[Giulietta] Moja Blondyna QV

A wracając do tematu Blondi.
Olej, filtry i świece są już wymienione. Sam wymieniłem filtr kabinowy na węglowy Mann-Filter.
Poprzednio był Hengst (z prawej), który jak widać miał o wiele gęstsze żeberka.
Pokaż załącznik 256786

Dążąc do perfekcji wymieniłem na ori nowy - korek wlewowy płynu do spryskiwaczy. Stary miał ułamany "dzyndzelek" A, że cena nowego śmieszna to długo się nie zastanawiałem.
Pokaż załącznik 256787 Pokaż załącznik 256789

No i to by było na tyle z dobrych wieści...……

A złe są następujące:

Po miesiącu oczekiwania odebrałem nowe felgi od lakiernika. Założyłem na nie nowe oponki z rantem ochronnym, który może jest praktyczny, ale niestety nie wygląda ładnie :( Potem się okazało, że przygotowane dekielki nie pasują do felg, tak samo jak 5mm dystanse, po założeniu których nie można wycentrować felgi. Tu winne są pewnie tarcze brembo o grubszej ściance, jak i same felgi, które posiadają mocno ścięte brzegi otworu centrującego. Mówiąc krótko - kołnierz piasty jest za krótki. Same dystanse jako jedyne, które znalazłem posiadają średnicę zewnętrzną równą średnicy powierzchni piasty. Większość dostępnych na rynku ma ją o ok. 5mm mniejszą.
Pokaż załącznik 256790

Musze je wymienić na 3mm bo nowe felgi są szersze i mają inne ET, a chcę zachować takie samo wysuniecie felgi na zewnątrz jak miałem do tej pory.

W związku z powyższym fotek na nowych felgach póki co nie będzie :P

Ale nie to wszystko było najgorsze.
Przy odbieraniu auta z ASO dostałem info, że jest wyciek oleju spod pokrywy zaworów, który między innym zalewa świece :( Koszt 1000zł. Problem podobno typowy dla Tbi
Pokaż załącznik 256792Pokaż załącznik 256793
To po pierwsze primo

Po drugie primo, podczas wymiany kół na letnie stało się coś takiego:
Pokaż załącznik 256791

Weź tu człowieku zaufaj fachowcom. Jak nie będziesz patrzył i pokazywał palcem to wyjdą takie "kwiatki".
Ręce opadają, nawet specjalnie się nie zdenerwowałem z tej bezsilności.
Obie nakładki do malowania. Oczywiście zakład pokrywa koszty.

Teraz czekam na odbiór auta i modlę się, żeby tego nie zepsuli.

Witaj mam pytankon co do tego wycieku bo też mi się lekko tam poci jakieś objawy masz zalewania tych świec?.
Masakre Ci z tymi progami zrobili tam jakieś upośledzone ludzie pracują czy jak? Po trzecie primo niedługo Ci te blaszki tam odpadną przy silniku.

Nie, objawów nie ma, tylko świeczki stoją w oleju :P Za 10kkm mam zmianę rozrządu, jeszcze trochę z tym pojeżdżę i zrobię wszystko razem.
Przy okazji blaszka i ten przewód będzie zmieniony bo nie mogę na to patrzeć...

Nie, objawów nie ma, tylko świeczki stoją w oleju :P Za 10kkm mam zmianę rozrządu, jeszcze trochę z tym pojeżdżę i zrobię wszystko razem.
Przy okazji blaszka i ten przewód będzie zmieniony bo nie mogę na to patrzeć...
To wszystko tam gnije przez wysokie temperatury ja miałem to samo u siebie tą rurke oczyściłem z rudej dałem podkład i cynkiem w spreju pomalowałem a reszte pierdółek śrubki osłone kolektora nakrętki cynkowałem jak wróce do chaty to wrzuce jakieś foto jak to wygląda rurki nie chciałem cynkować bo nie wiem jak ona wychodzi fabrycznie czy jest cynk w środku podejrzewam że nie.Miałem tak skorodowabe te śrubki od zaworu że nie mogłem tego odkręcić prawie ukręciłem tak zapieczone.

No dobra, lato w rozmiarze 19" wskoczyło na auto :)
DSC_4847.jpgDSC_4849.jpg
Felgi pochodzą od stelvio i mają szerokość 8", oponki to znowu P ZERO, ale tym razem w nowszej wersji PZ4, o wymiarach 235/35.

Do tego zestawu dojdą jeszcze dystanse 3mm zamiast zbyt szerokich 5mm.

Na początku jak już wiecie nie byłem zadowolony z tego setupu, ale z czasem już się do niego przekonałem. Rant ochronny tak nie straszy, kolor felg nawet mi się podoba :P

Minusem tego wszystkiego jest wzrost spalania :( ale coś za coś ;)

A poniżej dwie fotki z otwarcia sezonu na lotnisku w Bagiczu pod Kołobrzegiem, które Alfa Romeo Baltic i goście zaszczycili swoją obecnością :D
DSC_4855.jpgDSC_4858.jpg

A jakie są najbliższe plany moje i blondi?
- wymiana kolanek silikonowych intercoolera na takie o odpowiednich średnicach.
- oklejenie folią w kolorze "piano black" listew, maskownic szyn szklanego dachu
- likwidacja wycieku spod pokrywy zaworów połączone z nowym rozrządem i pewnie paskiem osprzętu.

a z pierdółek:
- eliminacja szpary pomiędzy podszybiem a szybą czołową oraz "świerszcza" z okolic wyświetlacza navi.

Ostatnia edycja:
Super!! :cool:
Kurcze na 18" i profilu 40 ciężko omijać dziury i trochę jest gimnastyki, ale na 19" i 35 to musi być wyzwanie... Choć słyszałem niejedną opinię, że na 19" sam "feeling" prowadzenia jest lepszy ;)

Niesamowicie wyglada :) gratulacje :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mega kozacko. Ale na 19' już trzeba naprawdę uważać. Takie koła miałem w Cuprze i jednak przesiadka na 18' 225/40. Niemniej prezentuje się wybornie.

To też stało się w ASO?

Nie, to akurat było u gumiarza, w ASO kiedyś w podobny sposób załatwili mi felgę.

Ale jak widać na fotkach problem został już rozwiązany. Wulkanizacja stanęła na wysokości zadania. Szybko naprawili szkodę i w gratisie miałem całą usługę, czyli założenie nowych gum, wyważenie i montaż (pechowy) na aucie.

Jeśli chodzi o większe prawdopodobieństwo uszkodzeń 19-stek to powiem tak:

- wiadomo, że trzeba uważać, ale dla mnie to nie problem bo zawsze uważam :P Do tej pory tylko w jednym aucie musiałem coś naprawiać w zawieszeniu, a naloty były grubo ponad 100kkm. Na dziurawe drogi nie wjeżdżam, na nierównych jadę wolniej, a torowiska szybciej pokonuję rowerem. Ale na niezapowiedzianej dziurze uszkodzenia będą większe niż na 17-tkach, tutaj nie ma o czym dyskutować.

- w tym rozmiarze koło jest o prawie 10mm większe (ale łapie się w dopuszczalnej 1,5% odchyłce) od seryjnego koła 225/40 18", dlatego "gumy" nad felgą jest tylko 8mm mniej zamiast 12mm.

- dla takiego wyglądu warto się trochę poświęcić. Ładna i duża (ale też nie przesadnie duża) felga to +50% do wyglądu każdego auta :D

a myślałem, że moja giulietta jest ładna XD dzięki Tobie już tak nie myślę, dzięki :mad:

Korzystając z wolnych świątecznych dni postanowiłem trochę czasu spędzić ze swoją blondyną ;)

Na felgi wskoczyły zakupione okazyjnie ori dekielki
DSC_4868.jpg

dystanse 3mm ostatecznie zamknęły temat kół na lato.
DSC_4877.jpg DSC_4879.jpg

Przy okazji znalazłem w oponie coś takiego. Jak dobrze, że to nowe gumy i bieżnika jest jeszcze sporo ;)
DSC_4880.jpg

Dzisiaj zabrałem się za zmianę silikonowych przewodów intercoolera. Poprzednie pochodziły jeszcze z poprzedniego IC i miały niedopasowane średnice.
DSC_4885.jpgDSC_4886.jpg

Przy okazji poprawiłem umocowanie IC, ponieważ był częściowo (ok. 2cm na wysokości) zasłonięty przez przednie wzmocnienie. Tacy fachowcy od tjuningu.
DSC_4889.jpg

A na koniec była kąpiel :D
DSC_4893.jpg

Następne w kolejce będzie wnętrze oraz szpara w podszybiu.

Korzystając z wolnych świątecznych dni postanowiłem trochę czasu spędzić ze swoją blondyną ;)

Na felgi wskoczyły zakupione okazyjnie ori dekielki
Pokaż załącznik 257226

dystanse 3mm ostatecznie zamknęły temat kół na lato.
Pokaż załącznik 257223 Pokaż załącznik 257224

Przy okazji znalazłem w oponie coś takiego. Jak dobrze, że to nowe gumy i bieżnika jest jeszcze sporo ;)
Pokaż załącznik 257225

Dzisiaj zabrałem się za zmianę silikonowych przewodów intercoolera. Poprzednie pochodziły jeszcze z poprzedniego IC i miały niedopasowane średnice.
Pokaż załącznik 257227Pokaż załącznik 257228

Przy okazji poprawiłem umocowanie IC, ponieważ był częściowo (ok. 2cm na wysokości) zasłonięty przez przednie wzmocnienie. Tacy fachowcy od tjuningu.
Pokaż załącznik 257229

A na koniec była kąpiel :D
Pokaż załącznik 257230

Następne w kolejce będzie wnętrze oraz szpara w podszybiu.

Też samodzielnie malowałeś zaciski?

To w qv mnie było brembo? Stąd pytam

:D I wszystko jasne.

Amortyzatory
Powrót