[159] Opony Letnie

Co sądzicie o oponach nowych ze sklepu za więcej (~2400 - czyli jest gwarancja), czy tańsze ale ściągnięte z auta w salonie (~1700 brak gwarancji)?

Oponki niby Goodyear eagle f1, ale po przeczytaniu opinii, sam nie wiem.

a ja mam trochę inny dylemat... do wyboru opony w rozmiarze 225/50 R17

- Continental ContiEco 5 - nowe, ale DOT 2011
- Falken ZE914 - nowe

mam dylemat i nie bardzo wiem na co się zdecydować. Myślałem o nowych Falkenach, ale z tego co wiem jako nowe mogę dostać nawet opony z DOT 2013 (jak nie starsze), a wtedy to już opona nie jest jakoś dużo nowsza od tej Conti.

- Falken ZE914 - nowe

mam dylemat i nie bardzo wiem na co się zdecydować. Myślałem o nowych Falkenach, ale z tego co wiem jako nowe mogę dostać nawet opony z DOT 2013 (jak nie starsze), a wtedy to już opona nie jest jakoś dużo nowsza od tej Conti.
Falken to dobra japońska opona.Mam 3sezon zimowe i nawet ładnie wyglądają na profilu 225/50 17

Maiłem Falkeny w tym modelu i naprawdę super opona teraz mam Falkeny FK453 i też rewelacja i do tego jest roczne ubezpieczenie

Co sądzicie o oponach nowych ze sklepu za więcej (~2400 - czyli jest gwarancja), czy tańsze ale ściągnięte z auta w salonie (~1700 brak gwarancji)?

Oponki niby Goodyear eagle f1, ale po przeczytaniu opinii, sam nie wiem.

700zł różnicy to sporo.Jak te za 1700 są jak nowe to nie ma sie co oglądać tylko brać.Nigdy nie miałem przypadku aby opona w jakiś sposób uległa uszkodzeniu z winy procesów produkcyjnych.Na dziurze czy po najechaniy na ostry przedmiot ryzyko uszkodzenia jest niemal identyczne czy to jest opona za 1000zl czy 500zl.Chyba ze kupisz jakiegoś chinola co nie leżał nawet koło opony.

- Falken ZE914 - nowe

Co do starszych letnich opon (z zimowymi mam troche inną opinię, bo one muszą pozostawać miękke w niskich temperaturach, a o to gorzej z wiekem opony), moje doświadczenie jest z Michelinami Primacy HP 17" z 2009, do końca 2015 były założone na kołach i moim zdaniem nic im nie brakowało (choć już zostało ze 3mm i w tym sezonie już będą nowe). Zależy ile jeździsz, jeśli przewidujesz że zjedziesz te opony np w 2 sezony to OK można nie przejmować się zbytnio rocznikiem, ale jeśli spodziewasz się je mieć przez powiedzmy 5 lat lub więcej, to już tak stare opony bym je sobie odpuścił.

Nie wypowiem się natomiast na temat ani jednego z modeli, nie znam ich.

DOT opony 2011 oznacza 210 tydzień 2011 r. czyli mają już 5 lat! Wbrew temu co się pisze to tzw lezaki magazynowe. Może być tak że będa szumieć, wiborwać etc wskutek niewłaściwego przechowywania. inna sprawa że taka opona jest po prostu stara!!
Co do GY Eagle F1 miałem takie w VW cc i był z nimi problem - po ok 2 tkm -pojawiały sie wibracje przy ok 80 km/h i wyły- były wymieniane na gwarancji. Także bez GW żadne Goodyear-a nie kupiłbym.

DOT opony 2011 raczej oznacza 20 tydzień 2011 roku. Pewnie czeski błąd kolega zrobił.

DOT opony 2011 oznacza 210 tydzień 2011 r[/QUOTE]

DOT opony 2011 oznacza 210 tydzień 2011 r. czyli mają już 5 lat! Wbrew temu co się pisze to tzw lezaki magazynowe. Może być tak że będa szumieć, wiborwać etc wskutek niewłaściwego przechowywania. inna sprawa że taka opona jest po prostu stara!!
Co do GY Eagle F1 miałem takie w VW cc i był z nimi problem - po ok 2 tkm -pojawiały sie wibracje przy ok 80 km/h i wyły- były wymieniane na gwarancji. Także bez GW żadne Goodyear-a nie kupiłbym.

I właśnie z takimi spotkałem się na stronie opony.com.pl, czyli to prawda. Co raz bardziej skłaniam sie ku Nexenom n fera. Komplet za 1500, a następne warte uwagi to Uniroyal za 1900.

DOT opony 2011 raczej oznacza 20 tydzień 2011 roku. Pewnie czeski błąd kolega zrobił.

DOT opony 2011 oznacza 210 tydzień 2011 r
[/QUOTE]

Żeby rozwiać wątpliwości to przyznam się do błędu... trochę źle to napisałem. Chodziło mi o to że opony są z 2011 r. Dokładny DOT 4111

C35933114_4.jpgkurczę.... jakieś nudne te opony wybieracie, ja będę szukał jakiegoś fajnego bieżnika - zobaczcie jak to Suzuki wygląda na kapciach good year

a te:
np
Potenza Adrenalin RE002
TOYO PROXES T1-R 225/45 R17 94Y

YOKOHAMA S.DRIVE AS01 225/45 R17 91Y

YOKOHAMA ADVAN NEOVA AD08 225/45 R17 91W

Ostatnia edycja:
jeżeli przy zakukie opon sugerujesz się"ładnym wyglądem bieznika" to nie mam pytań :edziahaha:

- - - Updated - - -

I właśnie z takimi spotkałem się na stronie opony.com.pl, czyli to prawda. Co raz bardziej skłaniam sie ku Nexenom n fera. Komplet za 1500, a następne warte uwagi to Uniroyal za 1900.

Widzę że jesteś z Rz - jak będziesz chciał dam ci namiary na gościa co Falkeny w RZ załatwi Ci w db cenie i z ubezpieczeniem

Z tego co widzę to Falken wypadają troche gorzej od Nexen, a cena sporo wyższa.
Duze opory toczenia też widzę. Czekam na wypłate i pewnie biore te Nexeny

Ja dziś będę zakładać Nexeny N8000 XL 93W 225/40/R19. Kupiłem tydzień temu za 370/sztuka a dzisiaj już 404/sztuka. Ciekawe jak się będą sprawować.

Ja dziś będę zakładać Nexeny N8000 XL 93W 225/40/R19. Kupiłem tydzień temu za 370/sztuka a dzisiaj już 404/sztuka. Ciekawe jak się będą sprawować.

Nie za niski indeks nośności? Według producenta na 19 powinien być 96.

93 odpowiada 650 kg. Nawet gdyby Brera ważyła 2 tony to będzie jeszcze "zapas", chyba, że źle rozumuje? Jeśli źle myślę to mnie poprawcie ale na chłopski rozum 650*4 = 2600kg.

Większość tej masy, szczególnie w dieselu jest skupiona na przedniej osi. Jasne, że nacisk na oś jest mniejszy niż 1300kg, ale nie jeździmy po idealnie równych drogach i pewnie rozchodzi się też o wytrzymałość tych opon na uszkodzenia. Wiadomo, że im większa masa na nich skupiona, tym większe obciążenia muszą przenieść.

Opona o wyższym indeksie nośności wydaje mi się, że będzie także sztywniejsza, co przekłada się na lepszą precyzję prowadzenia. Ale to już tylko moje domysły i na pewno nie każdy to wyczuje.

Amortyzatory
Powrót