[159] Opony Letnie

osobiście z tanich opon mogę polecić firmę Ovation (tak chińskie), jednak po czytaniu przez całą zimę opinii o tej firmie, zdecydowałem się i kupiłem w rozmiarze 225/50/17 w cenie 255zł/szt.
Opony bardzo ciche (na drugiej osi mam Barum 2, nie widzę różnicy). Jestem normalnym użytkownikiem auta (raz szybciej, raz wolniej - w zależności od sytuacji) i moim zdaniem takie opony w zupełności wystarczą, biorąc pod uwagę że np. Pirelii w tym rozmiarze kosztuje ok 700zł/szt.

Jakość opony wychodzi w sytuacjach kryzysowych, kiedy musisz wykonać gwałtowny manewr, ostro zahamować itp. Zwłaszcza na mokrej nawierzchni. Nie zaryzykowałbym chińszczyzny...

A ja sie powtórzę - zainteresujcie sie oponami Profil. Warto, naprawdę.

Jakość opony wychodzi w sytuacjach kryzysowych, kiedy musisz wykonać gwałtowny manewr, ostro zahamować itp. Zwłaszcza na mokrej nawierzchni. Nie zaryzykowałbym chińszczyzny...

Masz absolutną rację. Jednakże rozumiem też tych, którzy chwilowo nie będąc przy kasie wolą kupić chińczyka za 250 niż nic i jeździć na starych/łysych/krzywych i Bóg wie co jeszcze oponach, bo nie mają 700 na markowe gumy... takie życie. Nie rozumiem tylko tych, których stać, a mimo to kupują gorsze/niepewne opony z czystej chęci zaoszczędzenia...

Masz absolutną rację. Jednakże rozumiem też tych, którzy chwilowo nie będąc przy kasie wolą kupić chińczyka za 250 niż nic i jeździć na starych/łysych/krzywych i Bóg wie co jeszcze oponach, bo nie mają 700 na markowe gumy... takie życie. Nie rozumiem tylko tych, których stać, a mimo to kupują gorsze/niepewne opony z czystej chęci zaoszczędzenia...

To jak kogos nie stac na gumy 18" to niech kupi felgi 16" chociazby stalowe i porzadne 205/55/16. Bezpieczenstwo przede wszystkim.

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

mam na lato felgi 19'' i są na nich obecnie opony 235/40/R19, czy mogę bez problemu wrzucić na nie 225/40/R19? Felgi oryginalne AR (jeśli to ma znaczenie). Chciałem kupić komplet Nexena N9000 i w 225 mają bardzo dobrą cenę.

mam na lato felgi 19'' i są na nich obecnie opony 235/40/R19, czy mogę bez problemu wrzucić na nie 225/40/R19? Felgi oryginalne AR (jeśli to ma znaczenie). Chciałem kupić komplet Nexena N9000 i w 225 mają bardzo dobrą cenę.

założyć możesz, choć musisz brać pod uwagę, że taka opona będzie nieznacznie niższa (niższy profil), przy 235/40 - profil 94 mm, natomiast przy 225/40 - profil 90 mm,

witaj!

skoro, 235/40 były OK a muszą być OK bo do 19tek to jest wskazany przed producenta rozmiar i nic nie powinno obcierać to tym bardziej 225 będzie OK => będą lekko węższe i o lekko niższym profilu..

czy chodzi Ci właśnie o profil 40 przy 225, czy nie za niski na polskie drogi??
Pozdr.

skoro, 235/40 były OK a muszą być OK bo do 19tek to jest wskazany przed producenta rozmiar i nic nie powinno obcierać to tym bardziej 225 będzie OK => będą lekko węższe i o lekko niższym profilu..

Ocierać o nadkola oczywiście nie będą, pytanie czy ranty felg nie będą się niszczyły przy podjeżdżaniu pod krawężnik etc. bo opony będą węższe. Przykładowo w 166 felgi 16" dla szerokości 205 a 215 różnią się o 0,5J.

Będą ok.Sam takie mam u siebie.Jeszcze nie jeździłem,ale względem 235 wizualnie niczym się nie rózni opona na feldze.Średnica będzie 8mm mniejsza od 235.

witaj!

czy chodzi Ci właśnie o profil 40 przy 225, czy nie za niski na polskie drogi??
Pozdr.

Pewnie 45 byłby bardziej komfortowy ale czy różnica byłaby aż taka duża? Z Nexena nie ma takiego profilu. Zatem na chwilę obecną zostaje opcja Nexen N9000 225/40 R19.

Wysłane z mojego 2013023 przy użyciu Tapatalka

Panowie a co sadziecie o toyo proxes T1 sport 225 45 18 95Y XL

- - - Updated - - -

opony sa nieuzywane ale z 11 roku,pelnowartosciowe,warto\ sie w to pchac?

pewnie wszystko zależy od ceny
dzisiaj w novax sprawdzałem ceny pirelli cinturato misiu ;)
gumy z 11 roku są raptem 30zł tańsze niż z końca 13

cena za kpl to raptem 1650 zl,wiec cena chyba ok

- - - Updated - - -

patrzac np na Kumho to 200zl toyo drozsze,wiec chyba lepiej doplacic,tak?

Panowie a co sadziecie o toyo proxes T1 sport 225 45 18 95Y XL

Mój brat miał t1 sporty w e90.Opona super trzyma na suchym,szybko jej ubywa ( 18' wytrzymała 25 tys) ,na mokrym jest słabiutka.Prowadziłem, i szczerze,to według mnie nie warta swojej ceny. Jesli masz je w dobrej promocji ,to możesz brać, ale na mokrym trzeba mocno uwazać.

@5 tys?masakra jakas,jezdzilem na Kumho caly sezon i prawie zero zuzycia,ok 15tys km

Też miałem Kumho w zeszłym sezonie i na przednich mało co bieżnika zostało po przebiegu troche ponad 30kkm. Opony ściągłem na zimę z felg bo poszły do malowania i nie zakładam ich ponownie bo nie chcę po miesiącu czy dwóch ich zmieniać. Na tylnych mam nadzieje polatać jeszcze sezon, ale ogólnie to oponki rewelacyjne jak za tą cene. Może troche głośne, ale kleją się drogi jak szalone nawet na mokrej nawierzchni.

Ja mam nexeny na lato i zimę. W sumie po jednym sezonie. Jestem zadowolony. Polecam

Amortyzatory
Powrót