• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Rozważałem GoodYear'a, ale jednak wybrałem Dunlop SP SportMaxx RT. Z tym że u mnie priorytetem był niski poziom hałasu.

http://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-p-zero-nero-gt-235-40-r19-96-y-xl#106765050
Mam te które typujesz.Narazie moge powiedziec ze super zachowuja sie na suchym.Agresywnie mozna wejsc w zakret bez utraty przyczepnosci.Dobrze odorwadzaja wode.Hamowanie na mokrym bez zastrzezen.Hałas jak na zimowej oponie.Nie jest jednak to irytujące.Zobaczymy ile wytrzymają.Na moim profilu mozesz zobaczyc jak sie prezentuja.

Opony już zakupione. Wybór padł na Dunlop SP SportMaxx RT.

Jakie parametry ? (Wymiary i indeksy)

Ja własnie znalazłem dobrą ofertę na dunlopy sport 01(Indeks bezpieczeństwa B, oporów toczenia C), ale nie wiem czy 235/50/18 nie będą za wysokie? Zalecane są 45.

Witam. Przymierzam się do kupna opon letnich 17' muszę znaleźć tanie i dobre. Z tego co czytałem na forum i w innych źródłach wstępnie wybrałem:
1: http://allegro.pl/215-45r17-215-45-17-nexen-n6000-nowe-raty-i1388850645.html
2: http://allegro.pl/215-45r17-215-45-17-nexen-n3000-nowe-raty-i1388852088.html

Który model jest lepszy, miał ktoś albo wie coś o nich proszę o podpowiedź.

Od jakiegoś czasu montujemy takim osobom (szukającym opon tanich i dobrych) Nexeny. Najlepszy model to NFera. Kupisz taką oponę w okolicy 300 PLN sztuka. N6000 też nie jest złą opcją, aczkolwiek odżałowałbym tą stówkę więcej za NFery.

Kupiłem takie do siebie, w cenie 288 za sztukę. Jeszcze nie miałem okazji na nich jeździć jednak podobno są chwalone.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Jeszcze nie miałem okazji na nich jeździć jednak podobno są chwalone.
Podobno sa chwalone, hmmm, dla mnie niezbyt przekonujaca rekomendacja :) sorki, za OT, nie moglem sie powstrzymac

Nie tym się kierowałem, akurat cena była dla mnie istotna. Nie polecalem ich nikomu, a jeśli tak został zrozumiany mój post to sory.

Wysłane z mojego PLK-L01 przy użyciu Tapatalka

Nie tym się kierowałem, akurat cena była dla mnie istotna. Nie polecalem ich nikomu, a jeśli tak został zrozumiany mój post to sory.
Nie o to chodzilo. Po prostu troche Cie zlapalem za slowka, ze stwierdzenie 'podobno polecane' musi zostac odczytane jako malo przekonujace. To tak jakby ktos Ci powiedzial, ze chyba ktos tam mial I chyba chwalil. Podejzewam, ze czytales/slyszales gdzies dobre opinie uzytkownikow, wtedy bym sie spodziewal czegos w stylu 'ludzie ktorzy maja polecaja'. Niewazne, mial byc z przymrozenim oka zart, a widze ze nie wyszlo. Sorki za OT

Ja już zamówiłem Nexeny N8000 XL 225/40/R19 W93 za 370 zł / sztuka. Mam nadzieje, że będę z nich zadowolony. NFery w tym rozmiarze to już około 550 / sztuka z tego co patrzyłem.

Te Nexen N Fera to całkiem przyzwoite miejsca w testach mają widzę :

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nexen/N-Fera-SU1.htm

7th: 2014 Auto Zeitung Summer Tyre Test (225/50 R17)10th: 2014 Auto Bild Top 15 Summer Tyre Test (225/50 R17)
14th: 2014 Auto Bild 50 Summer Tyre Shootout (225/50 R17)

@ pawciu87 - te ovation to mają AŻ jedną opinię w tym dośćdobrze zbierającym opinie o oponach portalu tyrereview - delikatnie mówiąc niezbyt dobrą :) Nie ma co się dziwić jak opona 235szer 18cali kosztuje tyle co średnio budżetowa popularna 185/65/15. No nie może być dobra, naprawdę.
Co do ocen przez użytkowników, to wiem z własnego doświadczenia (siebie sprzed lat - taka samokrytyka ;) ) - że takie oceny są mało wartościowe - zwykły użytkownik ma znikome porównanie z innymi, ba nawet nie potrafi rozróżnić co jest limitem opony, co zawieszenia, co masy auta , co ciśnienia itp. Oczywiście wydaje mu się że wie. Ale nie wie :)
To ze ktoś coś założył na mocne auto to żadna rekomendacja tak naprawdę.

Te Nexen N Fera to całkiem przyzwoite miejsca w testach mają widzę :

http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Nexen/N-Fera-SU1.htm

7th: 2014 Auto Zeitung Summer Tyre Test (225/50 R17)10th: 2014 Auto Bild Top 15 Summer Tyre Test (225/50 R17)
14th: 2014 Auto Bild 50 Summer Tyre Shootout (225/50 R17)

[/QUOTE]

The revised Nexen N FERA SU1 is fundamentally solid in the wet, but in the curved aquaplaning tests is floats very early - czyli na zakręcie gdzie jest trochę więcej wody może się zrobić nieciakawie
Average handling and grip on dry and wet roads - no tu chyba tłumaczyć nie trzeba

No jak dla mnie to wnioski niezbyt zachęcające do zakupu. Co do drugiej części postu. Zgadzam się, dla mnie opinie użytkowników, że fajnie się jeździ są dla mnie bezwartościowe.

Koledzy takie szybkie pytanie - czy ma ktoś z Was doświadczenie z oponą w rozmiarze 245/40R18? Szukam dobrych opon ale niestety w moim obecnym rozmiarze 235/45R18 na którym jeździło mi się super nie ma za bardzo wyboru... Dużo lepiej wygląda to w podanym rozmiarze 245/40R18. Co do opon to już praktycznie zdecydowałem, że chce nowość Dunlopa Sport Maxx RT 2. Zjeździłem jedynki od nowości i jedynie czasem na mokrym mogłyby się lepiej spisywać.

The revised Nexen N FERA SU1 is fundamentally solid in the wet, but in the curved aquaplaning tests is floats very early - czyli na zakręcie gdzie jest trochę więcej wody może się zrobić nieciakawie
Average handling and grip on dry and wet roads - no tu chyba tłumaczyć nie trzeba

No jak dla mnie to wnioski niezbyt zachęcające do zakupu. Co do drugiej części postu. Zgadzam się, dla mnie opinie użytkowników, że fajnie się jeździ są dla mnie bezwartościowe.[/QUOTE]

No jak, to przeciętna opona, w niższej niż przeciętna cenie. Przepraszam czego oczekiwałeś ?
Solid in the WET to ogromny plus. Właściwie może wystarczyć.
Droga hamowania - ten Nexen jest PRZED (!) i to na mokrym - co jest ważniejsze i trudniejsze) :
Nokian Z Line (a to b dobra opona)
Yokohama advan sport 105
Uniroyal rainsport (a to na mokre niby)
Toyo proxes T1 sport
Kleber Dynaxer
Vredestein Ultrac Cento
Dunlop, Khumo, Fulda
i innymi .
Bo ja wiem czy to źle ?
Przy koszcie kompletu w rozmiarze z testu 365 Euro podczas gdy gorsi pod tym wzgl konkurenci dobrze ponad 500E kosztują ?
A co do aquaplaningu - za zakręcie o aquaplaning to trzeba się mocno postarać -przecież widać jakie są warunki i tak się jedzie, do tego musi być nie lekko mokro a naprawdę sporo wody żeby wejść w ślizg. W takich warunkach jaka by opona nie była to się na niej nie polega, sory. Przeciętne prowadzenie na suchym - czytaj - nie tragiczne, nie jest źle.
Sęk w tym że nie jest na dnie stawki, a cenowo chyba tak - cena do tego co daje. Wiadomo i to oczywiste że cudów się wtedy nie wymaga.

Powtarzam - mnie ani ziębi ani grzeje NEXEN, nie mam, wszędzie mam świeże opony więc ze 2-3-4lata zmian nie planuję, jednak uważam że środek w stawce w testach to nieźle. Lepiej niż dół. I że warto je przeglądać bez nastawienia z góry, na zimno. I na mokro :) A nie że Chiny czy Tajwan itp.

Amortyzatory
Powrót