• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Przy moim użytkowaniu przewaznie trasa wytrzymały by jeszcze 2sezony czyli 4sez spokojnie czyli w sumie ok 50tys km i bylyby do kosza

Uniroyale RainSporty 3 uzytkowalem przez 2 lata. 2 zjechane do zera po 40kkm. Na mokrym wzorowe, ale boki maja miekkie. Teraz zamowilem PZero Nero GT.

Widzę, że temat się rozkręca więc może i ja poproszę o jakieś porady. W zeszłym sezonie "skończyłem" Michelin Premacy HP (225/50/R17) i poszukuję godnych następców. Nie jeżdżę jak wariat, raczej normalnie (rodzinka na pokładzie) toteż szukam czegoś co połączy rzeczy niemożliwe do połączenia cisza/trwałość/przyczepność (w takiej kolejności). Nie interesują mnie na pewno "chińczyki", "tajwany" i inne skośnookie wynalazki. Poszukuję czegoś ze sprawdzonych i cenionych marek oponiarskich. Na Michelinach zrobiłem trochę ponad 28kkm w dwa sezony (nie miałem ich od nowości - były chyba roczne w chwili zakupu). Jakbyście poradzili coś co sami używacie i jesteście zadowoleni (szczególnie w rozmiarze jak powyżej) to będę wielce wdzięczny :)

159 jest cieższa, ale ja na Primacy HP zrobiłem chyba z 80 jak nie więcej tys i coś z 5 sezonów letnich w 156tce, poszły z nią w świat z jeszcze chyba połową bieżnika choć gumą już twardniejącą. W testach słynęła z połączenia trwałości i przyczepności z komfortem/. Jak jesteś zadowolony to może te same weź.
Natomiast jeśli z ciekawości coś innego byś chciał spróbować, tańszego, a na czym się nie zawiedziesz na pewno - to Nokian Z-line mogę z czystym sumieniem polecić . Nie wiem jak z trwałością będzie bo po 1 sezonie , ale świetną pewność trzymania drogi i reaktywność na kierownicę dają. Na głośność jakoś uwagi nie zwracałem, ale wg mnie świetnie do Alf i ich wrażliwych układów kierowniczych pasują. Wcześniej miałem Vredestain ultrac cento, gorsze pod tymi względami od Nokiana. Na 166tce mam Sava UHP - po prostu przyzwoite opony, bez ochów i ach'ów, ale były tanie (jakieś promocje sava robiła) , świeże i dają sobie radę choć po 2-3 sezonach i znikomych przebiegach wygląda że twardnieje guma powoli już.

Moja mocniejsza Alfetta jeździ na Dunlop SP SportMaxx RT. Opony są niesamowite. Jak na taką moc auta, napęd na 4 koła idą jak przecinak zero poślizgu. Doskonale odprowadzanie wody. Kontrola nad autem w każdych warunkach i prędkości. Z czystym sumieniem mogę polecić te oponki. Aha jest niestety jeden minus: CENA...

Na 17" polecam opony Sportiva Super Z z grupy Continentala.Tanie w zakupie, po 2 sezonach prawie 7mm mięsa zostało(jazda dynamiczna).Na mokrym rewelacja na suchym również bez zastrzeżeń.Ciche przy dużych prędkościach.Sprzedałem koledze z forum bo kupiłem 19 felgi.Gdybym miał wybierać poraz drugi postawiłbym własnie na te opony.Cena jakosc przyczepność tyle w tym temacie.

Hankooki miałem w zeszłym sezonie i na ten sezon prawdopodobnie też takie wpadną. Co prawdę w rozmiarze 235/45/18 ale śmiało mogę polecić. Właściwości jezdne podobne do continentali czy dunlopów które wcześniej miałem. Największy plus u mnie miały za to że praktycznie się nie praktycznie ząbkowały.

Moja mocniejsza Alfetta jeździ na Dunlop SP SportMaxx RT. Opony są niesamowite. Jak na taką moc auta, napęd na 4 koła idą jak przecinak zero poślizgu. Doskonale odprowadzanie wody. Kontrola nad autem w każdych warunkach i prędkości. Z czystym sumieniem mogę polecić te oponki. Aha jest niestety jeden minus: CENA...

Mógłbyś powiedzieć jak oceniasz komfort/głośność na tych oponach? Przymierzam się do nich właśnie (225/45r17) po bardzo złych doświadczeniach z Pirelli i Uniroyalem.

Mógłbyś powiedzieć jak oceniasz komfort/głośność na tych oponach? Przymierzam się do nich właśnie (225/45r17) po bardzo złych doświadczeniach z Pirelli i Uniroyalem.
Głośność??? Jaka głośność? Powiem tak poza sympatycznym pomrukiem V6, żadne inne odgłosy z opon nie wychodzą (235/45r18). Nieco gorzej jest z komfortem. Jeszcze jak nawierzchnia jest idealna to pół biedy, problem pojawia się na dziurach, nierównościach. W połączeniu ze sportowym zawieszeniem komfort zbytnio nie zachwyca, S klasa to to nie jest. W moim przypadku jeżdżę głównie po nowych świeżo wyremontowanych jezdniach także w moim przypadku komfort oceniam na 90%.

Dzięki za odpowiedź, opony zamówione. Ja też mam u siebie sportowe zawieszenie, mam nadzieję, że nie wytrzęsie mnie za mocno, bo tu u mnie takich idealnych dróg jak głosi legenda to nie ma ;)

A nexen nblue hd ? Jeździ ktoś na nich?

Mam takie opony w Zafirze B 1.9 cdti 150 km - rozmiar 205/55/16. Mogę tylko wypowiadać się na ich temat pozytywnie. Dobre trzymanie na suchym, bardzo dobre na mokrym, dobre odprowadzenie wody i bardzo przewidywalne zachowanie na mokrym. Są do tego ciche i mają niskie opory toczenia a kosztowały mnie naprawdę śmieszne pieniądze. Jedne z lepszych letnich opon jakie miałem okazję ujeżdżać.:)

Ktoś ma jakieś testy czy coś odnośnie SportMaxx RT2? Bo będę brał albo dunlopy albo Goodyear EfficientyGrip Perfomance

Bo będę brał albo dunlopy albo Goodyear EfficientyGrip Perfomance
Kolego cokolwiek weźmiesz z tych dwóch propozycji będziesz zadowolony. To klasa premium w oponach. Sam posiadam dunlopy, natomiast mój tata posiada goodyeary (co prawda nie ten model do piszesz ale zawsze). Porównując te dwie gumy dunpol ma bardziej miększą mieszankę co goodyear powoduje troszkę większe zużycie bieżnika (szczególne przy agresywnej jeździe{mojej}), ale za to pewność prowadzenia auta. Natomiast goodyearem można nawet w zimę jeździć:D. Nie no oczywiście żartuje hehe. Ale pod względem zużycia goodyear bije Dunlopa na głowę niestety. Ale za to Dunlop pod względem właściwości jezdnych nie dorównuje Goodyearowi (Goodyear ma zdolności do ząbkowania opon) . Coś za coś. Każdy ma swój gust. I ta dobra i ta dobra :D:)

Dzisiaj założone pirelli p zero nero gt 235/40 19, wrażenia z jazdy super, trochę je słychać w kabinie ale wszystko w normie.Na suchym auto przyklejone do drogi.Na mokrym brak danyh:D20160210_145303.jpg

A na podkarpaciu dziś spadł śnieg... ;p
A ja już chciałem moje ukochane 19 zakładać :(

Amortyzatory
Powrót