[Giulietta] Moja Blondyna QV

No proszę :) Ja siedzę w Szczecinie ale zaraz wyjrzę za okno zobaczyć czy moja blondi jest tu ze mną :P

Z nart na chopoku :) Slowacja. Dwa auta z przodu jechala identyko G jak Twoja! Masz naśladowce i to na forum bo ramki byly ;p

Wojtka łatwo na drodze "wyłapać". Wystarczy że zredukuje bieg i zaczynasz się rozglądać co to za "rajdówka" warczy:D Naprawdę ciężko pomylić z inną Julką, i jeszcze te chlapacze :D

No tak, pomykanie incognito po mieście mi nie wychodzi :P

Jak tam wasze przygotowania do wiosny??
Bo my już startujemy :P
DSC_4731.jpgDSC_4732.jpg

Spokojnie, pomimo, że w Szczecinie już od kilku lat zimę można przejeździć na letnich, to są na razie przygotowania.
Najpierw renowacja, piaskowanie i lakier, potem wulkanizator, a to trochę potrwa...

Czaje:) U mnie w Poznaniu dopiero drugi dzień z taką ładniejsza pogodą, bo rano i wieczorem to nadal zima.

Co to za opona? Dziwny wzor jakis

;) jeden z topowych modeli, ale wszystko w swoim czasie :P

Wychodząc z zimowego marazmu na licznik wskoczyła kolejna okrągła cyferka
DSC_4788.jpg

Okrągłe cyferki wiążą się zawsze z wymianą oleju z filtrem i filtra powietrza (co 10kkm) oraz w tym przypadku wymianą świec zapłonowych (co 30kkm).
DSC_4792.jpg

Mam nadzieję, że po weekendzie będę mógł zaprezentować Blondi na letnich szpileczkach :)

A w ostatni weekend odwiedziłem targi w Poznaniu. Same targi raczej średnie, ale Tonale pięknie się prezentowało :D
DSC_4781.jpg

Cześć, widzę, że masz ori świece. Też będę zmieniał w swojej qv i pytanie jakie, skąd i po ile? :D

Cześć, widzę, że masz ori świece. Też będę zmieniał w swojej qv i pytanie jakie, skąd i po ile? :D

Na pewno z olx albo allegro, ale nie pamiętam po ile bo była okazja to je kupiłem i czekały na swoją kolej.

Wieczorem sprawdzę w swoim magicznym zeszyciku to napiszę .

Cześć, mega autko i bardzo fajnie dodajesz relację z eksploatacji i modernizacji. Przewertowałem trochę temat, widzę robisz robotę.

P.S w temacie filtra powietrza k&n - jaki koszt, gdzie kupiłeś ? Jeżeli założyłeś to jakiś odczucia innego dźwięku ? Czy może masz zrobiony dolot i to jest profi stożek ?

Komplet świeczek kupiłem za 150zł, za filterek było coś ok. 300zł na autdoc.pl ale to było ładny kawał czasu temu. Dźwięk się nie zmienił, a filtr siedzi w fabrycznym miejscu.

Świetne auto, gratuluje zacięcia. W wolnych chwilach nadrabiam czytanie postów w Twoim temacie i mam pytanie o zabezpieczenie podwozia. Bardzo mi się podoba jak to zostało zrobione, czy mógłbyś zdradzić gdzie to robiłeś, ile Ciebie to kosztowało i czym się sugerowałeś przy wyborze firmy?

Bardzo mi się podoba jak to zostało zrobione, czy mógłbyś zdradzić gdzie to robiłeś, ile Ciebie to kosztowało i czym się sugerowałeś przy wyborze firmy?

Robotę wykonała firma zajmująca się ogólnie pojętą blacharką i właśnie konserwacją podwozia. Lokalizacja Szczecin, ul. golisza. Cenowo było drogo, ale miał być full wypas - wyszło ok. 1700zł. W podstawowej opcji powinno być niewiele ponad tysiączek.

A wracając do tematu Blondi.
Olej, filtry i świece są już wymienione. Sam wymieniłem filtr kabinowy na węglowy Mann-Filter.
Poprzednio był Hengst (z prawej), który jak widać miał o wiele gęstsze żeberka.
DSC_4810.jpg

Dążąc do perfekcji wymieniłem na ori nowy - korek wlewowy płynu do spryskiwaczy. Stary miał ułamany "dzyndzelek" A, że cena nowego śmieszna to długo się nie zastanawiałem.
DSC_4805.jpg DSC_4806.jpg

No i to by było na tyle z dobrych wieści...……

A złe są następujące:

Po miesiącu oczekiwania odebrałem nowe felgi od lakiernika. Założyłem na nie nowe oponki z rantem ochronnym, który może jest praktyczny, ale niestety nie wygląda ładnie :( Potem się okazało, że przygotowane dekielki nie pasują do felg, tak samo jak 5mm dystanse, po założeniu których nie można wycentrować felgi. Tu winne są pewnie tarcze brembo o grubszej ściance, jak i same felgi, które posiadają mocno ścięte brzegi otworu centrującego. Mówiąc krótko - kołnierz piasty jest za krótki. Same dystanse jako jedyne, które znalazłem posiadają średnicę zewnętrzną równą średnicy powierzchni piasty. Większość dostępnych na rynku ma ją o ok. 5mm mniejszą.
DSC_4801.jpg

Musze je wymienić na 3mm bo nowe felgi są szersze i mają inne ET, a chcę zachować takie samo wysuniecie felgi na zewnątrz jak miałem do tej pory.

W związku z powyższym fotek na nowych felgach póki co nie będzie :P

Ale nie to wszystko było najgorsze.
Przy odbieraniu auta z ASO dostałem info, że jest wyciek oleju spod pokrywy zaworów, który między innym zalewa świece :( Koszt 1000zł. Problem podobno typowy dla Tbi
DSC_4807.jpgDSC_4808.jpg
To po pierwsze primo

Po drugie primo, podczas wymiany kół na letnie stało się coś takiego:
DSC_4803.jpg

Weź tu człowieku zaufaj fachowcom. Jak nie będziesz patrzył i pokazywał palcem to wyjdą takie "kwiatki".
Ręce opadają, nawet specjalnie się nie zdenerwowałem z tej bezsilności.
Obie nakładki do malowania. Oczywiście zakład pokrywa koszty.

Teraz czekam na odbiór auta i modlę się, żeby tego nie zepsuli.

Amortyzatory
Powrót