dzięki za info.

Muszę kupić 2 opony, które z tych są godne polecenia?
Hankook K115 235/45R18
Fulda SportControl 235/45 R18
Hankook Ventus V12 Evo K110 235/45 R18
Firestone FHSZ90 235/45 R18
Kumho KU31 ECSTA SPT 235/45R18
Falken FK 453 235/45 R18

mialem kumho ecsta i chwale sobie

jezdzilem jeden sezon(ubiegly)znawca opon nie jestem,moim zdaniem byly dosc ciche
a dzis pytalem jednego sprzedajacego o rozmiar i przeslal mi taka oferte na 225 45 18
ale mowi ze na inne 18 yokohama ma lepsze ceny,ja niestety uparlem sie na ten rozmiar
natomiast z dostępnych 225/45/18 mamy:

Barum Bravuris2 – 465zł/szt
Nokian zLine – 610zł/szt
Pirelli Pzero Nero GT – 660zł/szt
Yokohama Advan Sport V105 – 690zł/szt

Amortyzatory
Powrót