[159] Opony Letnie

chendo

Bridgeston'e są droższe. Ja podałem tutaj cenę za oponę + przełożenie + wyważenie. Dylemat jest pomiędzy Nokianami a Vredestein'ami. Cena jaką podano mi w serwisie jest podobna (Vredesteiny są trochę droższe, ale niewiele). Pytanie, która z tych dwóch opon jest lepsza.

Bridgeston'e, Dunlopy powiadasz ? Jakie modele konkretnie ? Bridgestone Potenza ? Dunlop SP Sport ?

No jeśli masz namiary w/w modele w cenie ~2.200 za komplet, to poproszę, jak na ceneo nie widzę tych opon taniej niż 605 zł/szt., a do tego doliczając przełożenie na felgi +wyważenie, to robi się niemała dopłata :)

CodeMaker,

Wielkie dzięki za opinie - jest tym cenniejsza, że użytkujesz Nokiany. Sam miałem Nokiany w poprzednim samochodzie i byłem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
jeździ ktos na Continentalach? Ich najnowszy model na lato - contipremium contact 5 wygrywa wszystkie testy, ale niestety występuje tylko do 16"...

Ja osobiście między tymi dwoma modelami wybrał bym Nokiany. Sam latam na nich, co prawda na zimowych WR A3 i jestem na maxa zadowolony. Ścieralność nie zauważalna ( 6k km)
Na lato zdecydowałem się na Kumho KU31 ( bardzo jestem ciekaw jak te opony się będą sprawować) bo na Nokiany trochę zabrakło $ czego bardzo żałuję.

Przyszło mi kupić opony letnie do mojej Alfy na 18 calowe felgi. Kupna opon używanych chciałbym uniknąć, chińskich raczej także. Jednak z kosztami liczyć się muszę i najtańszą nie chińską opcją są opony Barum Bravuris 2 w rozmiarze 225/45/18. Ceny od 1800 zł za komplet. Czy jest ktoś kto użytkuje takie oponki? Byłbym wdzięczny za sugestie za czym się warto rozejrzeć.
Rozejrzyj się też za KUMHO KU31, nie wychodzą aż tak drogo a firma normalna :)

mar0s

Ja wiem, że to wyjdzie trochę więcej. I nie skreślam Vredestein. Nie jeździłem na nich. Wiem jednak, że dobre opony są na ogół warte swojej ceny.
Tu masz najnowszego Bridgestone'a
http://www.opona.pl/opony,bridgestone,BROL17022550WPOA0
Tu Pirelli
http://www.oponymax.pl/pl/shop/products/variant?pid=53150
Tu masz ciekawą licytację
http://moto.allegro.pl/4x-contisportcontact-3-225-50r17-continental-2013-i3142393181.html
Praktycznie nowe Pirelli
http://moto.allegro.pl/225-50-17-pirelli-p7-cinturato-j-nowe-4szt-gliwice-i3143175749.html
Wg mnie najlepsza opona
http://moto.allegro.pl/komplet-bridgestone-potenza-225-50-r17-i3104764642.html
Continental Conti5
http://moto.allegro.pl/17-opony-225-45-17-continental-sport-contact-5-i3148006307.html

Jak na moje potrzeby to komplet starcza na 3 sezony. Wolę kupić coś pewniejszego.
Na ten sezon kupiłem Dunlop SP Fastresponse.
A z tych linków też chyba idzie coś wybrać ;)

chendo,

Prawidłowe (katalogowe) opony do AR 159 SW to 225/50/17 98W

1. Bridgestone - nośność 94 (zamiast 98)
2. Pirelli - nośność 94 (zamiast 98)
3. Continental - indeks prędkości V (zamiast W)
4. Pirelli - nośność 94
5. Bridgestone - nośność 94, indeks V
6. Continental - nośność 91

Jak widać, żadna z wymienionych opon nie jest zgodna z katalogiem AR, którego chcę się trzymać:)

Mimo wszystko, dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam

Wydając ok.550 zł za sztukę wolałbym kupić jakąś lepszą oponę. W tej cenie można wybierać w Bridgestonach, Dunlopach. Wystarczy troszkę przeczesać ceneo.pl;)
To zależy od rozmiaru opony. W tej cenie da się kupić lepszą oponę 215/55/16, ale 225/50/17 są już trochę droższe (w szczególności jeśli weźmiemy pod uwagę prawidłową nośność i indeks prędkości).

jeździ ktos na Continentalach? Ich najnowszy model na lato - contipremium contact 5 wygrywa wszystkie testy, ale niestety występuje tylko do 16"...
Mój kumpel jeździł na ContiPremiumContact 2 i opona dość szybko się zużyła. Po 2 sezonach opony wylądowały na śmietniku. Jazda głównie po autostradach, bez żadnych szaleństw. Przyczepność i zachowanie się samochodu na tej oponie wzorowa. Niestety podobne opinie znalazłem na temat innych dobrych opon (Pirelli pzero, Dunlop).

Ja osobiście między tymi dwoma modelami wybrał bym Nokiany. Sam latam na nich, co prawda na zimowych WR A3 i jestem na maxa zadowolony. Ścieralność nie zauważalna ( 6k km)
Ja letnie nokiany zużyłem baaardzo szybko w moim poprzednim kompaktowym samochodzie (w drugim sezonie). Do tego opony nie gwarantowały żadnej przyczepności przy pierwszym lekkim opadzie śniegu.

Ostatnia edycja:
Ja mam od zeszlego lata Nokiany ZG2 225/50R17 zrobilem na nich narazie nie duzo bo ok 7tys km ale nie moge powiedziec zlego slowa o nich po Krakowskich dziurach daja rade nie mowiac juz o wyzszych predkosciach przy ktorych naprawde sie swietnie sprawója zarowno na mokrym jak i suchym.

Ja jeździłem na ContiPremiumContact 2, właśnie na 16" i były bardzo dobre. Co do testów to trzeba czytać między wierszami. W większości są sponsorowane...

Ja na ContiPremiumContact w 15" w Oplu Omedze MV6 zajechałem po 15kkm - bez żadnego palenia gumy czy coś. Już nigdy nie kupię Continentala.

po tym jak żona kilka tygodni temu wyleciała z drogi do rowu, wolę mieć mniej trwałe opony o świetnym trzymaniu, niż znowu szukać nowego auta :) Czy testy ADAC'a tez są sponsorowane?

chendo,

Prawidłowe (katalogowe) opony do AR 159 SW to 225/50/17 98W

1. Bridgestone - nośność 94 (zamiast 98)
2. Pirelli - nośność 94 (zamiast 98)
3. Continental - indeks prędkości V (zamiast W)
4. Pirelli - nośność 94
5. Bridgestone - nośność 94, indeks V
6. Continental - nośność 91

Jak widać, żadna z wymienionych opon nie jest zgodna z katalogiem AR, którego chcę się trzymać:)

Mimo wszystko, dziękuję za poświęcony czas.

Pozdrawiam
Racja:o

Nie spojrzałem na indeks nośności...
A fakt faktem w Alfie trzeba na to uważać. Tym bardziej na felgach 17-tkach.

Testy ADAC są przeprowadzane rzetelnie, natomiast system wag w sposób skuteczny zaniża miejsca w rankingu najbezpieczniejszym oponom. To samo jest z fotelikami dziecięcymi, którymi ostatnio się interesowałem. Wszystko się wyjaśnia jak wejdziemy na niemiecką stronę ADAC i przyjrzymy się szczegółowym ocenom w każdej kategorii i dodatkowo klikniemy na poszczególne opony i zapoznamy się z dodatkowymi informacjami na temat testów. Jako przykład podam pewną oponę japońską, która miała najlepsze oceny na suchej i mokrej nawierzchni, jednak nie będąc eko została sklasyfikowana na 5 lub 6 pozycji!!!

Racja:o

Nie spojrzałem na indeks nośności...
A fakt faktem w Alfie trzeba na to uważać. Tym bardziej na felgach 17-tkach.

może głupie pytanie, ale nie jestem w tym biegły,
dlaczego akurat w alfie trzeba uważać na indeks nośności?
nośność to nośność co za różnica na jakiej średnicy?
do felg stalowych dla tego samego modelu instrukcja podaje indeks 93

Spojz w dowod rejestracyjny i zobacz ile wazy 159...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Na nośność trzeba uważać zawsze. Nie tylko w Alfie. Sprawa jest trudniejsza gdy nie używamy homologowanych rozmiarów opon (np jaką wybrać nośność do zimowych 205/60/16 ?).

Ale jeśli kupujemy oponę o rozmiarze homologowanym to wybieranie mniejszej nośności niż przewidział producent to proszenie się o kłopoty. Choć to chyba bardziej jest strasznie ("podobno" są jakieś kontrole na zachodzie, "podobno" nie wypłacają odszkodowań, te same "podobno" co w wypadku wycinania DPF).

BTW: opona 205/55/16 (1.9 jts) ma nośność 91
opona 215/55/16 (1.9 jtdm, 2.2 jts) mają nośność 93
opona 225/50/17 (2.4 jtdm, 3.2 jts) mają nośność 98
Nie odważyłbym się montować mniejszej nośności opony 17" do auta 2.4 jtdm. Ale do 1.9 jts? czy 1.9 jtdm?

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót