[159] linka hamulca ręcznego

Jak będziecie zamawiać spinki do tylnej kanapy to w jednym opakowaniu (woreczku) są 2 szt. spinek czyli tyle ile potrzeba. Ja zrobiłem błąd bo zamówiłem 2 opakowania i teraz jedno mi zostało. Gdyby ktoś potrzebował to mogę taniej odsprzedać. Zmyliła mnie trochę strona fiat-autoparts bo było napisane, ze potrzebne są 2 szt.
Jaki koszt?[emoji1]

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Cena tak niewielka, że chyba jednak zostawię sobie na wszelki wypadek.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Litwini chyba jednak zmądrzeli albo czytają forum. Obecnie dopasowali asortyment do oferty na własnej stronie. Przy spinkach jest napisane "potrzebne 2szt" (wcześniej pewnie też było), tyle że.. przysyłają 1 szt przy zamówieniu jednej. Nie jak u kolegów wyżej.
W związku z czym- ma ktoś odsprzedać 1 szt spinki? Ściągać z Litwy średnio ma sens a wierzyć że jednej nie połamię też nie mogę...

Szybkie pytanie, szybka odpowiedz... Da radę podciągnąć ręczny bez wyciągania całego tunelu środkowego? Np. Regulacja poprzez zdjęcie mieszka od dźwigni ręcznego?

#edit.
Już wiem... Śruba regulacyjna znajduje się pod zaślepką w podłokietniku. Pytanie tylko jak regulować? Ktoś pisał, że na odpalonym silniku, odkręcamy śrubę i wciskamy pedał hamulca i ponownie zakrecamy?

Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Zaciągnij ręczny i kręć do uzyskania zadowalającego efektu :D najlepiej na odpalonym i na jakimś wzniesieniu :P Trudności brak :D

Szybkie pytanie, szybka odpowiedz... Da radę podciągnąć ręczny bez wyciągania całego tunelu środkowego? Np. Regulacja poprzez zdjęcie mieszka od dźwigni ręcznego?

#edit.
Już wiem... Śruba regulacyjna znajduje się pod zaślepką w podłokietniku. Pytanie tylko jak regulować? Ktoś pisał, że na odpalonym silniku, odkręcamy śrubę i wciskamy pedał hamulca i ponownie zakrecamy?

Nie do końca do tego służy ta śruba, za pomocą tej śruby kasujesz luz linki, inaczej robisz napięcie wstępne, aby pociągając ramie w zacisku odrazu zadziałało, co do regulacji ręcznego ,są mechanizmy w samych zaciskach i to one za to ,odpowiadają .
Odpal auto , wciśnij mocno hamulec roboczy i zaciągnij ręczny mocno, i następnie puść, próbuj kilkukrotnie, przy sprawnych samo-regulatorach powinno się wyregulować samo po chwili.

Jutro będę zmieniał klocki, więc wstrzymam się z tą operacją do jutra i spróbuję zrobić na nowych klockach tą regulację.

Jakie linki są godne polecenia? Tak żeby nie trzeba było kombinować/ przerabiać?

Jakie linki są godne polecenia? Tak żeby nie trzeba było kombinować/ przerabiać?

ja kupowałem 2 miesiąće temu z aparts.pl te:
K14847/ABS
K14848/ABS

Jedyne z czym miałem problem trochę za grube mocowania (przy ręcznym), ale spiłowalem pilnikiem 1mm i OK :)
Ręczny hamuje aż miło :D
Zobaczymy czy w zimie nie będę miał problemów z zamarzającym ręcznym.

akron-malo

pasują bez przeróbek, od kwietnia dają rade bez problemów.

Przeważnie powodem wymiany linek jest pęknięty pancerz lub uszkodzone harmonijki na wyjściu linek do zacisków. Jeżeli odpowiednio wcześnie się zareaguje i wymieni harmonijki i nasmaruje linki olejem to wymiana nie będzie konieczna. Dzisiaj zamówiłem w serwisie OPLA uszczelnienia linek o numerze GM 90236045, koszt 7 zł/szt. Przerabiałem temat w poprzednim samochodzie, gdzie odpowiednio wcześnie wymieniłem i nasmarowałem linki i do sprzedaży (17 lat) linki były oryginalne.
Siema czy do 159 /2,0 też gumki są dostępne?

Ja wymieniałem u siebie właśnie te gumki od opla i potwierdzam pasują.

Super, zaraz zamówię. Czy jest jakiś problem z wymianą to znaczy coś co powinienem wiedzieć zanim coś urwę :)

Powinieneś wiedzieć, że spędzisz pod i w aucie pół dnia i będziesz klął jak szewc.
Kanapa tylna składana? Jeśli tak to pewnie spinki plastikowe szlag trafi i będziesz musiał nowe załatwić.

jedynie co to dobrze nasmaruj bo łatwo nie będzie włożyć ale powinieneś sobie poradzić. I na pierwszy rzut oka będzie Ci się wydawać ze na pewno to nie przejdzie ale nie martw się przejdzie :)
Pozdrawiam.

Wizja lokalna potwierdziła, że końcówki gumek rozpadły się z obu stron - co dziwne zamarza tylko prawe koło :niesmialaedzia:
Rozumiem, że końcówka linki jest na trwale związana z linką i tylko gwałtem należy gumkę przeciągnąć :cool:

Pozdro

Witam
Mam problem z ręcznym, jak u was to wygląda ręczny mocno trzyma blokuje koła przy prędkości powiedzmy 5/10km? Zaciski mam nowe klocki tarcze również A ręczny nadal bardzo słaby.Dodam że linki zawsze wracają do ogranicznika i ciągną z taka sama siła po obu stronach około 0.5cm odchylu od ogranicznika, doradzcie czy to może być wina linek ? Regulowalem już naciąg linek ale nadal nic to nie pomaga.
Pozdrawiam

Jeśli zaciągnę ręczny pod pachę i ruszam z miejsca to koła się suną (235/45R18). Świeżo po wymianie linek. Lewy zacisk trochę słabiej trzyma, ale do tego zajrzę dopiero jak będę wymieniał klocki.

Mogę polecić linki Adriaauto. Oryginał to nie jest, ale jakość wykonania dobra. Pasują bez przeróbek, trzeba tylko zeszlifować linki przy zabezpieczeniu przy dźwigni, bo Włochom się za długo zostawiło ;)

Amortyzatory
Powrót