• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Mocniejsze hamulce do 156v6

Nie HELL tylko HEL, a Brembo Oro to już na prawdę bardzo wysoka półka, a cena nie jest absurdalnie wysoka.

Być może dla ciebie grubo ponad 1000 zł za kawał żeliwa to okazja. Dla mnie to nieporozumienie.

Przewody to HEL oczywiście.

Ostatnia edycja:
Jesli ktos nie sciaga sie na torze tylko na codzien jezdzi po ulicach to po co mu tarcze za 1kzl? mam Fabryczne 310mm z fabrycznymi klockami i w 110% mi wystarczaja.

Cały temat starałem się przeczytać dość uważnie jednak nie znalazłem w nim jednoznacznej informacji czy ktoś ma projekt wykonu adapterów i kto sie tym zajmuje. Mam na myśli osobę która już wykonywała dokładnie/ konkretnie te adaptery.
Mam od niedawna ALUTKĘ 156TS z '99 i chciałbym zamontować zaciski ze 166. pod tarczę najbardziej popularną 330.
Będę wielce zobowiązany za konkretną rzeczową informację do kogo mam sie zgłosić z problemem ?

Jesli ktos nie sciaga sie na torze tylko na codzien jezdzi po ulicach to po co mu tarcze za 1kzl? mam Fabryczne 310mm z fabrycznymi klockami i w 110% mi wystarczaja.

Otóż to. W układzie Brembo w 166, tarcze gładkie Brembo, klocki Ferodo DS taki setup daje radę nawet na torze, trzeba tylko pamiętać o dobrym płynie ;)
A waga 166, jeszcze do tego z automatem i LPG, to jakieś 200kg więcej niż 156.

Będę wielce zobowiązany za konkretną rzeczową informację do kogo mam sie zgłosić z problemem ?

Nie jeden prosił i go "zlano". Część się nie podzieli z zazdrości, zawiści, część oferuje gotowce za jakąś tam kasę, no i kombinacji zacisk-tarcza-zwrotnica-felga jest tyle ile osób się za to zabierało.
Kolega Krusz wyżej podał ścieżkę do opanowania tematu, szybko i profesjonalnie, tylko zamontować i się cieszyć.

Ja mam adapter do tarczy 310x28 do dużego brembo. Jeśli ktos chce to moge zrobić rys techniczny i dać na forum. Jest tez szansa ze bede mieć niebawem adapter 305x28 ale do małego brembo. Przy okazji - ma ktos powierzchnie cierna dla dużego i małego brembo?

Nie - miałem na myśli powierzchnie klocka ale znalazłem. Dzieki jednakowoz :) policzyłem tez przełożenie hydrauliczne i wypada przy dużym brembo na przodzie na klockach u=0.3 dać na tył cos z u=0.5 inaczej balans idzie mocno na przód a przynajmniej w kombi tył hamuje dość mocno.

Te obliczenia są w stosunku do tylnej 251x10 czy 276x10mm ?

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

W obu przypadkach średnica tłoczka to 38mm. Klocek z 276 jest mniejszy ale ma dłuższe ramie wiec przyjąłem ze sie bilansuje.

Ja mam adapter do tarczy 310x28 do dużego brembo. Jeśli ktos chce to moge zrobić rys techniczny i dać na forum. Jest tez szansa ze bede mieć niebawem adapter 305x28 ale do małego brembo. Przy okazji - ma ktoś powierzchnie cierna dla dużego i małego brembo?

Świetnie!
Wreszcie coś namacalnego!
Chętnie,
jestem przekonany że wielu by tą wiedzę spożytkowało w jedyny słuszny sposób ( montaż w swojej BELLI)
Nie to co jałowe dyskusje "Moje lepiej hamują bo są fabryczne i skoro mi wystarczają to innym też powinny..."

Cały temat starałem się przeczytać dość uważnie jednak nie znalazłem w nim jednoznacznej informacji czy ktoś ma projekt wykonu adapterów i kto sie tym zajmuje. Mam na myśli osobę która już wykonywała dokładnie/ konkretnie te adaptery.
Mam od niedawna ALUTKĘ 156TS z '99 i chciałbym zamontować zaciski ze 166. pod tarczę najbardziej popularną 330.
kolego mam taki zestaw jak cie interesuje to pw sprawdzony zaliczył tor kielce sam sobie to zmontowałem http://olx.pl/oferta/zaciski-brembo-alfa-147-156-gt-gta-swap-CID5-ID6N0Jf.html

ozi napisz coś więcej o tych zaciskach bo mam serie brembo w 166 i co potrzebuje do takiej przeróbki na 330 tarczę? Tarcza, klocek i co jeszcze?

Jeśli brembo 310 sa za słabe to szukaj przyczyn w słabych klockach, płynie itp. Co właściwie sie nie podoba w nich?

Słabe nie są ale i tak zapewne na wiosnę czeka mnie wymiana tarcz i klocków z przodu to pomyślałem, że jeśli da się tanim kosztem założyć 330 to czego by tego nie zrobić.

Założenie 330mm nigdy nie jest tanim kosztem.

Wystukane panewką z miski dwulitrowego TS'a

Ostatnia edycja:
Wszystko jest, a co do felgi to nie spasujesz, się nie dowiesz, et to nie wszystko. Ważniejszy jest kształt ramion.

Amortyzatory
Powrót