filipczasz
Nowy
Polecam, robiłem ostatnio u Pampika w 1.9 JTS i wszystko działa elegancko.Takze polecam, my mamy blisko a ludzie z całej Polski do niego jeżdżą. 2.4,3.2,1.8 już mają inne skrzynie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Ja mam właśnie skrzynie , tyle że już nie pamiętam chyba od vectry .Panowie jest jakaś różnica między skrzyniami m32 od AR i Opla?
Przeczytałem cały wątekJuż miałem się umawiać do warsztatu na regenerację ale sam nie wiem. Po zakupie przy licznikowych 127k km wymieniłem olej, biegi wchodziły lepiej, przejechane niecałe 30k km. Zimą jednak szczególnie na zimnym silniku zmiana biegów 1-2 czy 3-2 jest dosyć ciężka. Jak olej złapie temperaturę roboczą jest super. W lecie nie ma raczej tego ale niekiedy widzę problem, że chcąc zmienić bieg nie jest takie płynne jak być powinno. Lewarek jakby na sekundę nie chce się ruszyć ze swojego miejsca. Ma to głownie miejsce na 2 biegu. Niekiedy wydaje mi się, że słyszę delikatny szum na 5 i 6 biegu by kolejnego dnia już na to nie zwrócić uwagi. Skrzynię będę i tak chciał robić przy okazji wymiany koła dwumasowego ale czy te objawy to nie jest bardziej wina luzu na wybieraku, tym jabłuszku czy też linkach?
I gdyby ktoś mógł wyszczególnić co dobry zakład powinien zrobić przy regeneracji, sam wyszczególniłem kilka punktów, bardziej skrótowo ale w tym temacie jestem zielony i liczę na czyjąś wiedzę:
1. Wlanie większej ilości oleju
2. Ruszać czy nie łożyska mechanizmu różnicowego? Różne głosy się tutaj pojawiały.
3. Wymiana bieżni?
4. Sprawdzenie luzu na satelitach?
5. Regulacja luzu - jeśli tak to kiedy i dlaczego?
6. Sprawdzenie synchronizatorów/przesuwek.
Nie znam się na budowie skrzyni biegów więc się proszę nie śmiaćAle z racji różnych historii z mechanikami wolę wiedzieć więcej i zweryfikować kompetencje warsztatu, któremu oddam samochód. Bo czy z Waszego doświadczenia naprawa kończy się na samej wymianie łożysk czy jednak zakład powinien wysłuchać uwag klienta i kompleksowo sprawdzić wszystkie elementy?
Regulację już zrobiłem i nie odczułem różnicy. Zmieniłeś na cięgno z Peugeota? Trochę się tego boję ruszać, żeby nie było gorzej - dużo było postów o wibracjach lewarka po takiej zmianie.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
No to ładnie się zakończy rok..
A podpowiedzcie jeszcze co robic... regenerować swoją czy kupić regenerowaną i podmienić? Dzwoniłem do warsztatu który specjalizuje się w skrzyniach i powiedzieli że taniej wyjdzie kupić i podmienić. Ogólnie za wyjęcie i włożenie policzyli sobie 800zł + koszt części w razie jakbym chciał naprawiać.
Jaki może wyjść koszt części? Faktycznie taniej kupić drugą?