“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

A bo na postoju komp paliwa nie liczy - oczywiscie mowimy o odpalonym silniku.

A, jak czegoś nie ma w google, to znaczy, że nie istnieje ? :)
To, że tobie na wyświetlaczu nie wyświetla, to nie znaczy, że nie liczy. Robi to cały czas. Cały czas liczy dawki i świetnie wie ile paliwa poszło. Niedokładność obliczeń wynika z wartości przy przeliczaniu (zaokrąglaniu) mm3 na dm3(l).
Wiesz kiedy jest problem ? Jak jest coś zwalone np. z przepływomierzem.

Przede wszystkim masy powietrza. Mierzona ma podążać za żądaną. Temperatura powietrza zasysanego też jest mierzona przez czujnik w przepływomierzu, a więc jego wartości też. Jak jest zabrudzony, to będzie kłamał w dolnych wartościach w górę i nie będzie osiągał górnych wartości przy jednoczesnych poprawnych wartościach doładowania. Takie jakby zawężenie pola pomiaru. Oczywiście to tylko duże prawdopodobieństwo, że to zabrudzony przepływomierz. Podobny efekt da nieszczelność za przepływomierzem.

Ostatnia edycja:
Pokaż załącznik Desktop.rar

proszę o sprawdzenie moich sond , przypuszczam ze to one wariują , ale proszę o potwierdzenie , i jeszcze jedno jak na kompie rozróżnić która to lewa a która to prawa ?

Witam. Przygodę z Alfą i błędem MCSF zacząłem 2 miesiące temu. Zacząłem od 3 błędów skończyłem na jednym z którym w końcu się uporałem. Po kolei zacząłem robić wszystkie te czynności o których mowa w pierwszym poście tematu. Wymiana czujników zaślepienie egr. Jednak nie pomogło. Testy EGR i przepływów w porządku były. Zostało czyszczenie zmiennej geometrii. Po złożeniu wszystkiego błąd przeładowania. Po krótkim namyśle oddałem turbinę do czyszczenia, regulacji (skończyło sie na regeneracji-nie brała oleju nie świszczała ale wirnik miał delikatnie skrzywione łopatki). Po włożeniu turbiny na miejsce i przejażdżce znowu przeładowanie....Ostatni pomysł przepływomierz. Po przełożeniu z bliźniaczego motoru- BINGO auto gna jak szalone,bez żadnego błędu pozostała kwestia lekkiego dymienia lecz to temat na następny tydzień. Może pomoże to co napisałem tym co są już w beznadziejnej sytuacji :)

Cześć

Jak poradzić sobie z zapalającą się kontrolką "check" podczas przyspieszania. Kontrolka zapala się i gaśnie na wysokich obrotach (zauważyłem głównie na 3 i 4 biegu). Może ktoś z Was miał taki problem i sobie z tym poradził...
Z góry dzięki.

Pozdrawiam,
Michał

Odczytaj jaki pojawia się błąd i pewno w tym temacie odnajdziesz odpowiedź.

Pierwszysz post tematu
Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej

Jak poradzić sobie z zapalającą się kontrolką "check" podczas przyspieszania.

Musisz znaleźć przyczynę - czyli najlepiej jak podłączysz kompa i odczytasz kod błędu z ECU (na pewno się zapisał w pamięci).

ntrolka zapala się i gaśnie na wysokich obrotach (zauważyłem głównie na 3 i 4 biegu)

To może być również nadciśnienie turbo (przeładowanie).

Ale najlepiej będzie jak podasz kod błędu, bo po co wróżyć z fusów ;)

Cześć

Jak poradzić sobie z zapalającą się kontrolką "check" podczas przyspieszania. Kontrolka zapala się i gaśnie na wysokich obrotach (zauważyłem głównie na 3 i 4 biegu). Może ktoś z Was miał taki problem i sobie z tym poradził...
Z góry dzięki.

Pozdrawiam,
Michał

A pierwszą stronę przeczytałeś?
....Jeśli komunikat “Motor Control System Failure” pojawia się podczas przyspieszania ale ginie po odpuszczeniu pedału przyspieszenia (nie jest konieczne wyłączanie silnika, to prawdopodobnie mamy kłopoty z ciśnieniem paliwa na listwie wtryskowej . ....:

To nie może być przeładowanie. W takim przypadku kontrolka nie zachowywała by się w taki sposób. Gasła by dopiero po kilku odpaleniach.
W moim przypadku przy przeładowaniu kontrolka zapalała się powyżej 3k obrotów i po zwolnieniu pedała przyspieszania gasła, natomiast jeśli nie zwolniłem tylko dalej przyspieszałem to kontrolka świeciła się cały czas i wtedy gasła po kilku odpaleniach. Po wymianie overboost'a usterka znikła i Bella śmiga :)
Jak koledzy mówią bez diagnostyki trudno stwierdzić co boli Twoją Bellę, a jak chcesz to możesz robić wszystko po kolei...

Ostatnia edycja:
W moim przypadku przy przeładowaniu kontrolka zapalała się powyżej 3k obrotów i po zwolnieniu pedała przyspieszania gasła,.

Przeładowanie, czyli przekroczenie limitera powoduje ciągłe świecenie kontrolki, a nie świecenie zależnie od dodawania czy ujmowania gazu. I nie ma tutaj "w moim przypadku". Jeśli masz inaczej, to albo miałeś inny błąd albo coś ci się pomyliło albo masz coś zwalone.

- - - Updated - - -

To nie może być przeładowanie. W takim przypadku kontrolka nie zachowywała by się w taki sposób. Gasła by dopiero po kilku odpaleniach.

Co innego napisałem, a co innego myślałem - gaśnie po wyłączeniu silnika i ponownym włączeniu.

Witam

Dzięki za zainteresowanie...
Odczytałem dziś błędy z komputera:

Fiatecuscan pokazał:
P0235

...i za co teraz Koledzy się zabrać najpierw?

Pozdrawiam,
Michał

Ostatnia edycja:
Zajmij się czujnikiem ciśnienia doładowania (P0235) - wykręć go i wyczyść.

A, jak czegoś nie ma w google, to znaczy, że nie istnieje ? :)
To, że tobie na wyświetlaczu nie wyświetla, to nie znaczy, że nie liczy. Robi to cały czas. Cały czas liczy dawki i świetnie wie ile paliwa poszło. Niedokładność obliczeń wynika z wartości przy przeliczaniu (zaokrąglaniu) mm3 na dm3(l).
Wiesz kiedy jest problem ? Jak jest coś zwalone np. z przepływomierzem.

Nie lubie sie spierac...., ale:
1. Proszę o 'Tobie' z dużej litery....
2. Niedokładność przy takim przeliczaniu może i jest - ale pomijalna ilościowo - a na pewno nie 10%.
3. Jak byś poczytał na 'googlach' - to byś wiedział, że w 147 już nie ma takiego problemu (przekłamuje zdecydowanie mniej) - stojąc w korku - wartość średniego spalania jest co określony czas zwiększana o 0,1L. Czyżby wielkość litra uległa zmianie?
4. Przekłamanie w 156 jest większe w ruchu miejskim. Jeśli stanę w korku i spokojnie ruszę - to wskazane średnie spalanie będę miał mniejsze od pokazanego bezpośrednio przed zatrzymaniem - a tego nie można już wytłumaczyć kiepskim przeliczaniem jednostek. Oczywiście - ciut wcześniej trzeba zresetować kompa by to zauważyć (i nie jest to wina zepsutego przepływomierza).

Dziś pierwszy raz zaświeciła mi się kontrolka Motor Control System Failure na IC a po chwili coś tam coś tam OIL. Po czym silnik zgasł i przez 15 minut niedało rady go odpalić. Po czym odpalił bez jakichkolwiek problemów. Były to pierwsze 2 km. Dodam że dość wolno jechałem i obroty były niskie. Co to mogło być?

Czujnik położenia kątowego wału korbowego pewnie się kończy

Witam.
Z uwagi na to że alfa mi czasami...hmm nie wiem czy przykopca czy "przykurza" a EGR był baaardzo dawno nie czyszczony [bez zaślepki] postanowiłem sobie go dzisiaj wyczyścić. Jednak deszcz pokrzyżował mi plany więc stwierdziłem że chociaż zrobię test w FES... niestety nie robiłem tego nigdy i nie wiem czy jest to zrobione prawidłowo. Proszę o zerknięcie na parametry i stwierdzenie czy są w miarę w normie czy trzeba gdzieś dłubać...dodam że mam wrażenie że czasami alfa traci kopa a czasami go odzyskuje...ale to może moje subiektywne wrażenie... Podejrzewałem EGR ale chyba pracuje dobrze wg parametrów [zakładając że 1% to pełne otwarcie :D]. Z góry dzięki i i pozdrawiam

http://przeklej.net/file_details/100116.html

Amortyzatory
Powrót