[159] Opony Letnie

Mam pytanie czy ktoś jeździł na oponach Fulda SportControl, oraz co wg was będzie lepszym wyborem Pirelli Pzero Nero Gt czy może Toyo Proxes T1 Sport? Z tego co czytałem to opony podobno charakteryzują się wysokim poziomem hałasu, ale to Toyo jest oponą lepszą i niedocenianą wg wulkanizatora z którym rozmawiałem. Nie wiem na co się zdecydować, a może dołożyć trochę i kupić Bridgestone RE 050.

Ostatnia edycja:
Ja kupiłem 4 oponki Nokian Zline. Zobaczymy jak będzie, na razie czekaja na założenie.

Ja wczoraj miałem dostać zLine, ale jak na ironię - kurier nie dowiózł letnich opon ze względu na atak zimy ;)
Pewnie trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać na zmianę, ale jestem ciekawy jak te opony będą się sprawować. Rozważałem jeszcze oprócz Nokian zLine opony Dunlop SP SportMaxx RT, ale po konsultacjach ze sprzedawcą skończyło się na Nokianach.

ja sie waham miedzy nokianami zLine, a Vredestein Ultrac Vorti(podobno bardzo porównywalne opony).... i tak czytam opinie i czytam juz 2 tygodnie i ciągle nie mogę sie zdecydować...

Klejek orzeł-reszka..obie marki to marki premium jak coś to patrz na cenę..hehe

Ja bym brał Nokiany - w poprzednim aucie miałem Nokian H i mimo, że to niedrogi model, były to najlepsze opony letnie na jakich jeździłem, Zimówki Nokian, które mam obecnie są po prostu wybitne. Vredestein są bez zarzutu, ale wyróżniają się głównie wyglądem - w pozostałych aspektach po prostu przyzwoite

Podpowiedzcie mi, czy opony letnie Pirelli P7 Cinturato 225/60 nie beda za duze do 159? Aktualnie mam zimowki 205/60 i jest ok, ale 225/60 ma chyba wyzszy profil prawda? Wiec jak to bedzie? Pytam bo mam okazje kupic te opony w dobrej cenie..

Dzieki, przydatny link.

Teraz pytanie, patrzac na wyniki, czy roznica % nie jest zbyt duza wzgledem ksiazkowego 205/55R16?

rozmiary_opon.jpg

Wg mnie różnica nie jest duża, ponieważ jest tylko o 1% większa od książkowego 235/45r18

rozmiar.jpg

Pozostaje kwestia wygladu.. 205/60 juz jest duza, obawiam sie ze na 225/60 auto bedzie wygladalo po prostu brzydko, mial ktos podobne opony?

Też mam pytanie. Dla niektórych może głupie ale dla mnie ważne :D Wg instrukcji doczytałem dopiero, ze indeks opon w rozmiarze 205/55 r16 to 91V. Mądry polak po szkodzie - kupiłem przed chwilką 91H .Czy to wystarczająco do silnika 1,9 jtd 115 km czy kombinować z wymianą?

Wystarczy :)) Nie musisz kombinować :))

Panowie,

Proszę o opinie nt. takich kapci:

OPONY BARUM BRAVURIS 2 225/50R17 98W

TOYO PROXES C1S XL 225/50R17 98W

SAVA INTENSA UHP XL 225/50R17 98W

[URL="http://allegro.pl/opony-nokian-zline-225-50r17-98y-xl-i3126049920.html"]NOKIAN ZLINE 225/50R17 98Y XL[/url]

FALKEN FK 453 225/50R17 98Y

Ma ktoś jakieś doświadczenia z którąkolwiek z opon? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.

Jeżeli ktoś ma jakąś inną - rozsądną propozycję w okolicach 2000 zł, na opony letnie, to jestem otwarty ;)

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
moja alfa, gdy ją kupiłem w NL miała opony hankook ventus me01 (225/50 R17), których u nas w PL nigdzie nie widziałem,
niestety były tylko trzy, a czwartą była jakaś inna stara, zjechana dana tylko na sztukę,
także teraz mam dwie założone na tyle (a właściwie to na drugich 17" czekają na wiosnę)

ja czytałem wiele o oponach i po 3 tygodniach śledzenia polskich i zagranicznych stron poświęconych oponom zdecydowałem się na nokiany zline, zobaczymy co bedzie bo to stosunkowo nowe opony :cool:

Ja też śledzę temat opon juz od lutego i cena oraz opinie przemawiają coraz bardziej na Nankang. Tylko jaki rozmiar na 18 niech ktoś mnie ostatecznie oświeci.

Ostatnia edycja:
Panowie,

Proszę o opinie nt. takich kapci:

OPONY BARUM BRAVURIS 2 225/50R17 98W

TOYO PROXES C1S XL 225/50R17 98W

SAVA INTENSA UHP XL 225/50R17 98W

NOKIAN ZLINE 225/50R17 98Y XL

FALKEN FK 453 225/50R17 98Y

Ma ktoś jakieś doświadczenia z którąkolwiek z opon? Z góry dziękuję za wszelkie opinie.

Jeżeli ktoś ma jakąś inną - rozsądną propozycję w okolicach 2000 zł, na opony letnie, to jestem otwarty ;)

Pozdrawiam

mam te Braumy tylko 205/55/16 i jak na moja jazde sa OK.Nie wiem czego Ty tam oczekujesz.Wedlug mnie sa to dobre i ciche opony do zwyklego uzytku

Ja też śledzę temat opon juz od lutego i cena oraz opinie przemawiają coraz bardziej na Nankang. Tylko jaki rozmiar na 18 niech ktoś mnie ostatecznie oświeci.

podjedz domnie ,przymierzysz sobie 235 45 18 i ocenisz
ja kupilem kumho ecsta

Amortyzatory
Powrót