leasing na Alfę

Ogólnie to polecacie FCA Leasing czy warto rozejrzeć się za inną ofertą?
Z FCA to chyba właśnie Integrale wychodzi najsensowniej?
Samochód w leasing będę brał po raz pierwszy więc będę wdzięczny za wszelkie rady ;)

Ogólnie to polecacie FCA Leasing czy warto rozejrzeć się za inną ofertą?
Z FCA to chyba właśnie Integrale wychodzi najsensowniej?
Samochód w leasing będę brał po raz pierwszy więc będę wdzięczny za wszelkie rady ;)

To zacznij od odpowiedzi co chcesz robić z autem finalnie - wykupić czy wziąć nowe na koniec?

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

To zacznij od odpowiedzi co chcesz robić z autem finalnie - wykupić czy wziąć nowe na koniec?

Raczej planuje wykupić, no chyba że mnie coś strasznie będzie irytowało podczas użytkowania :)
Analizuje te oferty i chyba najbardziej opłacalna opcja to właśnie Integrale (36 miesięcy) po okresie leasingu samochód wykupić za około 80 tysięcy, zastosować skróconą amortyzację (2 lata) i możliwe, że dopiero wtedy sprzedać albo komuś podarować ;)

Ostatnia edycja:
Raczej planuje wykupić, no chyba że mnie coś strasznie będzie irytowało podczas użytkowania :)
Analizuje te oferty i chyba najbardziej opłacalna opcja to właśnie Integrale (36 miesięcy) po okresie leasingu samochód wykupić za około 80 tysięcy, zastosować skróconą amortyzację (2 lata) i możliwe, że dopiero wtedy sprzedać albo komuś podarować ;)

Jeśli chcesz wykupić to IMO bardziej księgowo opłaca się zrobić duża ratę pierwsza, bo wchodzi w koszty bez amortyzacji i mały wykup aby wcale nie amortyzować. Wtedy koszty leasingu są najniższe.

Jeśli chcesz wykupić to IMO bardziej księgowo opłaca się zrobić duża ratę pierwsza, bo wchodzi w koszty bez amortyzacji i mały wykup aby wcale nie amortyzować. Wtedy koszty leasingu są najniższe.

Wolałbym nie robić dużej wpłaty własnej (max do 20 tysięcy), bo w razie gdyby samochód jednak zaczął mnie wkurzać to łatwiej będzie znaleźć chętnego na przepisanie leasingu (niska kwota odstępnego).
Kalkulator na stronie Alfy w przypadku wpłaty minimalnej i maksymalnie pokazuje praktycznie tylko 1% różnicy w koszcie leasingu.
No i niższa pierwsza wpłata to wyższe faktury przez kolejne 3 lata, ale może źle kombinuje dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;)

Ostatnia edycja:
Wolałbym nie robić dużej wpłaty własnej (max do 20 tysięcy), bo w razie gdyby samochód jednak zaczął mnie wkurzać to łatwiej będzie znaleźć chętnego na przepisanie leasingu (niska kwota odstępnego).
Kalkulator na stronie Alfy w przypadku wpłaty minimalnej i maksymalnie pokazuje praktycznie tylko 1% różnicy w koszcie leasingu.
No i niższa pierwsza wpłata to wyższe faktury przez kolejne 3 lata, ale może źle kombinuje dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie ;)

Popatrz na oferty innych ja mam w PKO, przy dużej wpłacie u nich miałem najlepiej.

Ktoś używa produktu wynajmu długoterminowego? Urabiam deal na veloce ze stocku i musi to iść z wynajmem. O ile leasing operacyjny jest mi znany z autopsji, to nie wiem czego się spodziewać w praktyce po wynajmie. Ktoś ma doświadczenie?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Możesz bulić za każdą nie zgłoszoną rysę itd, dostaniesz pewnie książkę z tabelą opłat uwzględniającą stan auta na koniec wynajmu

Ktoś używa produktu wynajmu długoterminowego? Urabiam deal na veloce ze stocku i musi to iść z wynajmem. O ile leasing operacyjny jest mi znany z autopsji, to nie wiem czego się spodziewać w praktyce po wynajmie. Ktoś ma doświadczenie?

Masz limit kilometrowy. Zazwyczaj 15-20k na rok.
Do tego auto oddajesz w jak najlepszym stanie. A więc jak wyżej kolega napisał, nie ma mowy o tym aby przerysować i tak sobie do końca jeździć.
Jest książeczka, gdzie masz podane "wzorce" rys które są akceptowalne, a które nie. Tak samo jeśli chodzi o zniszczenie wnętrza.
Możesz w racie najmu mieć serwis plus ubezp. Nie wiem jak w Alfie, bo nie dopytywałem, ale w innych markach tak jest. (Toyota, Renault, PSA)
Na koniec masz możliwość wykupu (wysoki wykup) lub oddania auta i brać nowe.
Przyjeżdża agent i wycenia auto. Jak zniszczone - bulisz. I to dużo. Jak wszystko w normie zużycia to żegnasz się i masz spokój.

Pozdrawiam

W wypadku rezygnacji z wykupu po lesingu też wyceniają auto. Tu chyba nie będzie drastycznej zmiany.

Masz też jeszcze jedną możliwość, jeśli szukasz kosztów.
Kontaktujesz się z dużą wypożyczalnia, ustalasz limit kwotowy i auto jaki chcesz. Oni kalkulują dla Ciebie ofertę.
Plus taki, że zazwyczaj takie auto masz na rok, bez wpłaty, serwis, ubezp. i opony w cenie.
Rata wiadomo większą, ale w porównaniu do leasingu, najem nie obciąża Tobie zdolności (jeśli w planach jest jakaś inwestycja).

Masz też jeszcze jedną możliwość, jeśli szukasz kosztów.
Kontaktujesz się z dużą wypożyczalnia, ustalasz limit kwotowy i auto jaki chcesz. Oni kalkulują dla Ciebie ofertę.
Plus taki, że zazwyczaj takie auto masz na rok, bez wpłaty, serwis, ubezp. i opony w cenie.
Rata wiadomo większą, ale w porównaniu do leasingu, najem nie obciąża Tobie zdolności (jeśli w planach jest jakaś inwestycja).

Nie jest tak do końca z tymi zdolnościami. Zdolność obciąża na pewno kredyt.
Leasing jest produktem w miarę znanym, pytanie tylko gdzie, na jakich warunkach finansowych i co każda z firm napisała drobnym drukiem w swoich OWUL.
Natomiast jeśli chodzi o najmy, jeśli kolega będzie mierzył się z tematem po raz pierwszy, ból głowy gwarantowany.

Nie jest tak do końca z tymi zdolnościami. Zdolność obciąża na pewno kredyt.
Leasing jest produktem w miarę znanym, pytanie tylko gdzie, na jakich warunkach finansowych i co każda z firm napisała drobnym drukiem w swoich OWUL.
Natomiast jeśli chodzi o najmy, jeśli kolega będzie mierzył się z tematem po raz pierwszy, ból głowy gwarantowany.

Jeśli bierzesz w wypożyczalni najem, to jest to umowa między Tobą a wypożyczalnia. To oni zazwyczaj mają auto w leasingu, a Tobie oferują najem. Więc o obciążeniu Twojego biku nie ma mowy, bo niby jak?
Inaczej wygląda kwestia wypożyczenia w takich instytucjach jak VW Bank, FCA, Mleasing, gdzie bierzesz auto bezpośrednio z salonu. Tam pewnie będzie ten najem traktowany jak leasing, ale nie wiem tego na 100%.
Niedługo będę korzystał właśnie z opcji najmu w Mleasing dla Volvo to podzielę się informacją czy widać najem w bik, czy nie.
Leasingi w 95% przypadków nie są widoczne w bik.
Kredyty wiadomo. Muszą być.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jeśli bierzesz w wypożyczalni najem, to jest to umowa między Tobą a wypożyczalnia. To oni zazwyczaj mają auto w leasingu, a Tobie oferują najem. Więc o obciążeniu Twojego biku nie ma mowy, bo niby jak?
Inaczej wygląda kwestia wypożyczenia w takich instytucjach jak VW Bank, FCA, Mleasing, gdzie bierzesz auto bezpośrednio z salonu. Tam pewnie będzie ten najem traktowany jak leasing, ale nie wiem tego na 100%.
Niedługo będę korzystał właśnie z opcji najmu w Mleasing dla Volvo to podzielę się informacją czy widać najem w bik, czy nie.
Leasingi w 95% przypadków nie są widoczne w bik.
Kredyty wiadomo. Muszą być.

Pozdrawiam
W biku może nie widać, ale w oświadczeniu majątkowym powinno się wpisywać zobowiązanie z tytułu długoterminowego wynajmu.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

oesu jakie ceny w wynajmie długoterminowym
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...sem-1247-zl-netto-wplata-10-36m-ID6yVbrP.html

za jaką turbobieda wersję nawet od 1250 netto na 3 lata + 10% wpłaty. Ale za mną chodzi :(
Na żywca ta turbobieda wyglądała apetycznie...
583.jpg
584.jpg

A w takich kosztach wynajmu zwykle już wszystko jest? A ubezpieczenie?

Jak tak liczę ile bym był do przodu po przejściu z etatu na DG...bym taka Julię miał "za darmo", i jeszcze by na paliwo i waciki zostało. A jak by jeszcze od czasu do czasu jakieś większe zakupy na fv się zrobiło, to już w ogóle. Nad czym ja się w ogóle zastanawiam? :P

A w takich kosztach wynajmu zwykle już wszystko jest? A ubezpieczenie?

Jak tak liczę ile bym był do przodu po przejściu z etatu na DG...bym taka Julię miał "za darmo", i jeszcze by na paliwo i waciki zostało. A jak by jeszcze od czasu do czasu jakieś większe zakupy na fv się zrobiło, to już w ogóle. Nad czym ja się w ogóle zastanawiam? :P
Zwykle w koszcie wynajmu jest też ubezpieczenie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

No nie, raczej nie. Voyager zrobił mi ofertę najmu na veloce i ubezpieczenie jest extra. Zadzwoń i poproś o ofertę. Są opcje z ogumieniem, kosztami serwisu a nawet naprawami wykraczajacymi poza gwarancję: elementy zawieszenia i kolo dwumasowe. Natomiast to kosztuje extra piniondz...

Prosze pamietac ze nie mieszkamy w cywilizowanym kraju, tylko bambustanie. Kazdy urzad skarbowy ma inne zdanie i za wykup prywatny samochodu z leasingu mozna baaaaardzo mocno beknac. Prosze poszukac interpretacji US na ten temat. Ksiegowy proponujacy tak rozwiazanie powinien byc na gwalt zmieniany na innego.

On nie musi zmieniać księgowego tylko ty dobrze zapoznaj się zprzepisami i wyrokami sądów a dopiero sugeruj zmianę księgowego. Zadzwoń sobi na krajową infolinie a nie strasz ludzi bo widzę że nie masz zielonego pojęcia.

Amortyzatory
Powrót