[159] Opony Letnie

ja tam celuje znowu w kumho,przystepne ceny jak dla mnie
te co mi podal koles jakies rewelacyjne nie sa
na www.skapiec.pl mozna wyrwac taniej

Ja w sierpniu 2013 pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na opony wielosezonowe. Wybór padł na Vredestein Quatrack 3 http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-quatrac-3-205-45-r17-88-v#50773812 , oczywiście nowe . Miałem dość spore obawy, ale z góry zakładałem że obecnym autem polatam max półtora roku, dlatego nie chciałem inwestować w dwa komplety.
Przetestowałem je latem, jesieniom i zimą w prawie 200 konnym aucie z napędem na tył.
Latem sprawowały się dobrze w każdych warunkach. W upalne dni na szybkich łukach miałem wrażenie jak by się miały za chwilę odkleić od asfaltu, ale wszystko było cały czas pod kontrolą. Reszta bez zarzutu. Podczas deszczu rewelacja, opony wręcz stworzone do mokrych nawierzchni.
Z utęsknieniem czekałem an zimę i śnieg. W śniegu, błocie pośniegowym i na czarnym rewelacja. Zachowywały się jak średniej klasy zimówki. Za to do minusów mogę zaliczyć jazdę na oblodzonej nawierzchni. Tu trzeba było jechać bardzo ostrożnie. Patrząc na plusy tej opony, tą jazdę na oblodzonym jej wybaczam.
Na suchym bardzo ciche, na mokrym troszeczkę je słychać. Ścieralność, po 8 tyś. km. niezauważalna.
Styl jazdy mieszany, w zależności od nastroju i z kim jadę.
Podsumowując:
Jeśli w przyszłości nie będę miał auta o mocy ponad 200km to zostaję przy tych gumach na długie lata i zapominam o dwóch kompletach opon.
Naprawdę nie spodziewałem się takiej opony. Szczerze polecam na lato i zimę.

Ja w sierpniu 2013 pierwszy raz w życiu zdecydowałem się na opony wielosezonowe. Wybór padł na Vredestein Quatrack 3 http://www.oponeo.pl/dane-opony/vredestein-quatrac-3-205-45-r17-88-v#50773812 , oczywiście nowe . Miałem dość spore obawy, ale z góry zakładałem że obecnym autem polatam max półtora roku, dlatego nie chciałem inwestować w dwa komplety.
Przetestowałem je latem, jesieniom i zimą w prawie 200 konnym aucie z napędem na tył.
Latem sprawowały się dobrze w każdych warunkach. W upalne dni na szybkich łukach miałem wrażenie jak by się miały za chwilę odkleić od asfaltu, ale wszystko było cały czas pod kontrolą. Reszta bez zarzutu. Podczas deszczu rewelacja, opony wręcz stworzone do mokrych nawierzchni.
Z utęsknieniem czekałem an zimę i śnieg. W śniegu, błocie pośniegowym i na czarnym rewelacja. Zachowywały się jak średniej klasy zimówki. Za to do minusów mogę zaliczyć jazdę na oblodzonej nawierzchni. Tu trzeba było jechać bardzo ostrożnie. Patrząc na plusy tej opony, tą jazdę na oblodzonym jej wybaczam.
Na suchym bardzo ciche, na mokrym troszeczkę je słychać. Ścieralność, po 8 tyś. km. niezauważalna.
Styl jazdy mieszany, w zależności od nastroju i z kim jadę.
Podsumowując:
Jeśli w przyszłości nie będę miał auta o mocy ponad 200km to zostaję przy tych gumach na długie lata i zapominam o dwóch kompletach opon.
Naprawdę nie spodziewałem się takiej opony. Szczerze polecam na lato i zimę.

Sorry, ale nikt nigdy mnie nie przekona że wielosezonówki w mocnym aucie mogą być tak samo dobre jak opony sezonowe. Jeśli ktoś tak twierdzi to znaczy że albo nigdy nie miał dobrych opon sezonowych albo jeździ jak emeryt.

kiedys mialem goodyear 4season i zima koszmar,na sniegu zero,latem troche halasowaly,

Sorry, ale nikt nigdy mnie nie przekona że wielosezonówki w mocnym aucie mogą być tak samo dobre jak opony sezonowe. Jeśli ktoś tak twierdzi to znaczy że albo nigdy nie miał dobrych opon sezonowych albo jeździ jak emeryt.
Jak emeryt nie jeżdżę, zresztą nie po to kupowałem auto z takim silnikiem. Ale też nie jestem idiotom który lata do odcięcia od świateł do świateł.
Mam ponad 30 lat, dwójkę dzieci, ale do emeryckiej jazdy mi daleko ;)
Szkoda że tak daleko mieszkasz to dał bym Ci rundkę moim autem to może zmienił byś zdanie.

Co do opon to nie twierdzę że są lepsze od dobrych zimówek czy letnich, ale znakomicie spełniają swoją rolę, a jak nie ścigasz się na torze to w zupełności wystarczają.

- - - Updated - - -

kiedys mialem goodyear 4season i zima koszmar,na sniegu zero,latem troche halasowaly,
U mnie był wybór właśnie między tymi 4season a quatrack 3 i wybór padł na te drugie.
Do tego musiałem kupić opony do dwóch aut i tu był wybór, albo dwa komplety dobrych wielosezonowych, albo cztery sezonowych + wymiany dwa razy w roku na dwóch autach. Te parę minusów mogę jej wybaczyć za tą oszczędność.

z ta zmiana to sie zgadzam dlatego niegdy jeszcze nie mialem tak ze zmienialem opony,zawsze na zime lato ma dwa kpl felg z oponami,wydje raz i zmieniam samemu(z 8 razy w sezonie):)

Ale też nie jestem idiotom

Po pierwsze primo popracuj nad znajomością języka polskiego.

Szkoda że tak daleko mieszkasz to dał bym Ci rundkę moim autem to może zmienił byś zdanie.

Nie zmieniłbym zdania. Spróbuj wykręcić dobrą czasówkę na torze na takich oponach to pogadamy.
Testowaliśmy z kolegą różne opony na torze jego mustangiem (czyli mocnym autem z tylnym napędem) i wyniki były jednoznaczne.
W warunkach letnich najlepiej sprawdziły się dobre letnie opony. Zarówno zimówki jak i całosezonowe nie pozwoliły nawet zbliżyć się wynikiem do tych letnich.

Całosezonowe może i dają radę, w jeździe po mieście z prędkościami do 50km/h. Chciałbym zobaczyć jak robisz szybkie zakręty na takich oponach.

Panowie rozglądam się za oponami letnimi, mam dwa typy Pirelli P Zero Nero GT i Nokiany Z-Line (235/45/18) - różnica w cenie ok 25,00 zł/1szt.
Czy ktoś jeździ na tych pirelli? O Z-Line nie pytam bo bardzo dużo osób chwali.

Panowie rozglądam się za oponami letnimi, mam dwa typy Pirelli P Zero Nero GT i Nokiany Z-Line (235/45/18) - różnica w cenie ok 25,00 zł/1szt.
Czy ktoś jeździ na tych pirelli? O Z-Line nie pytam bo bardzo dużo osób chwali.

Ja już od 15tys. jeżdżę na Pirelli P Zero Nero GT i jestem bardzo zadowolony. W sumie to nie mam za dużego porównania bo wcześniej miałem opony w rozmiarze 215/55r16 a to zupełnie inna bajka.
Bardzo dobrze trzymają w zakrętach zarówno na suchym jak i na mokrym, jedyny minus to, że spalanie wzrosło o ok.1l ale może to zasługa rozmiaru a nie opon Pirelli.

Ja już od 15tys. jeżdżę na Pirelli P Zero Nero GT i jestem bardzo zadowolony. W sumie to nie mam za dużego porównania bo wcześniej miałem opony w rozmiarze 215/55r16 a to zupełnie inna bajka.
Bardzo dobrze trzymają w zakrętach zarówno na suchym jak i na mokrym, jedyny minus to, że spalanie wzrosło o ok.1l ale może to zasługa rozmiaru a nie opon Pirelli.

Też właśnie robię na wiosnę przesiadkę z 215/55/16. A jak zużycie bieżnika po 15tyś.?

To całkiem spoko jak po 15.000km.

Bardzo często mam w głowie włączony sportowy tryb jazdy..182KM i 416Nm kuszą;)
Wg mnie jeśli opony się ścierają to dobrze w końcu wiem, że mają kontakt z asfaltem, gorzej jeśli byłyby jak nowe.

Opony letnie

Witam. Mam zamiar kupić opony letnie szukałem trochę po forum ale nic ciekawego nie znalazłem może ktoś pomoże coś wybrać. Jeżdżę mało 10-15 k km na rok głównie krótkie trasy ok 50 km reszta miasto. Mam aktualnie 225/45/17 ale są za niskie i teraz chcę wziąć 225/50/17 chce coś tańszego a przystępnego do jazdy : wstępnie znalazłem coś takiego :

Sailun Atrezzo ZS+225/50 R17 98W XL - 1024 zł za 4szt
Nankang NS 20 225/50 R17 98 Y XL- 1224 zł +
NEXEN N6000 225/50R17 98W - 1200
Kumho ECSTA SPT KU31 - 1600

te nexeny ktoś wcześniej polecał, odszukaj autora i podpytaj jak się sprawują
kumho z resztą też były omawiane

Koledzy, przymierzam się do wymiany 2 opon letnich. Obecnie posiadam 2 pary opon o rozmiarze 235/45/18, myślę o zakupie opon o rozmiarze 225/45/18 (ze względu na cenę samych opon, oraz oszczędności na paliwku). Jak myślicie różnica w szerokości opony będzie bardzo wyczuwalna?

Koledzy, przymierzam się do wymiany 2 opon letnich. Obecnie posiadam 2 pary opon o rozmiarze 235/45/18, myślę o zakupie opon o rozmiarze 225/45/18 (ze względu na cenę samych opon, oraz oszczędności na paliwku). Jak myślicie różnica w szerokości opony będzie bardzo wyczuwalna?

Jeśli zmienisz szerokość opony z zachowaniem profilu to zmieni Ci się średnica koła.
W przypadku różnych rozmiarów kół, żeby pokonać tą samą drogę w tym samym czasie koła o mniejszej średnicy będą miały większą prędkość kontową.
Dochodzi jeszcze różnica w oporach toczenia.
Co za tym idzie VDC będzie wariował gdyż koła na jednej osi będą zachowywały się inaczej niż koła osi drugiej. Rozmiar wszystkich kół musi być jednakowy.

A ponieważ nie jesteś w stanie dobrać opon tak żeby przy różnej szerokości zachować tą samą średnicę koła musisz wymienić wszystkie 4 opony.

PS> sprawdziłem i różnica średnicy wynosi 9 mm czyli sporo.
PS2> było to już wyjaśniane w tym wątku.
PS3> Jeśli chcesz żeby było tanio załóż 16" z oponami 205/55/16. Będzie i tanio w zakupie i bardziej ekonomicznie w spalaniu. Przy zakupie 18" czy 19" trzeba być świadomym wysokich cen opon. Już przy 17" ceny opon, w rozmiarach określonych przez producenta, potrafią zwalić z nóg.

Ostatnia edycja:
Witam. Mam zamiar kupić opony letnie szukałem trochę po forum ale nic ciekawego nie znalazłem może ktoś pomoże coś wybrać. Jeżdżę mało 10-15 k km na rok głównie krótkie trasy ok 50 km reszta miasto. Mam aktualnie 225/45/17 ale są za niskie i teraz chcę wziąć 225/50/17 chce coś tańszego a przystępnego do jazdy : wstępnie znalazłem coś takiego :

Sailun Atrezzo ZS+225/50 R17 98W XL - 1024 zł za 4szt
Nankang NS 20 225/50 R17 98 Y XL- 1224 zł +
NEXEN N6000 225/50R17 98W - 1200
Kumho ECSTA SPT KU31 - 1600

osobiście z tanich opon mogę polecić firmę Ovation (tak chińskie), jednak po czytaniu przez całą zimę opinii o tej firmie, zdecydowałem się i kupiłem w rozmiarze 225/50/17 w cenie 255zł/szt.
Opony bardzo ciche (na drugiej osi mam Barum 2, nie widzę różnicy). Jestem normalnym użytkownikiem auta (raz szybciej, raz wolniej - w zależności od sytuacji) i moim zdaniem takie opony w zupełności wystarczą, biorąc pod uwagę że np. Pirelii w tym rozmiarze kosztuje ok 700zł/szt.

Amortyzatory
Powrót