[159] Opony Letnie

A ja zakupiłem Goodyeary EfficientGrip Perfomance. Też myślałem nad nero GT, bo cena dość atrakcyjna (nawet niższa niż za Goodyeary) ale zniechęciły mnie wysokie opory toczenia oraz głośność (wg etykiety EU - a i wg niej hamowanie na mokrym mają słaszbe :P). Zresztą, jeśli zimowe Nokiany D4 zapewniają mi wytarczająca przyczepność to i Goodyear będzie ok :) U mnie na dolnymśląsku raczej też już zimy nie spodziewam, ale letnie jeszcze poczekają trochę w piwnicy :)

A testował ktoś może budżetowe Nexeny N8000 XL 225/40/R19 93W? Widzę, że są za 343 zł / sztuka na necie.

Hej wam,

zastanawiam się nad dunlopami sport maxx rt 225/45/R18 ale z tego co widzę one nie mają nośności większej niż 92. Więc raczej nie będę ryzykował.
Opcją jest 245/45/18 ale po 1 nie wiem czy się zmieści a po drugie cena miażdży cyce

Czy nośność 98 jest wg was obligatoryjna? czy ktoś jeździ na mniejszej i nie narzeka?
[MENTION=36019]edi[/MENTION]t:
Teraz zauważyłem że są jeszcze wersje 92XL, ale tutaj ten indeks nośności tak czy tak będzie za mały?

Ostatnia edycja:
Wydaje mi się, że rozmiar powinieneś mieć 235/45/R18, ale to zależy jaki masz rozmiar felg. W każdym razie w takim rozmiarze jak podałem są z indeksem 98 na oponeo.

mam felgi 9" więc 225 byłoby "na styk" - gdyby była z taką nośnością.

cena za 225/45/18 92Y, a 235/45/18 98Y to 800PLN różnicy :/
chyba będę musiał rozejrzeć się za czymś o klasę niżej od tych :(

Czy nośność 98 jest wg was obligatoryjna? czy ktoś jeździ na mniejszej i nie narzeka?
To nie jest kwestia 'nie narzekania', auto bedzie jezdzic w miare normalnie, choc nie wiem czy nie zwiekszysz ryzyka uszkodzenia opony. e
Wg instrukcji nosnosc dla 17" i 18" przewidziana przez producenta jest 98, a dla 19" 96. Stosujac mniejsze (proponujesz znacznie mniejsze) nosnosci narazasz sie na potencjalne duze problemy w razie jakiegos wypadku - jesli wystrzeli Ci opona albo bedzie jakas bula/przebita (co jest czeste po wypadku bo np udezysz w cos), to policjant/biegly/prokurator pewnie sprawdzi opony, a wtedy beda tylko klopoty, chocby I wypadek byl nie z Twojej winy.
Ja bym az tak nie ryzykowal.
Poza tym wybierajac opone wezsza o 1cm, przy tym samym profilu, w tym wypadku wysokosc opony zmniejsza Ci sie o 4.5mm - na Polskie drogi to chyba nienajlepsze rozwiazanie (komfort, zuzywanie sie zawieszenia, uszkodzenia opony/felgi)

Ostatnia edycja:
http://www.oponeo.pl/dane-opony/dunlop-sp-sportmaxx-rt-235-45-r18-98-y-xl-mfs-zr#106431259
Tu masz za 632zł. Nie wiem gdzie miałeś za 800zł.

A, sorry, źle przeczytałem Twój post.

na czterech sztukach wychodzi 800zł, sorry niezbyt jasno się wyraziłem

- - - Updated - - -

45 to nie jest wysokość w mm, tylko procent szerokości. Tak się oznacza profil opony.

Człowiek uczy się całe zycie :)

Ale i tak zastanawiam się czy 235 będzie OK, ze względu chociażby na cenę :(

A ciężko znaleźć opony w podobnej klasie oporów toczenia i drogi hamowania co te Dunlop'y.

A testował ktoś może budżetowe Nexeny N8000 XL 225/40/R19 93W? Widzę, że są za 343 zł / sztuka na necie.

Mi je polecano jako nieustepujace markom premium, aczkolwiek 225/45/R18.
Zastanawialem sie jeszcze nad N9000 i N'Fera SU1 225/45 R18 95 Y XL.

Ostatnia edycja:
N8000 to jest starszy topowy model a N-Fera SU1 to jest najnowszy model topowej opony Nexena. Ja bym brał zdecydowanie N'Fera SU1 bo dużo lepiej wypada w testach, konkurując z modelami opon ze średniej półki, podczas gdy n8000 w zasadzie wlecze się w ogonach tabel.

grzesio, zachciało się felg 18 calowych to teraz trzeba płacić. Było trzeba przed zakupem sprawdzić ceny opon. Nośność i indeks prędkości związane są z bezpieczeństwem. Szczególnie jak załadujesz samochód i naprzykład rozpędzisz na autostradzie albo będziesz musiał wykonać nagły ostry skręt i opona nie wytrzyma. Nie koniecznie zaraz po zakupie, ale może za dwa lata, za trzy, jak już będzie "zmęczona". Albo płacisz i płaczesz za dunlopa, albo rezygnujesz z komfortu i kupujesz opone tańszą, z większymi oporami toczenia itd.

Aż do teraz nie miałem pojęcia o tym indeksie nośności :)

Dzięki wam za pomoc, porozglądam się jeszcze i zakupie pewnie i tak coś z klasy premium. Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.

Aż do teraz nie miałem pojęcia o tym indeksie nośności :)

Dzięki wam za pomoc, porozglądam się jeszcze i zakupie pewnie i tak coś z klasy premium. Na bezpieczeństwie nie ma co oszczędzać.

Tak żebyś wiedział czym grozi jazda z oponami o niedoszacowanej nośności (historia z filmu dotyczy testu łosia, ale przy okazji wyszła sprawa z oponami):
https://youtu.be/zaYFLb8WMGM?t=107

Przy normalnej jeździ nic złego się nie stanie, ale w ekstremalnej sytuacji już może.

Budżetowe rozwiązanie to opona Nexen N Fera SU1 235/45R18 98Y za mniej niż 450 zł/szt. Niezła w testach, przewyższa wielu droższych opon.

Hej wam,

zastanawiam się nad dunlopami sport maxx rt 225/45/R18 ale z tego co widzę one nie mają nośności większej niż 92. Więc raczej nie będę ryzykował.
Opcją jest 245/45/18 ale po 1 nie wiem czy się zmieści a po drugie cena miażdży cyce

Teraz zauważyłem że są jeszcze wersje 92XL, ale tutaj ten indeks nośności tak czy tak będzie za mały?
245/45/18 wchodzi na styk do 159 - nic nie obciera i mam właśnie te dunlopy o których piszesz.

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót