[159] Opony Letnie

Posprzątałem bałagan. Proszę o nierobienie kolejnego.

No chyba nie bardzo, prywatne wycieczki i "kulturalne" słownictwo użytkownika Czarny_28 zostawiłeś. To niezbyt obiektywne zachowanie

Nie mam czasu na bawienie się w edycję postów, dlatego te trochę merytoryczne zostawiam. Ale masz rację, cofnąłem się trochę dalej.

to jeszcze dorzuce debice presto uhp2
dupy nie urywa ale jak ktos pieniedzy duzo nie chce wydac to srednio daja rade

https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-Tyre-Market-Overview-Braking-Test.htm

mialem okazje testowac je w aucie kolegi na takiej mojej testowej trasie (240hp fwd skoda) . na suchym na zakrecie gdzie na oponie premium da rade jechac ok 60km/h przy rozmiarze 225 tutaj majac 235 i takie samo auto juz troche była podsterownosc. wiec cudow nie ma ale tragedii tez nie

Ja nie mam takich odczuć, ale jeżdżę ciężkim Q4...
Wyniki ich testu dla mnie dość zaskakujące. Trzeba też brać pod uwagę, że w przypadku opon 215 czy 225 stawka prezentowałaby się inaczej.
Kilka miesięcy temu trafiłem na test (chyba Motor albo Auto Świat - tylko które testy nie są dziś sponsorowane :) ), w którym opony Dębicy na suchym dorównywały Continentalom. Na mokrym było trochę gorzej.

W podobnej cenie do dębicy są opony Sava Intensa UHP, koncern Goodyear.
Ja zgadzam się z argumentami po obu stronach - oczywiście, na drogę hamowania wpływa wiele czynników, ale wiele z nich jest niezależnych od nas. Nie ma reguły, że ktoś ma najdroższe opony i zawsze wyhamuje, bo to zależy od czasu reakcji. Jednak w tej samej sytuacji, z tym samym czasem reakcji, na lepszych oponach, droga hamowania będzie krótsza i to jest niezaprzeczalny fakt.

Zgadzam się też z tym, że różnica w drodzę hamowania około 10 metrów to kryminał i takie opony w ogóle nie powinny być dopuszczane. 10 metrów to przecież długość dwóch 159 w kombi i przerwy między nimi...

Ja do opon podchodzę zdroworozsąsdkowo i staram się zawsze wybrać te, z najlepszym stosunkiem jakości do ceny.
Dodatkowo ważnym czynnikiem jest też styl jazdy i dlatego wybór opon jest sprawą indywidualną i każdy ma prawo własnego wyboru, więc nie rozumiem po co te wszystkie krytyczne oceny i prywatne wycieczki..
Można przecież kulturalnie wyrazić swoją opinie! Ale o oponach, a nie użytkownikach.

na suchym nieraz chinskie opony nawet zaskakuja. prawdziwa jakosc mieszanki to dopiero na mokrym sie ujawniaja. jak jechalem na tych oponkach kilkanascie kilometrów. przetestowałem hamowanie, przyspieszanie i pewien specyficzny zakret dupy nie urywaja. wiadomo jadac na codzien normalnie to roznicy nie wyczujesz [no moze tylko w precyzji prowadzenia jak scianka boczna jest miekka]
natomiast wszystkie testy symuluja sytuacje awaryjne
na pewno nie polecam jak ktos chce na winklach polatać.

edit

dodam ze nie obsmarowalem kormoranow tylko na podstawie testow [chociaz jak kolega wyzej wspomnial 10 metrów jest karygodne - zreszta dlatego w kazdym testcie prserywali ich testowanie]

jechalem sharanem 150hp na gamma b2 [nie pamietam czy tez nie mial zimowek snowpro b2] precyzja prowadzenia zerowa tak jakby auto mialo mega luzy na przekładni. hamowanie na mokrym dramat. szybkie zakrety [zakopianka] uczucie jakby tyl uciekal

zdrowy rozsądek najwazniejszy
kupilem ostanio wola roboczego octavie 1. oczywiscie gumy dramat. to zakupilem wielosezony hankook kinergy 4s2. srednia polka wielosezon. tanie jak barszcz a wiem ze do czołowych nie ma przepasci. nieraz niewielka jest roznica cenowa między takim chlamem jak kormoran a juz przyzwoitą opona
Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Ja nie mam takich odczuć, ale jeżdżę ciężkim Q4...
Wyniki ich testu dla mnie dość zaskakujące. Trzeba też brać pod uwagę, że w przypadku opon 215 czy 225 stawka prezentowałaby się inaczej.
Kilka miesięcy temu trafiłem na test (chyba Motor albo Auto Świat - tylko które testy nie są dziś sponsorowane :) ), w którym opony Dębicy na suchym dorównywały Continentalom. Na mokrym było trochę gorzej.

Jeżeli mówisz o teście z Motoru marcowego dla opon 195/65/15 to tam były Presto HP i do Continentali straciły na mokrym ponad 6 metrów a na suchym ponad 3 metry.

Dębica też należy do tego koncernu dlatego, to są praktycznie te same opony, tylko inna nazwa:). Powiem że miałem opony premium, chińskie i nie widziałem między nimi żadnej różnicy, no ale testy przecież nie kłamią https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/oszustwa-adac-zaufanie-nie-do-odbudowania/pbv66tg

no nie masz racji. to ze testy były czy sa kupowane . zgoda. siedzac w temacie patrze na kilkanascie testow z roznych gazet , krajów (nawet ruskich). sledzac trendy , mieszanki idzie sie w tym odnalezc. to ze marka nalezy do koncernu nie koniecznie oznacza ze to ta sama opona. nawet jesli idzie z tej samej formy (lub podobnej) to czesto jest mieszanka poprzedniej generacji lub po prostu tansza. wiadomo ze za nazwe tez sie doplaca. ale mieszanki tez sie roznią .

na przykladzie brigdestone (najwiekszy koncern) . jakies 5-7 lat temu juz ich opony w testach zajmowaly dalsze miejsca. sam mialem i testowalem re002. opona na suche wysmienita na mokre dramat. 3 lata temu zaczeli testowac nowa mieszanke na turanzy t001 evo( i zaczeli wygrywac hamowanie na mokrym) .2-1 rok temu wprowadzili juz cala game na nowej mieszance (s001- gdzie byla to opona fatalna na mokre ,teraz wygrywa testy) . to ze wizualnie opona sie nie rozni nie swiadczy o tym ze firmy nie pracuja nad mieszankami . smiem twierdzic ze 80% wartosci opony to dobra mieszanka.

jezdzilem ostatnio na rikenie. w sloneczny cieply dzien nie zauwazysz przy normalnej jezdzie roznicy. przy deszczu dosc niskiej temperaturze i awaryjnym hamowaniu roznica jest kolosalna

http://colesa.ru/test/64318

ten tescik otwiera oczy. sam takie cos przezylem na r002. gdzie wiedzialem ze latem opona kleiła jak głupia i auto stawalo dęba przy hamowaniu podczas wygłupów. a tu nagle ruszam spod swiatel . lekka mzawka 11stopni moze mialem 40 na liczniku . pacjent przedemna awaryjnie hamowal. a ja mimo wbicia hamulca w podloge musialem sie ratowac uuciekajac na pas zieleni. tak okno temperaturowe mieszanki było slabe. na szczescie boki tych opon byly twarde jak beton wiec nawet na krawezniku nie przebilem opony ani felgi nie zgiąłem

Ostatnia edycja:
Firma która zajmuję się sprzedażą opon od wielu lat napisała mi że Dębica Frigo2 jest dokładnie tą samą oponą co Sava Eskimo2, to myślę że z oponami letnimi jest podobnie. A producenci w tych czasach robią wszystko żeby obniżać koszty. Ty piszesz o awaryjnych sytuacjach o zabawach, a ja takich rzeczy unikam, przewiduję sytuację na drodze, bo wiem że opona mnie od wszystkiego nie uratuję.

A Dębica presto występuje w jakimkolwiek rozmiarze 19" bo chyba nie. Jakby były to bym się pewnie nie zastanawiał nawet

- - - Updated - - -

No chyba nie bardzo, prywatne wycieczki i "kulturalne" słownictwo użytkownika Czarny_28 zostawiłeś. To niezbyt obiektywne zachowanie

Idź się jeszcze pozal mamie

Więcej szacunku do pozostałych użytkowników. Nie chce mi się bawić w edytowanie postów. Rozmawiajmy kulturalnie.
- magil

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Firma która zajmuję się sprzedażą opon od wielu lat napisała mi że Dębica Frigo2 jest dokładnie tą samą oponą co Sava Eskimo2, to myślę że z oponami letnimi jest podobnie. A producenci w tych czasach robią wszystko żeby obniżać koszty. Ty piszesz o awaryjnych sytuacjach o zabawach, a ja takich rzeczy unikam, przewiduję sytuację na drodze, bo wiem że opona mnie od wszystkiego nie uratuję.

nie mowie ze nie. mam znajomego z debicy .dal mi cynk ze w debicy dunopy bija a te tansze marki bodajze w niemczech. ale to tez kilka lat temu. pozatym o tym czy mieszanka ta sama to firma sprzedajaca opony nie wie bo to tajemnica jedna z wiekszych. przychodzi mieszanka do fabryki i klepią na formach . nawet nie wiedza do konca co.

tak samo mozna powiedziec ze dunlop wintersport 5 , goodyear ug performance (g1 i + ) , frigo hp2, sava eskimo hp2 ze to te same opony. a sa mieszanki inne .

19 debica nie robi uhp

Firma która zajmuję się sprzedażą opon od wielu lat napisała mi że Dębica Frigo2 jest dokładnie tą samą oponą co Sava Eskimo2, to myślę że z oponami letnimi jest podobnie. A producenci w tych czasach robią wszystko żeby obniżać koszty..

No jednak opony letnie w testach mają inne wyniki, więc jakaś różnica między nimi jest.

Ty piszesz o awaryjnych sytuacjach o zabawach, a ja takich rzeczy unikam, przewiduję sytuację na drodze, bo wiem że opona mnie od wszystkiego nie uratuję.

Wszystkiego niestety nie da się przewidzieć.

Co do tych subiektywnych odczuć, że opona 'dobrze klei' to też to można między bajki włożyć. Jestem pewien, że takie samo odczucie byście mieli na 2 różnych zestawach, których droga hamowania np. z 60km/h różni się o 3-5 metrów. Wszystko fajnie, do pierwszej awaryjnej sytuacji.

we wielu testach szczególnie tych nowoczesnych. takich jak tirereview na YouTube obok suchych danych pomiarowych sa dane subiektywne. dla pasjonatów szczegolnie wazne. bo dla mnie po kilku testach i znajomosci rynku i mieszanek jakie dane firmy wypuszczają nie jest trudne wylowic dobra opone. natomiast wrazenia subiektywne np. czy opona ucieka na wyjsciu, czy na granicy przyczepnosci jest stabilna, czy traci przyczepnosc informujac o tym czy nagle, takie dane sa dla mnie kluczowe.
bo jezeli ktos z was zapytal by mnie podaj mi 3 najlepsze opony w takim i takim rozmiarze nie patrzac na cene to zajelo by mi to pare sekund. natomiast rozmawiajac z osoba znającą sie na rzeczy musialbym dopytac czego oczekuje od opony i zajelo by to kilkanascie minut.

niedawno pojawil sie test porównujący dwie najlepsze sportowe drogowe opony. 90 procent uzytkownikow nie widzialo by zadnej roznicy. a gosc testowal je przez pare tys km na parusetkonnych bmw M i rozprawial o tym parenascie minut.

Wysłane z mojego Redmi K20 Pro przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
niedawno pojawil sie test porównujący dwie najlepsze sportowe drogowe opony. 90 procent uzytkownikow nie widzialo by zadnej roznicy. a gosc testowal je przez pare tys km na parusetkonnych bmw M i rozprawial o tym parenascie minut.
Wrzuć link.

- - - Updated - - -

bo dla mnie po kilku testach i znajomosci rynku i mieszanek jakie dane firmy wypuszczają nie jest trudne wylowic dobra opone.
Mógłbyś rombek tej tajemnicy uchylić? ;)

Niestety ale obecnie producenci zafiksowali się z modelowaniem opon pod kątem trzech piktogramów naklejanych na oponę (spalanie, hałas i trakcja na mokrym) wymyślonych przez biurwy z UE. jakby ktoś znalazł kryteria przyznawania tych znaczków (poza hałasem - to akurat jest wprost podawane w dB) - będę bardzo wdzięczny. parametry takie jak trakcja czy droga hamowania na suchym jest pomijana. widać to po bieżnikach, bardzo mało jest opon, które posiadają część "slick" na bieżniku. czyli wprost producent nie podaje, a UE nie wymaga, aby podać jak się zachowuje opona w warunkach w jakich będzie eksploatowana przez ok. 70% swojej eksploatacji.

Wrzuć link.

- - - Updated - - -

Mógłbyś rombek tej tajemnicy uchylić? ;)
ale co mam uchylic ? szukasz opon ? podaj rozmiar i co oczekujesz

https://www.youtube.com/watch?v=41iQl1wzGD4

- - - Updated - - -

Niestety ale obecnie producenci zafiksowali się z modelowaniem opon pod kątem trzech piktogramów naklejanych na oponę (spalanie, hałas i trakcja na mokrym) wymyślonych przez biurwy z UE. jakby ktoś znalazł kryteria przyznawania tych znaczków (poza hałasem - to akurat jest wprost podawane w dB) - będę bardzo wdzięczny. parametry takie jak trakcja czy droga hamowania na suchym jest pomijana. widać to po bieżnikach, bardzo mało jest opon, które posiadają część "slick" na bieżniku. czyli wprost producent nie podaje, a UE nie wymaga, aby podać jak się zachowuje opona w warunkach w jakich będzie eksploatowana przez ok. 70% swojej eksploatacji.

odnosnie hamowania na mokrym w wiki masz niezle wytlumaczone

https://pl.wikipedia.org/wiki/Etykieta_opony

swego czasu kormoran mial hamowanie na mokrym E

hamowanie na suchym to tylko testy prywatnych magazynow

mieszanka , scieralnosc.

Jesli chcesz zeby opona dobrze trzymała to szukaj z oznaczeniem zużycia paliwa jak najgorszym wtedy opona daje opory tarcia czyli klei ( opony sportowe czesto maja F badz G)
mozna sie wspomoc oznaczeniem UTQG
https://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Tire_Quality_Grading

przydaje sie szczegolnie treadwear im nizszy tym szybciej sciera sie opona ,ale jasne jest tym samym ze lepiej trzyma.. zwykle cywilne opony maja TW 300-400. semislick widzialem 80-180. wiec semi mozna zjechac nawet 4 x szybciej niz zwykla drogowa opone

Ostatnia edycja:
Auston to jakas spolka corka Coopera. (cos jak kormoran w michelinie) . wiec corka dosc slabej firmy
a trackmax ale to klepie chinczyk.

nikt tego nie testuje bo szkoda prądu. dziwi mnie ze panowie a AR takie padliny ogladaja. to w fabii klubie gdzie auta tansze lepsze opony kupyjemy (w octavii tak samo)

tu test trackmax (7 metrow do czolowki czyli prawie kormoran)
https://www.tyrereviews.co.uk/Article/2020-Tyre-Market-Overview-Braking-Test.htm

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót