• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Witam ponownie Kolegow-a wiec Ja ciagle z tymi stukami w skrzyni,czy ktos z Kolegow moze mi rzetelnie wytlumaczyc jak obliczyc luzy n'a walkach skrzyni(chodzi mi o podkladki shimujace,jak zmiezyc i ile wlozyc podkladek pod bierznie)mam ochote jeszcze popracowac nad tym problemem z porannym stukaniem.pozdrawiam

Witam ponownie Kolegow-a wiec Ja ciagle z tymi stukami w skrzyni,czy ktos z Kolegow moze mi rzetelnie wytlumaczyc jak obliczyc luzy n'a walkach skrzyni(chodzi mi o podkladki shimujace,jak zmiezyc i ile wlozyc podkladek pod bierznie)mam ochote jeszcze popracowac nad tym problemem z porannym stukaniem.pozdrawiam

Wczoraj skończyłem robić druga m32. Wymieniałem 4 łożyska - wszystkie zamykające + 1 otwierające z wałka 3/4/R. Ta operacja wymagała rozprasowania całego wałka. Trochę z duszą na ramieniu ale wziąłem się za robotę.

Rozebrałem cały wałek i na nim nie ma regulacji. Każdy etap praktycznie jest zaznaczony pierścieniem segera. I na całej długości wałka nie widziałem miejsca do regulacji. Po prostu wprasowujesz wszystko do oporu i wszystko ma swoje miejsce.

Wszystko złożone a podkładki shimujace zostały stare.

attachment.php

Argumentem do zabrania się za skrzynie były ruchy lewarka przy hamowaniu silnikiem na 3 / 4 biegu. Po wymianie łożysk ruchy znikły całkowicie z 4 biegu a na 3 sa delikatnie wibracje wyczuwalne jak dociśniesz lewarek do krawędzi. . Przypuszczam że to efekt pozostawienia starego łożyska otwierającego na wałku sprzęgłowym bądz juz niedomagającego koła dwumasowego.

Wyjaśni się po wymianie dwumasu.

Załączniki

• WP_20140501_007.jpg
    WP_20140501_007.jpg
    164.6 KB · Wyświetleń: 392
  • WP_20140501_009.jpg
    WP_20140501_009.jpg
    71.7 KB · Wyświetleń: 1,264
Ostatnia edycja:
najwyraźniej wlaściciele jtsów również nie mogą spać spokojnie, bo u mnie też jest wycie, do tej pory olewałem sprawę ale teraz się wsłuchałęm i faktycznie występuje na biegu 5 i 6, oprócz tego jak wcisnę sprzęgło to nadal wydaje mi się że słysze wycie ale cichsze, tak jakby wyły łożyska 5 i 6 biegu i jeszcze jakieś

no podobno też macie m32 więc tego typu usterka jest prawdopodobna.

najwyraźniej wlaściciele jtsów również nie mogą spać spokojnie, bo u mnie też jest wycie, do tej pory olewałem sprawę ale teraz się wsłuchałęm i faktycznie występuje na biegu 5 i 6, oprócz tego jak wcisnę sprzęgło to nadal wydaje mi się że słysze wycie ale cichsze, tak jakby wyły łożyska 5 i 6 biegu i jeszcze jakieś

To pewnie łożyska mechanizmu różnicowego, one pracują cały czas podczas jazdy.

Mechanizm róznicowy szumiałby raczej na każdym biegu a kolega pisze o 5 i 6 biegu.

a te łożyska mechanizmu różnicowego można wymienić ?
a druga sprawa czuć szarpnięcie i nieraz również słychać stuk podczas odejmowania gazu, a następnie drugie szarpnięcie podczas dodawania
czy można to zrobić czy muszę szukać używke ?

używkę ? a skąd wiesz co kupisz ? skrzynia m32 każda padnie. jedna prędzej druga później. Wymień łożyska i śmigaj dalej.

pampik nie strasz mnie.Moze jednak nie kazda.Przeciez tyle Vectr jezdzi i alf, nie wiem czy sabby maja tez te same skrzynie

Witam Kolegow i pozdrawiam,czy kotos z Was wymienial mechanizm roznicowy w m32? I jakie mieliscie objawy tego?

pampik nie strasz mnie.Moze jednak nie kazda.Przeciez tyle Vectr jezdzi i alf, nie wiem czy sabby maja tez te same skrzynie

no własnie :) wpisz w wujka google skrzynie m32 szumy. Wyskoczą Ci tematy z forum opla / fiata i z naszego. Problemem skrzyń m32 jest ich budowa. I każda padnie prędzej czy później. tomekrk też już ich kilka robił. Więc padło ich znacznie więcej jak 10 ...

Ostatnia edycja:
Dokładnie. Rozmawiałem z pewnym mechanikiem na ten temat i objaśniał mi cały problem, jaki jest z tą skrzynią. W skrócie chodzi o to, że wepchneli 6 biegów do obudowy skrzyni 5 biegowej. Odbyło się to kosztem trwałości łożysk i efekt jest, jaki jest. Dodatkowo jest w tej skrzyni problem ze smarowaniem. Oni tam w warsztacie dolewają do niej zawsze dużo więcej oleju, niż wskazuje producent. Nie ma siły na tę skrzynię, może, jak ktoś emerycko jeździ bez żadnych emocji, to odezwie się później, albo wcale, ale generalnie koło 180k zaczyna być problem.

Ja również miałem problem ze skrzynią, aczkolwiek biegi ciężko wchodziły, na biegu pierwszym i piątym lewarek pod siłą nacisku pedału gazu ruszał się - tył, przód, oraz lekko też na szóstym biegu. Mało tego, skrzynia wydawała metaliczny szum na każdym biegu. Pomogła wymiana małych łożysk i jednego dużego, otwierające wałek - no i oczywiście Pampik, który się podjął tej naprawy.

Teraz skrzynia chodzi jak bajka, nic nie szumi, nic się nie rusza, biegi lekko wchodzą... No nic ino zapie*dalać dalej. :P

Nie widziałem odpowiedzi, choć już paru pytało. U mnie szumi cały czas, na każdym biegu, niezależnie od wciśnięcia bądź nie pedału sprzęgła, szum tylko zależy od prędkości (i na pewno nie jest z kół - na podniesionym aucie szum dochodził gdzieś od skrzyni).

Łatwo wymienić łożyska mechanizmu różnicowego? Czy trzeba zrzucać skrzynię czy da się to jakoś wyjąć bez zrzucania?

Ja również miałem problem ze skrzynią, aczkolwiek biegi ciężko wchodziły, na biegu pierwszym i piątym lewarek pod siłą nacisku pedału gazu ruszał się - tył, przód, oraz lekko też na szóstym biegu. Mało tego, skrzynia wydawała metaliczny szum na każdym biegu. Pomogła wymiana małych łożysk i jednego dużego, otwierające wałek - no i oczywiście Pampik, który się podjął tej naprawy.
Moją skrzynkę też reanimował Pampik i od tego czasu jest super. Auto jeździ o wiele przyjemniej a zmiana biegów to czysta radość. :))

Co do mechenizmu różnicowego- patrząc na rysunki tej skrzynki wnioskuję- iż tym razem bez zrzucania i demontażu się nie obejdzie.

Nie widziałem odpowiedzi, choć już paru pytało. U mnie szumi cały czas, na każdym biegu, niezależnie od wciśnięcia bądź nie pedału sprzęgła, szum tylko zależy od prędkości (i na pewno nie jest z kół - na podniesionym aucie szum dochodził gdzieś od skrzyni).

Łatwo wymienić łożyska mechanizmu różnicowego? Czy trzeba zrzucać skrzynię czy da się to jakoś wyjąć bez zrzucania?

chyba sie da bez zrzucania skrzyni ale ręki sobie obciąć nie dam bo tego jeszcze nie robiłem. Wydaje mi sie że trzeba wypiąć półosie i po prsotu odkręcić obudowę i wyjdzie. Ale jak pisałem ręki sobie obciąć nie dam.

Ostatnia edycja:
Dziś usłyszałem znów szumy... na zimnym silniku są głośne nawet, przy gorącym już cichsze, ale nadal słyszalne. :(

może tak być że łożyska mechanizmu różnicowego głośniej wyją na biegu a ciszej na luzie ?

Amortyzatory
Powrót