• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Jest w internecie test kormoranow i wypadły gorzej niż chińskie opony

Dlatego na opiniach na temat opon się nie polega. Jak już to średnia z testów i to różnych organizacji a nie jednej.

Wysłane z mojego Apollo Lite przy użyciu Tapatalka

Ja tam wolę posłuchać opinii użytkowników którzy mają autko podobne jak moje :)

Wolę opinie użytkowników Alfy niż testy "różnych organizacji" opon na Passatach lub Golfach

Czyli uważasz, że jak jedna opona od drugiej na passacie jest lepsza, to na AR może być diametralnie inaczej? :)
Zauważ, że najczęściej na budżetowych oponach na początku jest w miarę ok, a po sezonie robi się już znacznie gorzej. Nie wiem co miarodajnego dają opinię użytkowników, gdzie nikt normalnie nie ma okazji, żeby porównać różne opony w tych samych warunkach.

Mam te ecosporty od kilku tygodni na tyle i na razie jest bdb. Autostrada w deszczu bez niespodzianek, wywazanie bez problemow.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Co daje opinia ? - przynależność do stada (czy grupy rówieśniczej) , opinię można wybrać taką jak pasuje - tyle ich jest, że do wyboru , do koloru :) goodride i imperial będą i dobe i niedobre, podobnie continental. A nawet jak niedobe to "dadzą się wyważyć" przynajmniej, a jak inne będą lepsze to będą "niewarte swej ceny" itd :)
Z testami już tak fajnie nie jest - są cyferki, jest prawdziwe porównanie , czasem bolesne, czasem po prostu zimne i chłodne i nie można się za bardzo policytować kto jakie odkrycie zrobił itd. Tak że opinie faktycznie mają masę zalet nad testami. A no i nie są na Golfach, bo Alf oczywiście inne prawa fizyki dotyczą, to nadsamochody :)

To podrzućcie jakieś linki gdzie i jak testowane są markowe używki - bo nowych nie szukam. Będę mógł sobie porównać z budżetówkami

Testy opon zebrana masa w jednym miejscu :

www.tyrerewview.co.uk

Nie bardzo rozumiem co masz na myśli mówiąc o testach "markowych używek" ?? chyba nie sądzisz że ktoś się czymś takim zajmuje. Nie da się testować loterii.

Dlatego pytam się o opinie. Wiem, że każdy ma swoje zdanie ale domyślam się, że opona kilku letnia używana zachowuje się inaczej niż nowa. Więc nie interesują mnie testy nowych markowych opon - niestety budżet mam ograniczony. Strona niestety "nie wchodzi" :)
Pozdrawiam

Oj może literówka, weź się trochę wysil , o ile to wysiłek.
Nie ma testów opon używanych. A opinie nic nie znaczą. Zawsze z wiekiem będzie tylko coraz gorsza, każda opona . Lepsza nie będzie.
Więc opieraj się na danych na temat opon nowych, i dobieraj tak (w testach jest szacowane w przybliżeniu zużycie) żeby je w około 4 lata zjechać (lub mniej) , wtedy nie będzie dramatycznych różnic między nową i tą3-4 letnią.

Pochwalę się tylko, że użytkowane przeze mnie od zeszłego lata Uniroyale Rainsport 3 w rozmiarze 235/45 18", na których przejeździłem również zimę, nadal świetnie się sprawują i podczas trudnej ostatnio pogody spisują się idealnie - na mokrym jedzie się jak na suchym :)

Jest w internecie test kormoranow i wypadły gorzej niż chińskie opony
Są jeszcze Kormorany UHP- nowy model . Kupiłem do MiTo żony 215/45/17 . Woda i Eco mają C/C czyli całkiem fajnie . Są na sprawdzonym bieżniku Michelin'a i jak na razie sprawują się świetnie. Cena za komplet opon z 2017r to 819pln z wysyłką.

Wysłane z mojego Lenovo TAB 2 A8-50L przy użyciu Tapatalka

Możesz coś więcej powiedzieć o tych oponkach? Jaki rozmiar, jak ścieralność i ogólnie jak z głośnością podczas jazdy? Pozdrawiam Paweł

Pochwalę się tylko, że użytkowane przeze mnie od zeszłego lata Uniroyale Rainsport 3 w rozmiarze 235/45 18", na których przejeździłem również zimę, nadal świetnie się sprawują i podczas trudnej ostatnio pogody spisują się idealnie - na mokrym jedzie się jak na suchym :)

Witam, niedawno kupiłem swoją Alfke na ziomówkach 225/50/17 Michelina, które są w całkiem dobrym stanie i przymierzam sie do kupna letnich. Tyle, że letnie chciałbym 225/55/17 żeby auto było troche wyżej, ponieważ drogi w moim mieście i okolicach bywają naprawde tragiczne..

Jak myślicie 225/55/17 nie będa za duże? Uniroyal Rainsport 3 to moje faworytki jak narazie. Jakie polecacie w tym rozmiarze?

Zainwestowałem w dunlopy max sporty rt2. 235/35R19. Początkowo byłem przerażony bo mi na nierównościach tył uciekał, a przynajmniej sprawiał takie wrażenie. Teraz już się przyzwyczaiłem się do nowego charakteru auta i jest ok. Miałem też okazję pojeździć na deszczu i nie mam zarzutów. Bardzo dobrze trzyma. Polecam, choć jak zużyję to raczej wrócę do oryginalnego profilu czyli 235/40R19.

Jedyne na co trzeba uważać to stojąca woda. Opona szeroka więc lubi ciągnąć po wjechaniu w kałużę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W tym tygodniu przyszły moje oponki Falken Azenis FK510, ktore zamówiłem w logistykaopon.pl. Cała realizacja zamówienia od wpłaty pieniędzy do przyjścia opon potrwała równe dwa tygodnie, wszystkie opony z DOT 4616, więc całkiem przyzwoicie.

W piątek je założyłem, i opony te spełniają wszystkie moje oczekiwania, więc w cenie w jakiej są sprzedawane naprawdę polecam, naprawdę warte były te opony zakupu.

Samochód na nich zachowuje się bardzo przewidywalnie, praktycznie nie są potrzebne żadne korekty kursu. Sprawdziłem je już na krętych "górskich" drogach u siebie, potem w trasie do Wrocławia, i na autostradzie. Przy prędkościach nawet do 200km/h opony zachowują się idealnie. Pod koniec trasy jak już dojeżdzałem na miejsce na autostradzie złapała mnie dosyć mocna ulewa a opony dalej bardzo dobrze się trzymały. Dlatego jeżeli ktoś się nad tymi oponami zastanawiał to z czystym sercem polecam, przynajmniej jako nowe opony. Zagadką pozostaje tylko jak charakterystyka tych opon będzie się zmieniać wraz z upływem czasu, ale na to nikt teraz nie odpowie.

Jedyna wada tych opon, przynajmniej dla mnie, to że są dosyć twarde i wyraźnie czuć na nich przejeżdżanie przez poprzeczne nierówności.

Jezdzilem na fk510 poprzedniego lata. Po roku wszystko jest w najlepszym porządku. :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Możesz coś więcej powiedzieć o tych oponkach? Jaki rozmiar, jak ścieralność i ogólnie jak z głośnością podczas jazdy? Pozdrawiam Paweł
Rozmiar tak jak pisałem - 235/45 R18 czyli fabryczne 18 cali.
Ścieralność na razie ciężko mi ocenić, zrobiłem na nich niecałe 10kkm i wyglądają jak nowe - ostatnio oglądałem przód na skręconych kołach. Hałas - szumią na niektórych szorstkich nawierzchniach, brzęczą na poprzecznych pęknięciach (np. dylatacje na mostach, wiaduktach) ale to raczej kwestia rozmiaru opony i doboru ciśnienia a nie tego modelu. Poza oblodzoną nawierzchnią w zimie (gdzie każdy zakręt bokiem :) ) to auto jedzie jak przyklejone, tak samo na mokrym jak na suchym. Na suchym nie zapiszczę przy ruszaniu, a na oponach 205 (nowych) ciągle piszczało (to też kwestia automatu).

Amortyzatory
Powrót