[159] Opony Letnie

A co z tą oponą było nie tak? Długo na niej jeździłeś, że Ci wybuchła? Czy to była jakaś nowa opona? Generalnienie niebezpieczna sytuacja, szczególnie w przypadku gdy jedziesz na drodze z jednym pasem ruchu w jednym kierunku. Strzela opona, zjeżdżasz na przeciwległy pas i nieszczęście gotowe.
No ale tego nie przeskoczysz, nawet prezydentowi się zdarzyło. A nie każdego stać na takie opony jak te tutaj: http://www.oponeo.pl/artykul/opony-dla-bezpiecznych-aut montowane w pancernych limuzynach.

Opona była nowa, przejechała cały sezon (około 20 tys. km), a wybuchła drugiego dnia po założeniu w drugim sezonie. Dokładnej przyczyny wybuchu nie znam, jednakże można podejrzewać winę warsztatu który ją zakładał skoro wybuchła krótko po założeniu.

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Wybuchł prawy przód, jechałem akurat środkowym pasem, droga prosta. Alfy nie obróciło :)

Wysłane z mojego SM-J500F przy użyciu Tapatalka

Nie wiem co myślicie ale dla mnie głupotą jest tworzenie nowego bieżnika, wypuszczając go potem z tą samą nazwą co stary. Potem tylko problemy. Jakby nie mogli dać Pzero 2 czy pZero neo. Jakkolwiek byle to odróżnić. BTW wczoraj rozwaliłem oponę bo jakiś de#il przykręcił nadkole z boku zbyt długą śrubą i mi obcierało przy ostrym skręcie, szczęście w nieszczęściu że jak wymieniałem wtyczkę od halogenów to to odkryłem.

Teraz mam letnie barumy bravurisy 3
wulkanista.pl/barum-bravuris-3hm/

Jedna jest do wymiany, zapas to jakiś chińczyk więc odpada. Pytanie czy dokupować jedną nową czy wymieniać od razu całą oś, bo ta od strony kierowcy to 3-4mm jej zostało. Więc nowa to mogłaby ściągać przy hamowaniu czy coś jak miałaby 8mm.

W weekend najechałem kołem na tę blokadę metalową do miejsca parkingowego i rozciąłem oponę.
Jakie 235/40 do 600 zł/szt. polecacie?

Ostatnia edycja:
W weekend najechałem kołem na tę blokadę metalową do miejsca parkingowego i rozciąłem oponę.
Jakie 235/40 do 600 zł/szt. polecacie?

235/40/19 ? Ostatnio kupiłem komplet nowych Nexen Nfera SU1 (najwyższy model Nexena), chodzą po ok 500zł/szt. w rozmiarze 225/40/19 więcej minimalnie drożej może być z 235/40/19, ale są świetne - ciche dB, przy wyważaniu max 6-8g Fe wychodziło na felgę, dobrze trzymają się na suchym i na mokrym. Śmiało mogę polecić i określić je jako "najlepsze z najtańszych"

235/40/19 ? Ostatnio kupiłem komplet nowych Nexen Nfera SU1 (najwyższy model Nexena), chodzą po ok 500zł/szt. w rozmiarze 225/40/19 więcej minimalnie drożej może być z 235/40/19, ale są świetne - ciche dB, przy wyważaniu max 6-8g Fe wychodziło na felgę, dobrze trzymają się na suchym i na mokrym. Śmiało mogę polecić i określić je jako "najlepsze z najtańszych"

No właśnie najbardziej mi chodzi o zachowanie na mokrym. Obecnie mam budżetowe Nankangi. Na suchym jest dobrze, ale na mokrym już nie. Nie polecam.

Ja zakładam teraz Pirelli P7 cent... coś tam... :) , Opony 235/40/19 tanie nie są około 800 zł sztuka, ale czytałem testy i jak ktoś duzo jezdzi to dobry wybór. Dobra trakcja, w miare niskie opory toczenia i podobno wytrzymują dosyć długo, co dla mnie jest wazne, bo po co mi opony z super trakcją, które po 20-30 tys. ( robie więcej rocznie ) będą do śmieci.

Miałem kiedyś Pirelli w Mazda 6 i byłem z nich zadowolony. Rzeczywiście dużo jeździłem. Opony stosunkowo ciche, dobrze się kleiły do szosy w pozytywnym znaczeniu tego słowa, nie wpływały przy tym na zwiększenie spalania. Ta rozmiarówka i ten model rzeczywiście trochę kosztują: http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-p7-cinturato-235-40-r19-96-w#140549581 ale cóż, dobrze służą. W testach też są wysoko.

a napiszcie mi, czy przód też ściera Wam się bardziej od wewnątrz? Zbieżność mam dobrze ustawioną (chyba)...

co do opon to jeszcze mnie intryguje Uniroyal Rainsport 3. Cena dobra i przyczepność na mokrym "A"

Ostatnia edycja:
Panowie, mam masakrycznie głośne Sunny cholerawie co, chcę to wymienić na coś klasy średniej, mam zagwostkę odnośnie profilu, bo w takim oponeo pokazje do mojego modelu 1.9 JTDm 120KM gumy 225/45/17
w sklepie dostałem info że powinno być wg. specyfikacji 225/50/17, taki profil mam też obecnie. W czym rzecz, no w cenie, bo profil 50 jest zdecydowanie droższy. ktoś ma założony pierwszy wariant? jak na tym się jeździ? co rzecze katalog AR?

225/45/17 w zupełności Ci wystarczy na profilu 50 straszny balon musi być. Różnica między tymi profilami to 22 mm na średnicy. Nie powinieneś odczuć różnicy na komforcie wg mnie.

Co polecacie Uniroyal Rainsport 3, Dębica Presto UHP 2 a może Barum Bravuris 3HM. Może ktoś użytkował i coś poleci. Rozmiar to 225/45/18.

Ojciec jeździ na Uniroyal Rainsport 3, chwali sobie opony że dobrze kleją tylko ścianki boczne są trochę miękkie.

225/45/17 w zupełności Ci wystarczy na profilu 50 straszny balon musi być. Różnica między tymi profilami to 22 mm na średnicy. Nie powinieneś odczuć różnicy na komforcie wg mnie.

No właśnie nie czuję by był to jakiś balon, trzymanie na boki bardzo ok. zastanawiam się jedynie nad tym co sugeruje oponeo, bo sam mam 50mm, niższy profil niby nie dużo ale auto zasadniczo jest niskie.
No i kwestia ceny, Pushq, ten wymiar podajesz z katalogu?

Z instrukcji obsługi konkretnie.

Taki wymiar jest zalecany przez producenta. I indeks nosnosci 98

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Potrzebuję bezkompromisowej opony o parametrach premium. Wybór padł na Dunlop SP SportMaxx RT. Ktoś z forumowiczów ją użytkuje? I co dziwne spotkałem tą oponę z naklejkami b,a / c,a i e,b. Czyżby różniły się zastosowaną mieszanką? Bo reszta oznaczeń jest taka sama na każdej.

Amortyzatory
Powrót