Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Ogólnie to polecacie FCA Leasing czy warto rozejrzeć się za inną ofertą?
Z FCA to chyba właśnie Integrale wychodzi najsensowniej?
Samochód w leasing będę brał po raz pierwszy więc będę wdzięczny za wszelkie rady![]()
To zacznij od odpowiedzi co chcesz robić z autem finalnie - wykupić czy wziąć nowe na koniec?
Raczej planuje wykupić, no chyba że mnie coś strasznie będzie irytowało podczas użytkowania
Analizuje te oferty i chyba najbardziej opłacalna opcja to właśnie Integrale (36 miesięcy) po okresie leasingu samochód wykupić za około 80 tysięcy, zastosować skróconą amortyzację (2 lata) i możliwe, że dopiero wtedy sprzedać albo komuś podarować![]()
Jeśli chcesz wykupić to IMO bardziej księgowo opłaca się zrobić duża ratę pierwsza, bo wchodzi w koszty bez amortyzacji i mały wykup aby wcale nie amortyzować. Wtedy koszty leasingu są najniższe.
Wolałbym nie robić dużej wpłaty własnej (max do 20 tysięcy), bo w razie gdyby samochód jednak zaczął mnie wkurzać to łatwiej będzie znaleźć chętnego na przepisanie leasingu (niska kwota odstępnego).
Kalkulator na stronie Alfy w przypadku wpłaty minimalnej i maksymalnie pokazuje praktycznie tylko 1% różnicy w koszcie leasingu.
No i niższa pierwsza wpłata to wyższe faktury przez kolejne 3 lata, ale może źle kombinuje dlatego będę wdzięczny za wszelkie sugestie![]()
Masz limit kilometrowy. Zazwyczaj 15-20k na rok.Ktoś używa produktu wynajmu długoterminowego? Urabiam deal na veloce ze stocku i musi to iść z wynajmem. O ile leasing operacyjny jest mi znany z autopsji, to nie wiem czego się spodziewać w praktyce po wynajmie. Ktoś ma doświadczenie?
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Masz też jeszcze jedną możliwość, jeśli szukasz kosztów.
Kontaktujesz się z dużą wypożyczalnia, ustalasz limit kwotowy i auto jaki chcesz. Oni kalkulują dla Ciebie ofertę.
Plus taki, że zazwyczaj takie auto masz na rok, bez wpłaty, serwis, ubezp. i opony w cenie.
Rata wiadomo większą, ale w porównaniu do leasingu, najem nie obciąża Tobie zdolności (jeśli w planach jest jakaś inwestycja).
Nie jest tak do końca z tymi zdolnościami. Zdolność obciąża na pewno kredyt.
Leasing jest produktem w miarę znanym, pytanie tylko gdzie, na jakich warunkach finansowych i co każda z firm napisała drobnym drukiem w swoich OWUL.
Natomiast jeśli chodzi o najmy, jeśli kolega będzie mierzył się z tematem po raz pierwszy, ból głowy gwarantowany.
W biku może nie widać, ale w oświadczeniu majątkowym powinno się wpisywać zobowiązanie z tytułu długoterminowego wynajmu.Jeśli bierzesz w wypożyczalni najem, to jest to umowa między Tobą a wypożyczalnia. To oni zazwyczaj mają auto w leasingu, a Tobie oferują najem. Więc o obciążeniu Twojego biku nie ma mowy, bo niby jak?
Inaczej wygląda kwestia wypożyczenia w takich instytucjach jak VW Bank, FCA, Mleasing, gdzie bierzesz auto bezpośrednio z salonu. Tam pewnie będzie ten najem traktowany jak leasing, ale nie wiem tego na 100%.
Niedługo będę korzystał właśnie z opcji najmu w Mleasing dla Volvo to podzielę się informacją czy widać najem w bik, czy nie.
Leasingi w 95% przypadków nie są widoczne w bik.
Kredyty wiadomo. Muszą być.
Pozdrawiam
Na żywca ta turbobieda wyglądała apetycznie...oesu jakie ceny w wynajmie długoterminowym
https://www.otomoto.pl/oferta/alfa-...sem-1247-zl-netto-wplata-10-36m-ID6yVbrP.html
za jaką turbobieda wersję nawet od 1250 netto na 3 lata + 10% wpłaty. Ale za mną chodzi![]()
Zwykle w koszcie wynajmu jest też ubezpieczenie.A w takich kosztach wynajmu zwykle już wszystko jest? A ubezpieczenie?
Jak tak liczę ile bym był do przodu po przejściu z etatu na DG...bym taka Julię miał "za darmo", i jeszcze by na paliwo i waciki zostało. A jak by jeszcze od czasu do czasu jakieś większe zakupy na fv się zrobiło, to już w ogóle. Nad czym ja się w ogóle zastanawiam?![]()
Prosze pamietac ze nie mieszkamy w cywilizowanym kraju, tylko bambustanie. Kazdy urzad skarbowy ma inne zdanie i za wykup prywatny samochodu z leasingu mozna baaaaardzo mocno beknac. Prosze poszukac interpretacji US na ten temat. Ksiegowy proponujacy tak rozwiazanie powinien byc na gwalt zmieniany na innego.