• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Opony Letnie

Również z czystym sumieniem mogę polecić nokiany. Są ciche choć nie było to wyznacznikiem przy podejmowaniu decyzji i kleją jak złe nawet na mokrym. A i cena nie wygórowana w porównaniu z konkurencją.

Opony na 17 felgi

Witam. Mam felgi 17` jakie opony letnie mozna na nie założyć mam 225/45 ale chciałbym ciutke wieksze balonem bo jest troche za niska i musze uwazac w lato jak i w zime. alfa159 1.9 sw

Ostatnia edycja:
nie :) 16` 205/55 ostatni sezon , tez musze zmienic na wieksze bo sa identyczne jak 225/45. te co podałeś takie chce właśnie ale czy one nie są za duże.. hmm mowie tak bo gość z wulkanizacji powiedział ze o takich rozmiarach bedą obciązały układ napędowy.

Mi się troche wpakowało i kupilem 2 opony typu run flat i podobno źle bo w 159 nie ma czujnikow... i teraz mysel cy moge to w ogole zakladac? sprzedajacy mowil ze moge probowac na tył je dać i kontrolowac ciśnienie pprzy tankowaniu?

Witam. Mam felgi 17` jakie opony letnie mozna na nie założyć mam 225/45 ale chciałbym ciutke wieksze balonem bo jest troche za niska i musze uwazac w lato jak i w zime. alfa159 1.9 sw

Ja mam założone na lato 225/50 R17 98W na zimę 215/55 R16 93V. Najlepsza konfiguracja.

- - - Updated - - -

Run flat z tego co wiem to nie potrzebuje czujników tylko po prostu opona ma wzmocnione brzegi które umożliwiają jazdę bez powietrza. Chyba, że się mylę i jest więcej opon tego typu.

U mnie na zwykłych 235/35/19" jak jest mało ciśnienia to nawet za bardzo nie widać. Ostatnio kapcia miałem i się zastanawiałem czy jest powietrze czy tylko takie wrażenie, że mało :)
Generalnie po prostu często sprawdzam ciśnienie i za każdym razem prawie obchodzę auto aby sprawdzić czy wszystko gra bo już miałem przykre niespodzianki...
Run flata pewnie też trzeba często kontrolować i nasłuchiwać czegoś niepokojącego ale to też w paranoję można wpaść przy jakichś wyimaginowanych lub nie odgłosach :)
Uszkodzenia opony i braku ciśnienia można po prostu nie zauważyć.

Wprawdzie obecnie sezon bardziej na zimówki, ale zamierzam właśnie kupić letnie gumy do AR 159 w rozmiarze 225/50 R17. Znalazłem posezonowe wyprzedaże i waham się pomiędzy Nokian zLline i Dunlop SP SportMaxx RT. Różnica w cenie około 100zł (tańsza Nokian).
Czy warto dopłacać 400zł (w sumie, za 4 opony) do Dunlopa? Czy ktoś z was miał możliwość porównania/przetestowania tych dwóch opon? Będę wdzięczny za sugestie, ewentualnie może być jeszcze inna marka opon podobnej klasy w podobnej cenie (około 500zł/sztuka).

Wprawdzie obecnie sezon bardziej na zimówki, ale zamierzam właśnie kupić letnie gumy do AR 159 w rozmiarze 225/50 R17. Znalazłem posezonowe wyprzedaże i waham się pomiędzy Nokian zLline i Dunlop SP SportMaxx RT. Różnica w cenie około 100zł (tańsza Nokian).
Czy warto dopłacać 400zł (w sumie, za 4 opony) do Dunlopa? Czy ktoś z was miał możliwość porównania/przetestowania tych dwóch opon? Będę wdzięczny za sugestie, ewentualnie może być jeszcze inna marka opon podobnej klasy w podobnej cenie (około 500zł/sztuka).

Przetestowania obu nie, ale na zlineach przejezdzilem caly sezon i sa swietne. Nie sadze zeby dunlop mogl wniesc cos wiecej. Jedyny minus to symboliczny rant ochronny. Ale w sumie to kosmetyka...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Ja także przejeździłem sezon na z Line i byłem bardzo zadowolony, chyba nie warto dopłacać do Dunlopa. Lepiej np dopłać sobie i ubezpiecz zakupione opony. Ja miałem taką propozycję w cenie 20zł/szt.

Lepiej np dopłać sobie i ubezpiecz zakupione opony. Ja miałem taką propozycję w cenie 20zł/szt.
A gdzie takie ubezpieczenie się wykupuje? U sprzedawcy opon czy w jakimś PZU ?
Widzę pozytywne głosy i opinie o Nokianach, czyli chyba na nie się zdecyduję.

Jak oceniasz zużycie opon w funkcji przebiegu?

Ten Dunlop jest cichszy od zline Nokian. Tez sie szykuje na zakupy i raczej wybor padnie na Niemca. Choc wszystko zalezy od ceny.
Sent from my Lumia 800 using Board Express

Jak oceniasz zużycie opon w funkcji przebiegu?

Jeżeli chodzi o zużycie Nokianów po jednym sezonie to jestem miło zaskoczony. Przelatałem na nich jakieś 8-9tysięcy i nieraz rostawały w pi!@# w zakręcie i na wyjściu. Jako nówki miały 8 lub trochę ponad osiem wg. wskaźnika na oponach. Przy zmianie na zimowe ten sam wskaźnik pokazał 7 i jeszcze troszkę tej siódemki zostało.

Amortyzatory
Powrót