[159] linka hamulca ręcznego

A jesteś pewien, że wszystkie zaczepy złapały?
W stałej kanapie są po prostu pręty i się muszą na haki złapać... ciężko je zmusić, żeby wróciły na miejsce. Nie wiem jak jest ze składaną kanapą.

mi w marcu tego roku wymieniali linki i wyciągali kanapę chyba, ale żadnych spinek nie trzeba było( a przynajmniej nic o tym nie wiem). kanapa siedzi normalnie, bez luzów...

Witam problem z ręcznym dopadł i mnie :) Byłem na przeglądzie i diagnosta powiedział że po zaciągnięciu ręcznego lewe koło hamuje dużo gorzej niż prawe.
Chciałem dokonać regulacji, ale widzę że w tunelu jest tyko wspólna śruba dla obu linek. Nie ma gdzieś osobnej regulacji dla każdej linki ?

Nie ma
Wymień na nowe i spokój
PS
Polecam polskiego Linex-a bo to one są jako oryginał w ASO (piszą nawet made in Poland)

A w czym polega problem z ta inna tulejką, krótszą. Spada czy wgl nie da się założyć czy jak ?

Ostatnia edycja:
Jestem po wymianie linek....
a) w nieskładanej kanapie sedana nie trzeba żadnych spinek,
b) nie kupujcie linek zamienników... ile ja się z g***em namęczyłem żeby dobrze zamocować!!!!!!!!!!!! Problem tkwi przy końcówce od strony tylnego koła. Tam gdzie jest metalowa tulejka... musi być jak najdłuższa i nie zaokrąglona... inaczej wypada z mocowania.... a jak wypadnie to uszkadza się gumka-harmonijka i cała wymiana linek o kant dupy potłuc :D Musiałem jakoś usztywnić i rozwiązaniem okazała się metalowa opaska,
c) naprawdę demontaż foteli to czynność wysoce zbędna,
d) Włosi to świry... kto to widział puszczać linki pod tapicerką!!!!!!!!!!!!?????????? 6h z życia wyjętych...

Po lewej ***owy zamiennik z krótką tulejką, a po prawej oryginał tak jak powinien być. Uważajcie na tani szit.

183778-linka_hamulca_recznego-linki.jpg
183779-linka_hamulca_recznego-linki2.jpg
A jakoś da się finalnie zamontować te linki zamienniki bo mam właśnie takie, czy się nie nadają z tego co piszesz, mówisz że je w końcu dobrze zamocowałeś a jak to zrobiłeś, jest jakiś patent ? :P

To ja powtórzę raz jeszcze: a czytałeś co zacytowałeś? :D

To ja powtórzę raz jeszcze: a czytałeś co zacytowałeś? :D
no okej metalowa opaska ale może masz jakieś foto w jakim miejscu ją mocujesz albo jakiś opis krótki, bo na pewno szybciej ogarnę ze wskazówkami niż sam będę próbować metodą prób i błędów i jaki to typ opaski zalecasz ? :P

Po prostu złapałem na opaski... zabezpieczylem tylko krawedz opaski zeby nie przecinala gumowego oplotu.
Zrobilem to na oko po prostu- pokombinuj.

Ponieważ mam do wymiany obie linki, a że ostatnio przy próbie wyjęcia zapalniczki połamałem jej mocowanie to postanowiłem przy naprawie zapalniczki dodatkowo ułatwić temat panom z ASO i zdemontowałem samemu mebelek środkowy. Na wymianę linek umówiony jestem na środę. Zobaczymy jak to finalnie wyjdzie.

299.jpg

300.jpg

A oto co znajduje się na oryginalnej lince... czyżby faktycznie "made in Poland"? Jeśli tak to niech nasi panowie inżynierowie bardziej się postarają, bo po urywających się zatrzaskach tylnych szyb "made in Poland" to kolejny element doskwierający w 159...

301.jpg

Ostatnia edycja:
Koledzy ręczny zaczyna mi słabo trzymać.... linki do wymiany czy podciągnąć spróbować? ( jeśli podciągnąć to jak/gdzie? )

Na pierwszym zdjęciu marqo widać dobrze śrubę od regulacji linki. Dostać się do niej możesz przez podłokietnik. Po otwarciu poza głęboką kieszenią jest też mała płytka na samym wierzchu. Wyjmujesz z niej gumkę i jeśli nigdy nie był ręczny regulowany to trzeba jeszcze wyłamać okrągłą zaślepką. Klucz nasadowa 10 z przedłużką i kręcisz.

Na pierwszym zdjęciu marqo widać dobrze śrubę od regulacji linki. Dostać się do niej możesz przez podłokietnik. Po otwarciu poza głęboką kieszenią jest też mała płytka na samym wierzchu. Wyjmujesz z niej gumkę i jeśli nigdy nie był ręczny regulowany to trzeba jeszcze wyłamać okrągłą zaślepką. Klucz nasadowa 10 z przedłużką i kręcisz.

OK dzięki :) zobaczymy czy pomoze

I jak? Może też spróbuję

Wysłane z Nokii 3310

Samo podciągnięcie na śrubie nie wystarczy. Wg procedury luzujesz śrubę, uruchamiasz silnik. Wciskasz kilka razy pedał hamulca i trzymając na nim stopę dokręcasz śrubę.
Mocowanie linek przy zacisku możesz obejrzeć po zdjęciu kół i wtedy ocenisz, czy to kwestia linek czy może zacisku (jeśli regulacja zawiedzie). Szkoda kasy wywalać na strzał w ciemno.

Amortyzatory
Powrót