[159] linka hamulca ręcznego

Ostatnia edycja:
KrisB jaką linka kupiłeś? zdecydowałeś się na Linexa? Były problemy tego typu jak opisywał AirAjti?

Ja ostatecznie zdecydowałem się na również polecane na forum Akron Malo (http://www.motodelta.pl/linki-hamulcowe-komplet-alfa-romeo-159---159-sportwagon,32,159.html), ale wydaje mi się, że końcówki Linexa są identyczne. Problemów w okolicach zacisków nie miałem żadnych, tylko trzeba najpierw linki przełożyć przez mocowanie na "luźnych" (zsuniętych) gumkach, a dopiero potem je naciągnąć na te metalowe końcówki. Jedyny minus tych linek, który dołożył mi 5 minut roboty, jest taki, że sam splot linki wystawał troszkę poza końcówki mocowania przy dźwigni ręcznego i trzeba było to spiłować, bo jest tam dość ciasno. Ogólnie wszystko śmiga i również polecam, ale robota w pojedynkę w ciasnym, zimnym garażu i z poziomu podłogi, na pewno dla wytrwałych ;)

Dzięki KrisB za odpowiedź. Napisałem maila do Linexa, żeby rozwiać wątpliwości ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Próbował ktoś wymieniać linkę w garażu bez kanału? Pytam się bo mam taki garaż i chciałem rozkręcić środek i mechanikowi zostawić tylko spód do zrobienia ale może by się dało.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Dzięki KrisB za odpowiedź. Napisałem maila do Linexa, żeby rozwiać wątpliwości ale jeszcze nie dostałem odpowiedzi. Próbował ktoś wymieniać linkę w garażu bez kanału? Pytam się bo mam taki garaż i chciałem rozkręcić środek i mechanikowi zostawić tylko spód do zrobienia ale może by się dało.

linki recznego.jpg

Bez kanału będzie ciężko, bardzo ciężko. Od dołu trzeba sie trochę namęczyć żeby zamontować gumki uszczelniające. W porównaniu z 156 masakra, tam linki wymieniało sie w 15 minut, obie

Próbował ktoś wymieniać linkę w garażu bez kanału?

Ja robiłem bez kanału, auto stało na drewnianych klockach. Robota niewygodna, bo trzeba się wczołgać pod samochód i wiele czynności wykonuje się na zgiętej ręce, ale nie ma tragedii. Co do gumek, to ich montaż mocno ułatwia wcześniejsze przesmarowanie.

Ja też bez kanału.... niewygodnie, dużo ku*wienia pod nosem i na cały głos... trzast prast 6h i zrobione :)

Ja rowniez wymieniłem linki, udali mi sie to zrobic w 3,5 h :) auto mialo podniesiony tyl na kobylkach , kanalu nie mam :p
Wazna rzecz nie ma potrzeby demontazu foteli , wystarczy posniesc max w gore i odpowiednio przesuwajac dojdziemy do kapsli ;) oczywiscie jakis porzadny zestaw narzedzi tez sie przyda :)
Ja dodatkowo do pancerzy wtloczylem bialy smar w spreyu :p zawsze to mniejsze ryzyko ze teflon znowu szie wytrze szybko wewnatrz :p a z regulu to powoduje ciezka prace linek .

Panowie, czy ktoś ma jakiś sposób, poza tym z eLearn'a, na regulację ręcznego? Robię według instrukcji, ale jak bym nie kręcił tą śrubą, to ręczny łapie jakby dopiero poza wysokością dźwignii. W dodatku zaciągniętą dźwignię można "popchnąć spowrotem na dół" bez wciskania guziczka. Ma ktoś jakiś pomysł?

Panowie, czy ktoś ma jakiś sposób, poza tym z eLearn'a, na regulację ręcznego? Robię według instrukcji, ale jak bym nie kręcił tą śrubą, to ręczny łapie jakby dopiero poza wysokością dźwignii. W dodatku zaciągniętą dźwignię można "popchnąć spowrotem na dół" bez wciskania guziczka. Ma ktoś jakiś pomysł?

może masz coś nie tak z zaciskami?
generalnie ta śruba służy do napięcia wstępnego linki, może widziałeś przy zaciskach takie '' zderzaki '' dla dźwigni mechanizmu ręcznego, regulujesz tą śrubą w kabinie tak aby mechanizm przy zacisku prawie sie opierał o te zderzaki, w tym przypadku luz 1mm bedzie ok :P
Ja osobiście robiłem tak ze odpaliłem auto , kilka razy pompowałem pedał hamulca , i następnie trzymając pedał hamulca , kilku krotnie zaciągałem hamulec ręczny i odpuściłem :P
To wystarczyło żeby ręczny brał prawidłowo , bez większego problemy blokuje koła na suchej nawierzchni :P
również po tym wszystkim czuć ewidentnie lepiej hamujący tył podczas jazdy :P
Ważne jest żeby zaciski były sprawne na 100% , inaczej nie dojdziemy do ładu , druga sprawa to regulujemy linki tak żeby mechanizmy w zaciskach prawie opierały sie o te zderzaki , chodzi o to ze ten mechanizm tylko wtedy działa w całym zakresie , inna sprawa jest taka ze w zaciskach jest mechanizm samo regulujący względem ubytku klocków wiec on sam po paru cyklach działania usunie luz roboczy :P
Nie wiem czy mój przekaz jest czytelny , ale mam nadzieje ze pomogłem :D

Zrobiłem tak, jak pisałeś - nie było żadnej różnicy. Jeżeli chodzi o zaciski, to na tą chwilę nie mam jak tego sprawdzić z racji na pogodę. Ale pokrecilem jeszcze trochę tą nakrętką i udało się dojść do działającego ręcznego. Co prawda muszę zaciągnąć z wciśniętym przyciskiem na dźwignii, ale jak złapie to jest żyleta :) mam wrażenie, że jeśli zaciągam ręczny na wciśniętym hamulcu nożnym, to łapie jeszcze mocniej, ale nie wiem, może to autosugestia ;)

Zrobiłem tak, jak pisałeś - nie było żadnej różnicy. Jeżeli chodzi o zaciski, to na tą chwilę nie mam jak tego sprawdzić z racji na pogodę. Ale pokrecilem jeszcze trochę tą nakrętką i udało się dojść do działającego ręcznego. Co prawda muszę zaciągnąć z wciśniętym przyciskiem na dźwignii, ale jak złapie to jest żyleta :) mam wrażenie, że jeśli zaciągam ręczny na wciśniętym hamulcu nożnym, to łapie jeszcze mocniej, ale nie wiem, może to autosugestia ;)

Jakies oznaki działania sa :D
na spokojnie sprawdź jak to wygląda przy zaciskach i spróbuj tak jak wyżej pisałem :D polecam wcisnąć pedał hamulca w opór i dopiero wtedy ręczny góra dół :D
z reguły to wystarczy :)

Co do linek, to nie polecam Linex-a, niestety 2 razy wymieniałem linki w Grande Punto i nie odbijały do końca. Dopiero montaż oryginałów dał efekt taki jak z fabryki. W Doblo przerabiałem te sam temat. Niestety linki Linex-a nie chodzą w pancerzu zbyt lekko w porównaniu do oryginałów z serwisu. Przed kupnem lepiej to sprawdzić.

Gdyby ktoś był zainteresowany to na fiat-autoparts.com cena jednej linki 126 zł. Spinka tylnej kanapy 29 zł szt. Oczywiście części oryginalne. W Polsce pytałem cena ASO 220 szt. wyjściow linka....masakra. Całość zamówienia w sklepie na Litwie 2 linki i 2 spinki wyszła mi 311 zł.

Montował ktoś linki ręcznego z ADRIAUTO ? W autosklepie24 takie są i pytanie co to warte jest.

Jestem po wymianie linek ręcznego. Wszystko ok tylko jeden klocek hamulcowy przyblokował się w zacisku na korozji i po trasie 40 km wszystko dość mocno się nagrzało. Dzisiaj zaciski zostały przeczyszczone i nasmarowane. Proponuję po wymianie linek sprawdzić czy koła kręcą się swobodnie. Ja sprawdziłem czy samochód toczy się bez oporów ale to było za mało.

Przeważnie powodem wymiany linek jest pęknięty pancerz lub uszkodzone harmonijki na wyjściu linek do zacisków. Jeżeli odpowiednio wcześnie się zareaguje i wymieni harmonijki i nasmaruje linki olejem to wymiana nie będzie konieczna. Dzisiaj zamówiłem w serwisie OPLA uszczelnienia linek o numerze GM 90236045, koszt 7 zł/szt. Przerabiałem temat w poprzednim samochodzie, gdzie odpowiednio wcześnie wymieniłem i nasmarowałem linki i do sprzedaży (17 lat) linki były oryginalne.

Jak będziecie zamawiać spinki do tylnej kanapy to w jednym opakowaniu (woreczku) są 2 szt. spinek czyli tyle ile potrzeba. Ja zrobiłem błąd bo zamówiłem 2 opakowania i teraz jedno mi zostało. Gdyby ktoś potrzebował to mogę taniej odsprzedać. Zmyliła mnie trochę strona fiat-autoparts bo było napisane, ze potrzebne są 2 szt.

Montował ktoś linki ręcznego z ADRIAUTO ? W autosklepie24 takie są i pytanie co to warte jest.

Zamontowałem właśnie te linki do 147. Bardzo bobrze wykonane, pasują i da się wszystko wyregulować. :)

pytanko wymieniałem w zimę linki l+p strona z powodu zamarzania ręcznego. Auto kupiłem w listopadzie i właściciel wspominał, że lewy zacisk coś szwankuje, zauważyłem po wymianie, że w momencie zaciągnięcia ręcznego lewe koło słabiej hamuje niż prawe, czy regeneracja zacisku może pomóc w rozwiązaniu problemu?

Jeśli nie leci z niego płyn to najpierw sprawdza się czy klocki hamulcowe swobodnie poruszają się w prowadnicach. Najczęściej przyczyna leży w zatartych klockach.

Amortyzatory
Powrót