“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

u mnie mcsf pojawia się przy większych prędkościach (wyższych obrotach na 4 i 5 biegu) pokaże się popiszczy i nic się nie dzieje jak trzymam gaz to się pali cały czas do póki nie puszcze. Poczyściłem wszystko jak w temacie zmian to nie przyniosło overboost założyłem nowy (stary się popsuł podczas czyszczenia). Dodam że dzieje się to od momentu wymiany rury turbo ic. Błąd na kompie to p0235 egr mam zaślepiony od 3 lat oczywiście komputer też mi pokazuje jego błąd. Silnik to 1,9 8v 115KM. Co mogę jeszcze zrobić by się tego komunikatu pozbyć bo stresuje podczas jazdy:)

.... Poczyściłem wszystko jak w temacie zmian to nie przyniosło overboost założyłem nowy (stary się popsuł podczas czyszczenia). ... Błąd na kompie to p0235 ...:)

To jest błąd czujnika ciśnienia doładowania, a nie overboost-a. Tego czujnika na kolektorze dolotowym.

P.S. Wersje silnikową daj sobie w profilu (w opisie)

ale jego też czyściłem w takim razie pozostaje wymienić?

Hm... ty nie masz błędu związanego z źle odczytanymi wartościami, na podstawie których można wnioskować, że czujnik jest zabrudzony. Ty masz błąd uszkodzenia czujnika.

P0235 "Czujnik A wspomagania turbosprężarki - usterka".

Od niedawna mam Alfę i od tego samego dnia też mam małe problemy z MCSF :). Na razie kontrolka zapala się tylko przy przyspieszaniu na 4 biegu, ale po krótkim czasie gaśnie. Dziś pokombinowałem troszkę z podpięciem komputera i zapisane są dwa błędy:
P0110 czujnik temperatury powietrza
P0236 zawór overboost
Czy to oznacza uwalony przepływomierz i overboost?

czy w GT 1.9JTD jest jakiś inny czujnik temperatury oprócz tego w przepływomierzu z którym mógłby być związany błąd P0095 ?

Maciek-156 > widać że masz o tym ogromną wiedzę, wymiana przepływki na nową nic nie dała, masz jakiś pomysł - jeśli tak bardzo proszę o pomoc :)

Od niedawna mam Alfę i od tego samego dnia też mam małe problemy z MCSF :). Na razie kontrolka zapala się tylko przy przyspieszaniu na 4 biegu, ale po krótkim czasie gaśnie. Dziś pokombinowałem troszkę z podpięciem komputera i zapisane są dwa błędy:
P0110 czujnik temperatury powietrza
P0236 zawór overboost
Czy to oznacza uwalony przepływomierz i overboost?

U mnie również pojawiał się błąd P0110 i jeszcze jeden właśnie od przepływki. Po jej wyczyszczeniu AIR SENSOR CLEAN błędy po usunięciu zniknęły i już się nie pojawiły. do tego auto odzyskało wcześniejszą moc, bo było czuć delikatny spadek. Przydało by się pojechac na hamownię, bo miałem okazję sprawdzić gdy był właśnie "uszkodzony" 114KM i 240NM.... teraz jak gdyby czuć z powrotem te NM....

motor control system failure przy 4 tys obrotow

Witam w mojej alfie na 5 biegu przy 4 tys obrotów zapala się motor control system failure i auto traci moc . Po zgaszeniu i odpaleniu auto odzyskuje moc lecz check się dalej pali. Myślałem ze może to być od częściowo zaślepionego egr ale wczoraj wyjąłem zaślepkę i jest to samo ;/ na komputerze pokazywało blad zaworu overboost został on wymieniony i dalej jest to samo . Gruszka na turbinie chodzi lekko i po odpięciu kostki z overboostu rusza sie energicznie . ma ktoś jakiś pomysł jak to zniwelować

już trochę sprawdziłeś, przeczysc czujnik bosch na kolektorze ssącym.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk

Dokładnie. Wyczyść przy okazji przepustnicę dławiącą i dolot ile się da.

dolot byl czyszczony wraz z przepustnica przy zakladaniu zaslepki syfu bylo dwie dwie pelne garscie :) no czujnik nie byl czyszczony jutro musze go wyczyscic

Bartuś, opcja szukaj nie boli

“Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

szukałem ale nie znalazłem podobnych objawów

ja miałem bardzo podobną sytuację i u mnie okazał się słabej jakości chip box założony gdzieś w niemczech, po usunięciu w wszystko ok nawet nie odczułem spadku mocy itp. Możesz sprawdzić i tą opcję życzę powodzenia.

u mnie nie ma żadnych chip boxow;/ błedy jakie wyskoczyly na fese to P1237 i P0238

U mnie to był też błąd P0238, ja z mojej strony mogę poradzić jeszcze sprawdzenie szczelonści węży całego układu, bo pisałeś że zawór VGT wymieniony

u mnie przy tych obiawach winowajcą był overboost

Amortyzatory
Powrót