Moja pierwsza AR: 156 FL

Mała aktualizacja.

Alfa ostatnio miała stłuczkę, klasyczny najazd na tył. Wg wyceny w Allianz wychodzi lekko 6 000,00zł. Ale realnie z cenami z EPER i normalnym kosztem robocizny koło 11 000,00zł. Do wymiany jest na pewno podłoga bagażnika, zderzak tylni i ściana tylna. Klapa i błotniki na szczęście całe. W poniedziałek lub wtorek auto pojedzie do ASO, cesja praw z polisy na serwis jest już podpisana więc to ASO będzie załatwiać druga wycenę i urealniać koszty naprawy.

A jak tylko autko wróci do mnie to szykuje się mała aktualizacja zdjęć w końcu.
Będzie full serwis:
- wymiana płynu chłodniczego
- wymiana płynu hamulcowego
- wymiana oleju i filtrów
- polerka kapsla gałki zmiany biegów i naprawa
- naprawa paneli guzików na kierownicy (w końcu zrobię fotki jak Belfer27 obszył ;)
- naprawa diody podgrzewanych foteli
- nałożenie nakładek na pedały
- naprawa podświetlenia zapalniczki
- mycie
- odkurzanie
- woskowanie

Ufff.

widziałem robione przez Ciebie adaptery.. świetne jak bella wróci z ASO to mam prośbę wrzuć kilka fotek autka z tymi adapterami lub wyślij mi na priv parę zbliżeń 8)
pozdrawiam

Mały update, w końcu miałem chwilę na kilka nowości.

Zrobiłem fotki kierownicy jaką wrzuciłem do Alfy. Z wersji Ti, ale troszkę inna. U Belfra27 przeszyta, z dodatkowa skórą dziurkowana na górze i na dole. Robota na medal. Niedługo wymieniony bedzie w niej dolny plastik i być może gumki na przyciskach.

Wrzuciłem też nakładki na pedłau które leżały od grudnia. Jeszcze pozostała podstopnica która musze jakoś fajnie zamontowac bez uzywania blachowkrętów ;)

I na koniec jedna że o której długo myślałem i w końcu zakupiłem, poczkeka troszkę na montaz teraz ;)

Załączniki

• P5136699.JPG
    P5136699.JPG
    165.3 KB · Wyświetleń: 196
  • 2011-05-13_19-03-33_285.jpg
    2011-05-13_19-03-33_285.jpg
    211.1 KB · Wyświetleń: 133
  • P5136704.JPG
    P5136704.JPG
    104.4 KB · Wyświetleń: 128
  • P5136703.JPG
    P5136703.JPG
    159.7 KB · Wyświetleń: 175
  • P5136706.JPG
    P5136706.JPG
    89.5 KB · Wyświetleń: 123
  • P5136705.JPG
    P5136705.JPG
    116.6 KB · Wyświetleń: 137
Aktualizacja:
Alfa ma juz połowicznie BOSE, w garażu czekają także nowe progi plastikowe z aluminiowymi listwami, nowy znaczek 156, oraz w końcu progi ze sportpacka :D Montaz niestety (malowanie) może się przeciągnąc ale liczę że jeszcze w czerwcu Alfa nabierze charakteru :D

Wczoraj stały sie dwie ważne rzeczy.

Po kolejnym wybebeszeniu auta, udało mi sie ogranąc błąd poduszek. (4 wtyczki naraz miały problem ze stykami!)
I ukończyłem zbieranie kasy na siostrzyczkę ;)

Piękna pogoda, piekna modelka, piękna okolica :D

Dziś na tle Wielkiej Sowy.

Załączniki

• P1299556.JPG
    P1299556.JPG
    276 KB · Wyświetleń: 129
Świetne autko i jeszcze lepszy silnik :)
Nic tylko pozazdrościć ! :) :)

PS: Gdzie można dostać takie nakładki na pedały - wygląda fajnie :)

@Pisiordini:

Nakładki kupiłem dawno temu na aukcji na allegro. http://allegro.pl/pedaly-alfa-romeo-156-3-2-gta-4x4-v6-jtd-spark-i2064230686.html

@cuoreventi:

Cały czas o tym myślę. Wkurza mnie że na tym radiu BOSE nie gra tak jak powinno a na np na najprostszym Sony jakie podłączyłem nabiera trochę skrzydeł. A brak mp3 jest bardzo bolący, tym bardziej że zmieniarka jest bardzo wybiórcza jeśli chodzi nagrywane CD-R. Minus taki że ciężko znaleźć fajne srebrne radio.

Ostatnia edycja:
Raczej nie ma radia które by pasowało do tej konsoli, a IMHO wygląd powinien być tutaj brany bardzo pod uwagę bo wsadzając świecące na niebiesko cudo z gałkami rodem z 2045r. nie będzie to cacy :).
A co Ty na Loudlink itp. ?

Loudlink odpada bo nie poprawi tego co z radia się wydobywa :P A ten farbowany BP Antares T61 jest beznadziejny....

Mp3 to ogólnie dziadostwo, ale co tu zrobić żeby leciały FLAC i podobne?

No to czarnulka stała się stacjonarna bardziej. Po ponad 2 latach bezproblemowej eksploatacji nadszedł moment kiedy trzeba w auto zainwestować. W marcu szykuje sie wymiania:
- kompletnych półosi
- rozrządu
- w końcu amortyzatorów

Popłynę z kasą :/

To też przypieczetuje decyzję że auta nie sprzedaję.

Półosie walą przy przyspieszaniu? Jak masz kasę to kielichy bierz w ASO, jak nie to regeneruj, wyjdzie Ci ok. 1000 zł za obie jakościowo bardzo podobnie bo kielich będzie nowy.

Rozrząd i u mnie się już szykuje do wymiany znowu, jak kupiłem Alfę robiłem od razu, zapłaciłem wtedy 150 zł za robotę i 460 zł za części.

Amortyzatory polecał bym Bilsteina B6 (mimo że mi padł jeden a gwarancji nie uznali), fajnie się na nich jeździ i uważam że do tego modelu "pasują" z racji dużej masy silnika i "sportowej" charakterystyki. Jak będziesz wymieniał komplet to na B6 Ci wyjdzie ładna kwota ale moim zdaniem warto.

Ja poluję na Eibacha -25/-30 żeby wsadzić do moich B6 i już by było cacy :).

Amortyzatory
Powrót