[Giulietta] Moja Blondyna QV

Co to za dystanse?

Dystanse zakupiłem u tego sprzedającego na allegro: neon282

W przeciwieństwie do większości innych dostępnych, te mają średnicę zewnętrzną równą średnicy osadzenia ori felg AR 5x110mm.

A dzisiaj tak jak obiecałem zająłem się szparą pomiędzy podszybiem, a szybą czołową. Wybrałem rozwiązanie siłowe czyli solidny klej montażowy. Wcześniej kombinowałem z taśmą dwustronną ale nie było efektu.
Teraz przy ewentualnej wymianie szyby, będę musiał wymienić też podszybie :P

A poniżej kilka (raczej kiepskich) fotek Blondyny jak była pięknie umyta i nawoskowana.

DSC_4914.jpgDSC_4918.jpgDSC_4925.jpgDSC_4929.jpgDSC_49211.jpg

Kozak! ale torpeda na tych 19% Jedynie białe napisy mi nie podchodzą, ale to kwestia gustu i nie dyskutuje o tym. Felga i prezencja auta jest po prostu sztos ! :)

A przy dystansie 3mm wymieniałeś także śruby kół. Jeśli tak to na jakie?

Śruby mam wymienione, kupiłem je razem z dystansami 5mm. Generalnie mają 2-3 zwoje więcej od ori.

A tu jeszcze fotka ze spotkania dwóch szczecińskich alfistów (z [MENTION=33652]sVIRUSx[/MENTION]).
DSC_4928.jpg

4 godzinki poleciały nie wiadomo kiedy :P

wow ;) różnica w pokoleniu prawie dwie dekady :D wiele dzieli, ale wspólna pasja pozostaje... ;)

A tu jeszcze fotka ze spotkania dwóch szczecińskich alfistów (z [MENTION=33652]sVIRUSx[/MENTION]).

4 godzinki poleciały nie wiadomo kiedy :P

Jak zawsze miło się spotkać i pogadać zwłaszcza że tematów nigdy nie brakuje:) Szkoda tylko że tak mało pasjonatów w tym mieście:rolleyes:

Update w temacie.

Jak już wspominałem wcześniej, podczas ostatniej wymiany oleju serwis stwierdził wyciek spod pokrywy zaworów. Jego likwidacja wiązała się ze zdjęciem separatora, całej pokrywy zaworów oraz rozpięciem rozrządu.
Czyli niezła zabawa. Z racji tego, że rozrząd i tak byłby zdejmowany postanowiłem go od razu wymienić (7tys. km wcześniej), a przy okazji również pasek osprzętu. A i aso jeszcze chciało mi wmówić, że bardzo wskazane byłoby wymienić wariatory ?!?!?! Bo niby silnik może zacząć sypać błędami i takie tam, podobno przerabiali temat na policyjnych 159. Oczywiście każdy wariator kosztuje drobne 800zł :P Po zasięgnięciu opinii na forum od innych użytkowników TBi i kierując się zdrowym rozsądkiem machnąłem na to ręką. Rozrząd zamówiłem kompletny od SKF, pasek osprzętu od BOSCHA, jego napinacz i rolkę również od SKF, a uszczelka separatora to Ori produkt.
DSC_5033.jpg
Cała operacja poszła dość szybko bo uporali się z tym w jeden dzień. Niestety dopiero po naprawie na forumowych wątkach doczytałem, że separator od nowszych TBi (G pow. 2013 i 4C) również pasuje do starszych wersji, przy tym jest lekko zmodyfikowany oraz kosztuje dużo mniej niż ten oryginalnie pasujący (100 vs. 250eur.). Gdybym o tym wiedział wcześniej to prawdopodobnie szarpnął bym się na niego :D A tak poczekam z tym jakieś 2-3 wymiany oleju.

Uzupełniłem też brakujące od ostatniego zamachu na tyłek blondi plastikowe odpływy w tylnej klapie.
DSC_5035.jpgDSC_5034.jpg

Obecnie przebieg przekroczył 133Kkm.
XxY.jpg

Plany na najbliższy czas to (wiecznie odkładane) oklejenie plastikowych osłon szklanego dachu, a z grubszych spraw to renowacja zacisków czyli malowanie i wymiana uszczelnień itp. A i marzy mi się zrobienie całego zawieszenia tak jak ma w swojej 147gta forumowy kolega [MENTION=1199]sołtys[/MENTION] oraz chłopak, któremu "łysy" odpicował 159. Ale to są już koszta prawie połowy spidera 916, o którym również marzę :P

Na koniec żeby nie było, że tylko gadam/piszę będzie coś dla oka. Taki tam szczeciński spocik. Niewiele brakło, a udałoby się zebrać 4 ostatnie generacje kompaktu AR.
20190519_205049.jpg20190519_203333.jpg20190519_210010.jpg20190519_204423.jpg20190519_203211.jpgOhIubyDg.jpggbPOhNVg.jpgbysQ1Akg.jpg20190519_203758.jpg20190519_204930.jpg

W końcu puściła do mnie oko na Forzy :D Naprawdę, dojeb*na sztuka. Na pewno najładniejsza ze wszystkich tam przybyłych Julek. Szkoda, że nie udało się zamienić kilku słów. Może za rok? :)

Ale, że Cię podrywała? A to łobuziara :P A czy najładniejsza, to nie wiem, ale może to dlatego, że w tym roku było już sporo mniej julek ;) Niewiele brakowało, a przyjechałbym "małą" 145 :) Na szczęście (?!?!?) serwis się ogarnął i zmontował wszystko na czas. A co to napiszę w następnym poście, bo update'ów już dawno nie było :P

Ostatnia edycja:
o wlasnie tez mialem okazje przejsc obok - super sztuka!

I cyk…. 4lata i 73kkm minęły, 4 lata i jeden miesiąc :P
IMG_20191110_185618.jpgDSC_5501.jpg
Co tu dużo mówić, przez ten czas sporo się działo i zmieniało w Blondynie. Nie zmieniło się tylko jedno, pomimo upływu czasu i przebytych kilometrów, jazda i obcowanie z Blondyną wciąż daje frajdę i cieszy.

Tematu już nie aktualizuję tak często jak kiedyś, po prostu się do tego nie nadaję, ale to nie oznacza, że nic się w temacie nie dzieje :P

Jak wspomniałem w ostatnim update, zabrałem się za układ hamulcowy. Zaciski zostały na nowo pomalowane i uzbrojone w nowe tłoczki i uszczelnienia. Całością zajęła się firma Fresh Brakes, zestawy tłoczków i uszczelnień pochodziły od firmy Fern-Kit. Kolor wyszedł jaśniejszy niż oryginał, ale już się do niego przyzwyczaiłem. Na przednich zaciskach zdecydowałem się tylko na napis „brembo”. Za dużo „Alfa Romeo” jest już na samochodzie ;)
DSC_5303.jpgDSC_0051.jpgDSC_0059.jpgDSC_5447.jpgDSC_5446.jpgDSC_5443.jpg

Mały Pro Tip dla wszystkich tych, którzy chcieliby zakupić zestawy naprawcze z alfisti.shop’u. To są właśnie zestawy Fern-Kit, w PL są dużo tańsze. Ale to nie by koniec pracy przy hamulcach. Jak już wiecie z poprzednich postów, borykałem się z bijącymi tarczami. Ostatnie były założone Brembo eXtra. Po 4kkm zaczęły bić. Znowu byłem rozczarowany i bezsilny  Ale się nie poddałem, zakupiłem najtańsze Mikody GT i samemu wszystko poskładałem wg. instrukcji Profesora Chrisa ;) Na początku, przy pierwszych 200km było czuć delikatne bicie, które po tym dystansie ustało i jak na razie jeżdżę i hamuję z przyjemnością.
Nie wiem czy winnym problemów był mało dokładny montaż w ASO, czy coś innego. Faktem jest to, że za wymianę zabrałem się tak jak należy, z pomiarami bicia piast, tarcz i szukaniem ich optymalnego ustawienia względem piasty. W każdym razie teraz jest dobrze. Na razie :P

Zaraz po renowacji zacisków pojechaliśmy na ForzaItalia, gdzie można było podziwiać bardzo ładne włoskie autka.
DSC_5323.jpgDSC_5308.jpgDSC_5359.jpgDSC_5336.jpgDSC_5349.jpgDSC_5351.jpg

W tzw. międzyczasie zająłem się oklejeniem uchwytów w drzwiach. Po 3 latach na starym oklejeniu pojawiły się zadziory i ryski. W firmie zajmującej się oklejaniem aut zawołali 200zł za taką operację. Tu znowu postanowiłem wziąć sprawy w swoje ręce. Kupiłem folie za 40 zł, 2 godzinki i uchwyty wyglądają jak nowe. Ale to nie koniec zmian we wnętrzu, bystre oko od razu je wychwyci ;)
DSC_0062.jpgDSC_5496.jpg

Zdecydowałem się też na zmianę oświetlenia przy otwarciu drzwi. Pomimo obaw zdecydowałem się na chiński wynalazek z logo AR. I muszę przyznać, że jakość samych lampek jak i wyświetlanego obrazu jest dużo więcej niż zadowalająca. Chociaż wolałbym to logo czarno-białe. Za to teraz jeszcze bardziej wkurza mnie brak lampek w tylnych drzwiach :\
DSC_0061.jpg

A pamiętacie jak kiedyś padła mi sonda lambda, wymieniona na nową Bosha. Po wymianie, której spalanie mi podskoczyło o dobry litr na 100km. Tak się złożyło, że na pewnym portalu internetowym trafiłem na oryginalną sondę w całkiem dobrych pieniądzach. Co ciekawe na OEM’owej sondzie też widniał napis BOSCH. Po założeniu nowej sondy znowu średnie spalanie zaczęło się wyświetlać z „8” z przodu. Generalnie spalanie spadło o ok.0,5 l/100km.
DSC_5498.jpgDSC_5476.jpg

W najbliższych dniach Blondyna dostanie nowy olej , filtr i śrubkę z filtem.
DSC_0016.jpg

Kolejny duży temat z którym muszę się zmierzyć to zawieszenie. Gumy w przednich wahaczach kwalifikują się już do wymiany, a w tylnych jeszcze się trzymają ale widać już ich koniec. Na pierwszy ogień pójdzie przód, wahacze i gumy stabilizatora. Wahacze, jeśli masz ksenony, ciężko dostać takie aby było na nich miejsce na montaż czujnika ksenonu. TRW tego nie maja. Można wiercić albo szukać takich co posiadają potrzebne otwory. Ja jeszcze poszukam albo będę wiercił w TRW.

Tu TRW DSC_5499.jpg
a tu oryginał oryginał 50521045.jpg

Niestety z tyłem nie jest tak „łatwo” zamienników nie ma, a na oryginałach wychodzi coś ok. 5 tyś. Za całość. Dlatego chyba zdecyduję się na zakup samych tulei i używanych wahaczy i złożeniu wszystkiego do kupy. Co i tak nie będzie tanie, sam komplet tulei kosztuje ponad 800zł, do tego używki wahaczy i montaż. Będzie super jak zamknę się w 2 tys. zł. I z tego właśnie powodu tym zajmę się dopiero po nowym roku.

[000019].jpg
Tak jak mówiłem tak zrobiłem. Zadziało się w przednim zawieszeniu.
Na stabilizator wskoczyły poliuretany, obyło się bez ich rozcinania w celu montażu.
DSC_5531.jpgDSC_5530.jpg
Problemem były metalowe obejmy, które są ze sobą sprasowane i ciężko je rozdzielić od siebie.

Jeśli chodzi o wahacze to po początkowych problemach ze znalezieniem takich z otworami do montażu czujnika ksenonów, zakupiłem oryginały.
DSC_5523.jpg
Udało się trafić komplet w cenie jednego z ASO.
DSC_5532.jpg
TRW zostały zwrócone. Po wszystkim ustawiono geometrię.

Przy okazji pobytu w serwisie wymieniono olej z filtrem oraz filtr powietrza i poprawiono błędnie poprowadzony przewód hamulcowy do tylnego zacisku.
DSC_5540.jpg

Całość zwieńczyła wymiana na nową (oryginalną) dolnej osłony silnika. W poprzedniej (całkiem niedawno wymienianej) zostały wyłamane 3 plastikowe żeberka podczas przejeżdżania nad wyrwanym kawałkiem asfaltu.
[000022].jpg

A na zimowe wieczory będę zajmował się drugą blondyną :P
Attach10842_20191122_133448.jpg

Śliczna blondyna :) Super ogarnięty temat zacisków, one były malowane proszkowo?

Grubo idziesz. Jeździsz na zmianę Alfami do pracy, czy jedna jest na co dzień, a druga na dłuższe wycieczki?

Amortyzatory
Powrót