• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] łożyska / skrzynia m32

posiadam 11 PDF z Opla serwisowych do tej skrzyni w jezyku PL ale ejstem nowy nie moge tego dodac

proszę przed tym linkiem wpisac w w w

opel opis

sendspace.com/file/act7l1

alfa opis

sendspace.com/file/er7xhb

Ostatnia edycja:
Ruszał mi się lewarek przód-tył na 2 i 6... Po jakimś czasie przybyła 3 i 4ka więc sprawdziłem końcówkę linki. Była wyrobiona więc uszczelniłem jak w poradniku na forum, przykręciłem, wyregulowałem i... ruchy na 2, 3 i 4ce zniknęły ale na 6 pozostały... Nadal szukać przyczyny w linkach czy zacząć myśleć o skrzyni? Przy wybieraku widzę delikatne zapocenie

Ja mam problem z szuraniem na 1,2,3 biegu pewnie wyższe też ale ich już nie słychać. Występuje to raczej na rozgrzanym silniku i tylko przy przyśpieszaniu, efekt taki jakby dwa tryby pracowały bez oleju i synchronicznie do obrotu kół. Po wrzuceniu biegu jałowego, odpuszczeniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika. Gaz na postoju nie powoduje tego efektu. Skrzynia biegów była wymieniana po mega awarii - nic nie szumiało, stukało lewarek nie poruszał się a pojawiła się dziura w obudowie. Myślałem że ten odgłos był przyczyną awarii skrzyni lecz po wrzuceniu regenerowanej efekt jest identyczny - jedyne co zauważyłem po wymianie skrzyni to to że lewarek zmiany biegów dużo lżej chodzi. Może ktoś ma jakieś typy ? Co zasugerować mechanikowi?

Dopadło mnie łożysko na wałku sprzęgłowym. Objawy jak wcisnę sprzęgło jest ok , jak sprzęgła nie dotykam jest takie "łożyskowanie delikatnie"....... ktoś pomoże ... najlepiej W-wa. Czy zacząć od dolania oleju ?

Dopadło mnie łożysko na wałku sprzęgłowym. Objawy jak wcisnę sprzęgło jest ok , jak sprzęgła nie dotykam jest takie "łożyskowanie delikatnie"....... ktoś pomoże ... najlepiej W-wa. Czy zacząć od dolania oleju ?
Pisałem Ci w innym temacie co możesz zrobić...Skrzynia out i wymiana łożyska co innego chcesz zrobić? Możesz spróbować z olejem to niski koszt w porównaniu do tego co Cię czeka a nóż pomoże.

Ja mam problem z szuraniem na 1,2,3 biegu pewnie wyższe też ale ich już nie słychać. Występuje to raczej na rozgrzanym silniku i tylko przy przyśpieszaniu, efekt taki jakby dwa tryby pracowały bez oleju i synchronicznie do obrotu kół. Po wrzuceniu biegu jałowego, odpuszczeniu gazu lub wciśnięciu sprzęgła dźwięk znika. Gaz na postoju nie powoduje tego efektu. Skrzynia biegów była wymieniana po mega awarii - nic nie szumiało, stukało lewarek nie poruszał się a pojawiła się dziura w obudowie. Myślałem że ten odgłos był przyczyną awarii skrzyni lecz po wrzuceniu regenerowanej efekt jest identyczny - jedyne co zauważyłem po wymianie skrzyni to to że lewarek zmiany biegów dużo lżej chodzi. Może ktoś ma jakieś typy ? Co zasugerować mechanikowi?

Dziś wymieniliśmy łożysko podpory i niesmak pozostał. Może piasta ?

Proszę Was o poradę. Zmieniać same satelity mechanizmu różnicowego, kupić używany w lepszym stanie czy cały nowy? Do zmiany nie muszę demontować skrzyni - to wiem na pewno, ale czy sanki trzeba zrzucać czy jest tyle miejsca żeby ogarnąć?

witam
cały czas walczę ze skrzynią.
Lożyska wymienone ale cały czas jest cos nie tak.
cały czas pojawia się temat podkładek shimujących czy jak to się tam nazywa:)
na allegro jest pełno tych podkładek
jest jakiś sposób na określenie ich grubości?
jest tu ktoś oblatany w tym temacie?:)

witam
cały czas walczę ze skrzynią.
Lożyska wymienone ale cały czas jest cos nie tak.
cały czas pojawia się temat podkładek shimujących czy jak to się tam nazywa:)
na allegro jest pełno tych podkładek
jest jakiś sposób na określenie ich grubości?
jest tu ktoś oblatany w tym temacie?:)

taki(od 5minut):
Tylko tuleje dystansowe.

Zapytanie o skrzynie M32

Witam
Panowie slychac moja skrzynie na 5 i 6 biegu wiem ze to lozyska tylko od wczoraj zaczal dochodzic mnie jeszcze irytujacy szum zaczynajacy sie mniej wiecej od 30km/h , mam wrazenie ze to jest w miare jednostajny szum niezalezny od predkosci.Podnioslem dzisiaj auto na lewarku i zaczalem ruszac prawym kolem i slychac jakby ze skrzyni dochozil ten szum.I teraz sie zastanawiam czy to jakies glowne lozysko w skrzyni czy mechanizm roznicowy.Mial ktos moze taki przypadek i go wyleczyl.Z gory dzieki za odpowiedz.
Pozdrawiam

W skrzyni m32 masz jak się nie mylę 8 łożysk,zaczyna się od szumu na 5i6 później dochodzi cala reszta. Jeśli zdecydujesz się na regenerację m32 a zapewne wcześniej czy później to nastąpi to ogarną Ci ten cały szum o którym mowa. U mnie w pewnym momencie to na każdym biegu była taka symfonia jak u Rubika. Po regeneracji cisza i spokój.

Przeczytałem sporo tematów i widziałem w którymś o naprawie skrzyni M32 któryś z kolegów podawał adres warsztatu w Poznaniu, który niedrogo naprawia skrzynie Alfy.
U mnie będzie większa robota, bo dodatkowo wyskakuje mi 3 bieg.
Podajcie proszę adres tego warsztatu.

Jakby co mam dobrego gościa z Śląska, sam robiłem, tyle że,, dziadek,, robi skrzynie =samą skrzynie przyjmuje

MSM technic w kiekrzu. Cena może oscylować w granicy od 2000zl w zależności co jest do roboty, ale jeśli chodzi o jakość, to w rejonie WLKP wg. mnie są najlepsi. Jedną skrzynie robiłem w kilku miejscach i dopiero tam ogarneli temat porządnie. Mają też warsztat i ogarną razem z montażem.

Amortyzatory
Powrót