• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

Ja już ją kupiłem po chipie bo koles wywalał DPF. Ja ponownie założyłem DPF ale chip został ..daje radę, w trasę na Chorwację moc optymalna do tego auta .. kolega jechał golfem 5 120koni diesel i brakowało mu.. gdy on miał już 185, wystarczył lekki gaz w podłogę i alfa mknęła mocno do przodu .
Na codzien tej mocy się nie wykorzystuje ,jedynie świadomość ,,zapasu,, daje pewność siebie
Sprawdzalem na 6biegu na 90km/h obroty 1500

Hejka , ma pytanie na szybko .
Napewno juz było ale nie moge znaleźć ...

czy m32 z 1.9 jts jest ta sama co w 1.9 jtdm ?
Bo mam okazje zakupic za grosze działającą z jts'a

Sory jeszcze raz , za to pytanie .
pozdro

Nie podchodzi,mało tego od 8V to 8V a 16V to 16V amen.

Wysłane z mojego SM-G850F przy użyciu Tapatalka

Hejka , ma pytanie na szybko .
Napewno juz było ale nie moge znaleźć ...

czy m32 z 1.9 jts jest ta sama co w 1.9 jtdm ?
Bo mam okazje zakupic za grosze działającą z jts'a

Sory jeszcze raz , za to pytanie .
pozdro
Przełożenia w dieslu a benzyniaku są inne.

Ok dzięki za szybką odpowiedz ,
szkoda . pozdro

na chlopski rozum nawet musza byc inne, inne charakterystyki momenu i mocy, inny zakres obrotow, trzeba wszystko dostosowac rowniez pod predkosc maksymalna jaki dany silnik moze zapewnic. choc pewnie 95% elementow idento, ale co z tego jak powinno byc 100.

Ok dobra , ale to jest ta sama co z vektry diesel 1.9 jedyna roznica to obudowa dyferenciału ?

Nie,to nie to samo,sam myślałem kiedyś żeby zrobić taki numer ale Oni...4gear.pl wybili mi to z głowy.

Nie,to nie to samo,sam myślałem kiedyś żeby zrobić taki numer ale Oni...4gear.pl wybili mi to z głowy.

ok a jest jakas alternatywa ? padla mi skrzynia i wyglada na to ze w miejscu w ktorym mieszkam raczej nie oplaci sie tego naprawiac , bo mógłbym 2gą alfe zakupic .
Znalazlem servis ktory regeneruje na zasadzie oddajesz swoja bierzesz zergenerowaną i pan mi mowi ze nie ma do AR ale jest od vectry, będę musiał tylko poczekać aż zmieni obudowe dyferenciału...

kurde szkoda mi alfe posłać na złom bo skrzynia padla :rolleyes:

Ja robiłem właśnie w 4gear.pl półtora roku temu i jestem mega zadowolony,też szukałem jakiegoś obejścia ale na próżno. Możesz to ogarnąć wysyłkowo pod warunkiem że wytargasz sobie skrzynie,może zadzwoń do nich w poniedziałek i pogadaj, mnie to kosztowało 1500 i cztery dni Alfa była na podnośniku tak że wydaje mi się że w miarę sprawnie to poszło,zresztą oni specjalizują się w m32,ja polecam.

Ja robiłem właśnie w 4gear.pl półtora roku temu i jestem mega zadowolony,też szukałem jakiegoś obejścia ale na próżno. Możesz to ogarnąć wysyłkowo pod warunkiem że wytargasz sobie skrzynie,może zadzwoń do nich w poniedziałek i pogadaj, mnie to kosztowało 1500 i cztery dni Alfa była na podnośniku tak że wydaje mi się że w miarę sprawnie to poszło,zresztą oni specjalizują się w m32,ja polecam.

Ja mieszkam na wyspach... w pl to jest nie problem z takimi naprawami

Widzę...i w czym problem? Przecierz to nie Antarktyda, dlatego napisałem że możesz to ogarnąć wysyłkowo, zamawiasz, płacisz kaucję,odsyłasz szrot i odbierasz kaucję, po temacie.

Widzę...i w czym problem? Przecierz to nie Antarktyda, dlatego napisałem że możesz to ogarnąć wysyłkowo, zamawiasz, płacisz kaucję,odsyłasz szrot i odbierasz kaucję, po temacie.

Niby Tak ale chciałbym zeby to nie trwało miesiąc , napisze zaraz do nich .

4gear.pl zakładają łożyska snr stąd taka cena. Z Myślenic motyka ma lepsze opinie w Małopolsce, 1200zl zapłaciłem za komplet timkena, toczenie gniazda w obudowie, wstawienie tulejki, wymieniony synchronizator i coś przy wybieraku. Biegi chodzą jak w masło:)

U mnie problemem była naprawa u poprzedniego właściciela, skrzynia wytrzymała po jego naprawie półtorej roku. Ogólnie była za ciasno spasowana. Nie odpowiednie naciągi łożysk.

Ostatnia edycja:
Cześć.
Napiszę w skrócie, co okazało się rozwiązaniem stukającej skrzyni u mnie.

Pisałem wczesniej, że po regeneracji, zaczęło się stukanie. Ciekawe jest to, że przed naprawą łożyska wyły, ale skrzynia nie stukała. Ostatecznie cała skrzynia została rozebrana i zregenerowana dość kompleksowo, łącznie z wymianą wybieraka, sprzęgła i dwumasy. Nie dało to efektu i tak przejeździłem chyba z rok.
Dziś odebrałem auto od mechanika po wymianie poduszek (2 dolne lizaki i poduszka nad skrzynią). Poduszki kupiłem ori i całkowicie w ciemno, gdyż mechanicy twierdzili, że to nie to.
Górna nad skrzynią okazała się w środku pęknięta i to prawdopodobnie ona byla winna. Dolne były całe ale dość miękkie. Jesli ktoś ma problem po regeneracji ze stukami, polecam wyjąć poduchę nad skrzynią i sprawdzic jej stan.
Alfa znowu w pełni sprawna, hurra! Pozdrawiam

Dobra , skrzynia zrobiona a w zasadzie wymieniona na regenerowaną . Zostala zamieniona na tą z vektry diesel . Jedyne co zostało zamienione to dekiel od mechanizmu roznicowego.
Cała reszta jest dokładnie taka sama .
Dzisiaj jueździłem wszystko ok .

60586771_2165445460412165_8918430814832689152_n.jpg60886910_871517813195984_6713867313461854208_n.jpg61112656_428097268003904_556866935405412352_n.jpg

Więc i ja zabrałem się za robotę przy skrzyni biegów łącząc to od razu z wym ianą koła dwumasowego i sprzegła. W sumie nie spodziewałem się że pójdzie tak łatwo. jutro zabieram się za składanie oto co zastałem. dorobiłem ściągacz wyciągnółem łożyska i bieżnie więc problemu nie było. Powiem tylko tyle mam przebieg 230 tys i dopiero cokolwiek teraz ruszam w tym temacie widać to po tarczy czy kole że nigdy nic nie było robione. z tym łożyskiem skrzynia szumiała na 5 i 6 i ruszał się lewarek na 1 koło dwumasowe mógłym zostawić ale przycinało się czasem i nie wracało pozatym odchylenia były duże ale osiowo nie było żadnego luzu. Jeżeli ktokolwiek potrzebował by porady a nie chce wydawać kasy i ma możliwość zrobienia to samemu służe radą. bo ceny które proponują za naprawę są trzykrotnie większe niż koszt łożysk timkena. Jeśli ktoś jest ogarnięty trochę w tematyce da rade. Pozdrawiam

Witam
kogo byście polecili do regeneracji skrzyni okolice Dąbrowa Górnicza , Katowice i okolice(chyba że warto gdzieś dalej). Słysze już delikatne szumy(przebieg 250tys).
Pozdrawiam

Witam
kogo byście polecili do regeneracji skrzyni okolice Dąbrowa Górnicza , Katowice i okolice(chyba że warto gdzieś dalej). Słysze już delikatne szumy(przebieg 250tys).
Pozdrawiam

Polecam z forum kolegę [MENTION=12658]pampik[/MENTION] (Paweł jest z Tych). Sam u Niego regenerowałem skrzynię i jestem mega zadowolony (szybko i niedrogo).
Kontakt do Pawła tel.603209099
e-mail pampik@wp.pl
Poczytaj jeszcze to:
https://www.forum.alfaholicy.org/uslugi/154791-naprawa_skrzyn_m20_m32.html

Ostatnia edycja:
tez polecam kolege [MENTION=12658]pampik[/MENTION], moja jtdm robil w 2015r auto po chipie wiec skrzynia ma trudniej, mam kontakt z obecnym wlascicielem i z tego co wiem wszystko jest tip top.

Amortyzatory
Powrót