• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Ile jedno takie łożysko kosztuje ?
100 zł - pewnie bez pośrednika taniej ale nie miałem ani czasu ani ochoty szukać. zadzwoniłem podałem VIN gościu powiedział te i te i zamówiłem kurierem za pobranie. jutro powinny być. Reszta jak jest chyba droższa.

- - - Updated - - -

To teraz dobry olej do tej skrzyni by się przydał. Bodajże jednym z lepszych do tej skrzyni jest Fuchs Titan Sintofluid (jest jak woda:)) - nie mam na celu reklamowania oleju, lecz piszę to w oparciu o stronę firmy która regeneruje te skrzynie.

Tak z ciekawości zerknij sobie na to: http://forum.vectraklub.pl/index.php/topic/170898-wymiana-lozyska-w-skrzyni-m32/

Zaraz po zakupie wymieniałem olej na Liqui Moly ale jak widać już nic nie pomogło.

W pierwszym poście pisałem że forum vectry tez przestudiowałem.

Ostatnia edycja:
Właśnie przyszły łożyska. PO ich obejrzeniu i sprawdzeniu jaki jest luz na wianuszku nowego łożyska wnioskuję ze wymiana 3 zamykających będzie OK a nawet delikatnie na wyrost. Jak poskładam dam znac. ( raczej nie w najbliższe dni bo siedzę w domu z termometrem pod pachą ;) )

Ostatnia edycja:
Skrzynia wydawała tylko jakieś dźwięki czy były też jakieś wibracje? Pytam się bo u mnie na 5 i 6 biegu przy mocnym przyśpieszaniu czuć takie delikatne wibracje. Czuć je tylko z miejsca kierowcy tak pod podłogą, jak siedzę na miejscu pasażera albo z tyłu to nic nie czuć. Wymieniłem przegub wewnętrzny ale nic nie pomogło.

100 zł - pewnie bez pośrednika taniej ale nie miałem ani czasu ani ochoty szukać. zadzwoniłem podałem VIN gościu powiedział te i te i zamówiłem kurierem za pobranie. jutro powinny być. Reszta jak jest chyba droższa.
Jakie dokladnie lozyska kupiles? Nie wiem czemu w skrzynie.com.pl powiedzieli mi ze jest 8 lozysk, ASO mowilo o 6.

wibracji nie było. Ruszał sie lewarek przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem na 5 /6 biegu plus taki specyficzny szum / wycie.

- - - Updated - - -

Jakie dokladnie lozyska kupiles? Nie wiem czemu w skrzynie.com.pl powiedzieli mi ze jest 8 lozysk, ASO mowilo o 6.

chodzi o to że w skrzyni masz 3 wałki. Na każdym z nich sa 2 łożyska - na wejściu ( w obudowie skrzyni ) i zamykające ( w zew pokrywie ) więc w ASO mówią o 6. Serwis skrzyń pisze o 8 bo doliczają do tego 2 z mechanizmu różnicowego.

W pierwszym poście dałem link w którym widac jak przebiega moment obr przez wałki na poszczególnym biegu. Za 1 / 2 / 5 / 6 bieg odpowiada dolny wałek. jak łożysko ma luzy to lewarek skacze i inne cuda. Ja u siebie wymieniam własnie łożysko zamykające z wałka 1 / 2/ 5/ /6 plus deliaktnie na wyrost zamykające z wałka głównego i biegu 3 / 4/ R .

Z tym że 3 /4 / R i mnie nie wykazywał żdanych oznak zużycia. Lewarek nie skakał ani nie wydawał żadnych dźwięków.

łożyska na wejściu wałków sa dobre. ( porównując luz na wianuszkach tych co już zrobiły prawie 200 tys km do tych nowych które mam w ręku )

Ostatnia edycja:
dzisiaj wymieniłem 3 łożyska zamykające i wyciągnąłem oraz wprasowałem bieżnię łożyska w obudowę.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

łożyska wprasowane a bieżnie wyciągnąłem takim ściągaczem jak na zdjęciu ( delikatnie przystosowanym )

Załączniki

• WP_000746.jpg
    WP_000746.jpg
    57.1 KB · Wyświetleń: 2,865
  • WP_000749.jpg
    WP_000749.jpg
    45.3 KB · Wyświetleń: 2,402
  • WP_000750.jpg
    WP_000750.jpg
    46.1 KB · Wyświetleń: 2,522
  • WP_000751.jpg
    WP_000751.jpg
    36.7 KB · Wyświetleń: 2,477
Super. Szacun za odwagę. ;)
Napisz jak wszystko złożysz czy problem rozwiązany. Mam ruchy drążka zmiany biegów na 3 i 4 biegu jednak zero buczenia stąd obserwuje temat...

No ! Nastała bloga cisza :) właśnie jestem na test Drive :) tylko idę kupić chleb i czekam żeby się turbina wystudziła bo dostała w palnik ;)

A wiec na gorąco - lewarek nie skacze na 1 biegu i błoga cisza na 2 / 5 / 6 biegu :) pracy dużo ale opłacało się. Żałuję ze nie zrobiłem tego wcześniej - jak tylko zaczęło wyć na 6 biegu.

Podsumowując - jestem bardzo zadowolony z efektu :) pozdro

Gratulacje

PS. Teraz sam sprawdzam u siebie lewarek czy coś się nie telepie bo na zegarach 200kkm tylko ze ja mam 120km wiec pewnie dlatego skrzynia nie dostaje tak w d.. jak w przypadku mocniejszych jednostek :)

Pampik gratulacje. Dobra robota. Z wątku wynika, że wszystko zrobiłeś sam. Zatem rodzi się pytanie - czy jeśli komuś z nas przytrafi się taki problem, to jesteś w stanie zająć się wymianą łożysk? Oczywiście odpłatnie ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

temat jest ogólnie cięzki. Jeżeli awaria była by analogiczna do mojej moge sie podjąc aczkolwiek gorzej jak rozbiezemy a sie okaze że któreś z kół zebatych będzie trzeba wymieniac itd itp.

Ale ogólnie myślę ze tak , podjął bym się.

Pampik - w twoim przypadku nie wiem czy wymiana oleju po np. 5000tkm (po montażu nowych częsci) nie była by dobrym posunięciem. Później to już normalnie jak w skrzyni manualnej producent przewiduje, choć w przypadku 159 i tej skrzyni warto pokusić się o lepszy olej do skrzyni i jego częstszą wymiane.
W każdym razie zrobisz jak uważasz.

hmm słuszna uwaga :)

Pampik, a ogólnie ile czasu zajęła Ci naprawa? Mam na myśli roboczogodziny, nie licząc oczekiwania na części itp .

hmm ... tak dość skromnie licząc około 15 godzin. Ale to wiesz..... robiłem pierwszy raz wiec wiesz podchodziłem do tego jak pies do jeża. I musiałem rozwiązać po drodze parę problemów albo dorobić narzędzia bądź je delikatnie przystosować jak choćby ten ściągacz do bieżni a to zabiera sporo czasu.

No i oddalem auto do ASO... Wyszedlem z zalozenia ze autem planuje jezdzic jeszcze dlugo, a ze jezdze duzo i ASO daje 2 lata gwarancji to nawet jak troche przeplace to bede mial jakis tam wewnetrzny spokoj ze jednak dwa lata gwarancji a nie rok;)

Pytanie troche z dupy strony, ale czy po zdjeciu skrzyni bedzie mozna sprawdzic stan dwumasy, czy sprzegla?

oczywiście że tak. Zdejmujesz skrzynie i masz sprzęgło/dwumas na wierzchu.

To pytanie z innej beczki. To samo auto, ta sama skrzynia. Objawy: drżenie lewarka podczas hamowania silnikiem na trójce (drazek nie rusza się jak na filmie, tylko drży podczas hamowania silnikiem), stukanie przy zmianie biegów (najbardziej słychać 1->2 ,2->3 potem już nie). Stuk słychac w momencie puszczenia sprzęgła.

Dwumasa i sprzęgło nowe.

Co do naprawy skrzyni w serwisie, to chyba ASO ich nie naprawia, tylko oddaje do specjalizującego się w naprawach skrzyń warsztatu do którego możemy ją oddać sami. Oczywiście cena za naprawę jest dużo wyższa . Ciekawe ile kolega tasiek zapłaci za naprawę skrzyni w ASO, bardzo jestem ciekawy. 2 letnia gwarancja jest OK.

Amortyzatory
Powrót