[159] linka hamulca ręcznego

Samo podciągnięcie na śrubie nie wystarczy. Wg procedury luzujesz śrubę, uruchamiasz silnik. Wciskasz kilka razy pedał hamulca i trzymając na nim stopę dokręcasz śrubę.
Mocowanie linek przy zacisku możesz obejrzeć po zdjęciu kół i wtedy ocenisz, czy to kwestia linek czy może zacisku (jeśli regulacja zawiedzie). Szkoda kasy wywalać na strzał w ciemno.

A jak ocenić kwestie linek czy zacisku przy zdjętym kole ?

Sprawdzisz czy pancerz i uszczelki są całe. Jeśli cokolwiek jest uszkodzone to linki i tak podlegają wymianie.
Problem może też leżeć w mechanizmie ręcznego w zacisku, jeśli się okaże, że np na jedno koło słabiej trzyma.

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka

Sprawdzisz czy pancerz i uszczelki są całe. Jeśli cokolwiek jest uszkodzone to linki i tak podlegają wymianie.
Problem może też leżeć w mechanizmie ręcznego w zacisku, jeśli się okaże, że np na jedno koło słabiej trzyma.

Pancerze popękane - w zimie zamarzał ręczny.

Także do wymiany linki... a po wymianie jeśli dalej coś nie tak, to wted mechanizm w zacisku tak? regenerecja zacisku ?

Tak. Zresztą regeneracja zacisku to dobry pomysł, zwłaszcza jeśli jeszcze tego nie robiłeś.

Wyglądają identyczne...

Wysłane z Nokii 3310

OK jestem po wymianie linek.
Roboty sporo ale dzieki zdjęciom w tym wątku poszło szybko i sprawnie - niestety linka jedna którą kupiłem ( prawa ) w ogóle nie pasowała. Po rozpakowaniu okazało się że kompletnie inna - i dłuższa i inne końcówki. Założyliśmy jedną nową i jedną starą. Więc czeka nas jeszcze raz cały proces :/
Razem ze szwagrem 2,5h i ogarnięte
Zdejmować tylnej kanapy nie trzeba, foteli przednich tez oczywiście nie
w.jpgw1.jpg

Tak to jest.
Włosi kupują naszego Linexa i idzie jako oryginał. Ja też osobiście polecam, bo po wymianie spokój.
Pozdrawiam

Znam i byłem w fabryce Linex to taka "manufaktura" ogółem ok.
Docelowo też czeka mnie operacja wymiany, bo jedna jest zerwana.

No i ja też mogę mieć w zimie problemy. Uszkodzone mam obie gumowe osłony na wlocie do pancerza.
Może ktoś ma całe i mu zbywają? :)

Za 15zł z allegro
zatrzaski kanapa.jpg
Dziś wymieniłem ze Szwagrem drugą linkę.
Z racji że drugi raz to robiliśmy więc poszło bardzo sprawnie - czas pracy 40 minut łącznie ze wszystkim.

Ręczny chodzi o niebo lżej i trzyma teraz "jak dziki" ;-))

Dziś wymieniłem ze Szwagrem drugą linkę.
Z racji że drugi raz to robiliśmy więc poszło bardzo sprawnie - czas pracy 40 minut łącznie ze wszystkim.

Możesz napisać jakie linki kupiłeś i co z tą prawą , wymieniałeś na jaką ? Chyba również czeka mnie wymiana :(

A jak operacja wymiany linek ma się w Brerze. Będę teraz montował nowe tarcze i klocki. 3 lata temu serwisant zwrócił mi uwagę ze mam spękane pancerze linek i w zimie raz nawet zamarzły jak zostawiłem na ręcznym. Potem nie chciał popuścić ręczny. Nie wymieniałem ich zrobiłem tylko serwis i smarowanie zacisków wtedy. Nie mam żadnego problemu z działaniem ręcznego do dziś mimo tego więc czy jest sens wymieniać te linki.

Możesz napisać jakie linki kupiłeś i co z tą prawą , wymieniałeś na jaką ? Chyba również czeka mnie wymiana :(

Już nie pamietam jakie to linki były, dwie kosztowały 130zł. Mechanik kupował ale nie chciał się bawić w wymianę.... ;-)

Niestety jedna była zupełnie inna w opakowaniu - zapewne błąd przy pakowaniu. Dokupiłem a za tamtą mi kasę zwrócił.

Dzięki za odpowiedź. To jakiej firmy dokupiłeś ?

Panowie, montował któryś z Was linki "Linex"?
Ktoś pisał, że one szły na pierwszy montaż, ale AirAjti w cytowanym poście wkleił właśnie fragment zdjęcia od "Linexa" i nie wiem, czy to faktycznie z nimi jest jakiś problem z mocowaniem :)

Jestem po wymianie linek.... (...)
b) nie kupujcie linek zamienników... ile ja się z g***em namęczyłem żeby dobrze zamocować!!!!!!!!!!!! Problem tkwi przy końcówce od strony tylnego koła. Tam gdzie jest metalowa tulejka... musi być jak najdłuższa i nie zaokrąglona... inaczej wypada z mocowania.... a jak wypadnie to uszkadza się gumka-harmonijka i cała wymiana linek o kant dupy potłuc :D Musiałem jakoś usztywnić i rozwiązaniem okazała się metalowa opaska, (...)

Po lewej ***owy zamiennik z krótką tulejką, a po prawej oryginał tak jak powinien być. Uważajcie na tani szit.

183778-linka_hamulca_recznego-linki.jpg
183779-linka_hamulca_recznego-linki2.jpg

Kupuj i zakładaj śmiało

Tak jak opisywałem, za krótki jest ten metalowy odcinek i wypadają.
Po lewej to co kupiłem, po prawej to co powinienem był kupić...

Ale póki co wszystko działa po moich patentowych poprawkach :)

Gdyby ktoś miał możliwość wrzucić fotkę oryginału czy to jest na pewno polski Linex?
KrisB jaką linka kupiłeś? zdecydowałeś się na Linexa? Były problemy tego typu jak opisywał AirAjti? Ostatnio byłem w ASO i rozmawiałem właśnie o linkach i właściciel powiedział żeby kupić tylko i wyłącznie oryginały (temat przerabiany - rozmawiałem tez z mechanikami). W jego ASO cena 240 sztuka ale można u Litwinów (fiatautoparts) kupić za 130 sztuka. To i tak 2 razy tyle co za Linexa na allegro.

Amortyzatory
Powrót