leasing na Alfę

Panowie - RHD = Right Hand Drive = kierownica po prawej stronie (UK) LHD = Left Hand Drive = kierownica po lewej stronie (PL)

imho - czy leasing w UK jest taki drogi, że bardziej się nasz opłaca ? czy doliczając wszelkie koszty i komplikacje formalne (rejestracja auta RHD w PL wymaga przeróbki lamp i lusterek, inaczej nie zarejestrujesz mimo, że będziesz jeździł po UK) - przegląd w PL itp. się to nadal opłaci ?

Panowie - RHD = Right Hand Drive = kierownica po prawej stronie (UK) LHD = Left Hand Drive = kierownica po lewej stronie (PL)

imho - czy leasing w UK jest taki drogi, że bardziej się nasz opłaca ? czy doliczając wszelkie koszty i komplikacje formalne (rejestracja auta RHD w PL wymaga przeróbki lamp i lusterek, inaczej nie zarejestrujesz mimo, że będziesz jeździł po UK) - przegląd w PL itp. się to nadal opłaci ?

Dzięki MKS, Epsonix dobrze napisał, a ja się dziabnąłem.

Czy drożej?
TBI Super stoi katalogowo po 31.180GBP/158.178zł. Dałem moją ofertę na CARWOW (swoją drogą mega opcja) i dostałem kilka wycen. Pierwsze były cienkie, ale teraz dostałem mega wycenę na £26.397/134.000zł przy użyciu finansowania. Także cena prawie jak w PL, ale za wersję super. Podpytałem o raty, jak jesteście zainteresowani to tutaj podeślę.

no, i to jest wlasciwa sciezka, po co sobie robic klopoty

Czy drożej?
TBI Super stoi katalogowo po 31.180GBP/158.178zł. Dałem moją ofertę na CARWOW (swoją drogą mega opcja) i dostałem kilka wycen. Pierwsze były cienkie, ale teraz dostałem mega wycenę na £26.397/134.000zł przy użyciu finansowania. Także cena prawie jak w PL, ale za wersję super. Podpytałem o raty, jak jesteście zainteresowani to tutaj podeślę.

Drożej w kontekście finansowania. Bo jak rozumiem, chcesz kupić auto tam, tam nim jeździć - dostaniesz auto w lepszej cenie więc po co kombinować z finansowaniem (zakładam, że masz tam dochody i bez problemu dostaniesz leasing)
Zauważ, że nawet jeśli dostałbyś u nas leasing na to auto to byłby on złotówkowy więc jeszcze traciłbyś na różnicach kursowych (zarówno na zakupie auta a potem na spłatach rat) Do tego stopy procentowe GBP są zdecydowanie niższe niż PLN, więc finansowanie może okazać się korzystniejsze w UK.

Bardzo ciekawą ofertę dostałem od znajomej Raiffeisen Leasing.
Ubezpieczenie na 5 lat płatne co miesiąc. Za nowy samochód będę płacił połowę tego co dziś zapłaciłem za AcOC Mito.
Parametry leasingu 10% 109% po 59 miesiącach i 1%.
Makaronek, czy to dobra oferta?

Czy drożej?

I wez jeszcze pod uwage ze brytyjska wersja super ma w cenie nawigacje 8.8 cala, alarm fabryczny, radio dab i wiele innych rzeczy które w Polsce sa za doplata. Bierz w UK i sie nie zastanawiaj.

Ale pamiętać też trzeba, że biorąc wysoki wkład własny do leasingu można wrąbać się po uszy. Mam przykład po sobie. Wziąłem wysoki wkład własny i w chwili obecnej nie mogę uzyskać kredytu hipotecznego, spytacie dlaczego ? Wrzucając wysoki wkład własny w koszty dostajecie fakturę - która zgeneruje w PIT-cie stratę, a dla banków stratę trzeba pokryć aby móc wziąć kredyt. Taki własnie mam w chwili obecnej problem.

Ale pamiętać też trzeba, że biorąc wysoki wkład własny do leasingu można wrąbać się po uszy. Mam przykład po sobie. Wziąłem wysoki wkład własny i w chwili obecnej nie mogę uzyskać kredytu hipotecznego, spytacie dlaczego ? Wrzucając wysoki wkład własny w koszty dostajecie fakturę - która zgeneruje w PIT-cie stratę, a dla banków stratę trzeba pokryć aby móc wziąć kredyt. Taki własnie mam w chwili obecnej problem.

Wszystko zależy od tego czego potrzebujesz w danym roku. Ja akurat potrzebowałem straty, żeby zmniejszyć PIT.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Ale chyba po to bierze się wysoką wpłate własną? Zresztą pewnie już niedługo nawet działalnośc gosp będzie musiała traktować leasing op. jak leasing finansowy i nici z korzyści z wysokiej wpłaty.
Inna sprawa że zastanowiłbym się czy warto brać tak drogi samochod jeśli masz niską marżę operacyjną.

Przy leasingu finansowym masz amortyzację, więc korzyść też jest. A Banku nie interesuje, że wyższe koszty to efekt leasingu. Musisz się wykazać odpowiednim dochodem, a wrzucając wysoką opłatę wstępną w koszty zmniejszasz sobie zdolność kredytową. Trzeba z tym uważać mając w planach kredyt hipoteczny.

Róznica jest taka że przy op. możesz wrzucic w koszty w danym roku cała wpłatę wstępną. W finansowym amortyzujesz całość, więc na ogół korzyść podatkowa w 1szym roku jest mniejsza(choćby dlatego przy wycenie przedsiębiorstwa leasing operacyjny zmienia sie na finansowy, gdyż operacyjny to najzwyczajniej w świecie pewna manipulacja - zmniejsza dźwignie finansową i może być stosowany do zmiany marży operacyjnej)

Jak macie rozliczane koszty samochodów typu Alfa? 50% czy 100% z kilometrówką?

Jak macie rozliczane koszty samochodów typu Alfa? 50% czy 100% z kilometrówką?

50% nie chce mi się bawić w kilometrówkę.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Nie znam nikogo, kto brałby 100% przy osobowym.

wrócę jeszcze do wykupu. jakie są różnice w utrzymaniu auta przy wykupie "prywatnym" i na firmę? Jeżeli wykupię na firmę to względem US sprawa jest oczywista. W dalszym ciągu każdą FV wciągam w koszty (50% VAT). Co z wykupem prywatnym? Przez pierwsze 6 m-cy nie mogę nic wliczać w koszty, a później? Czy FV na auto prywatne mogę wliczać w koszty? Podobnie jak kolega mam jednoosobową DG. Kupuję drugie auto. Czy mogę mieć dwa auta (jedno nowe, drugie wykupione po leasnigu)w DG jeżeli jestem jedynym pracownikiem?

wrócę jeszcze do wykupu. jakie są różnice w utrzymaniu auta przy wykupie "prywatnym" i na firmę? Jeżeli wykupię na firmę to względem US sprawa jest oczywista. W dalszym ciągu każdą FV wciągam w koszty (50% VAT). Co z wykupem prywatnym? Przez pierwsze 6 m-cy nie mogę nic wliczać w koszty, a później? Czy FV na auto prywatne mogę wliczać w koszty? Podobnie jak kolega mam jednoosobową DG. Kupuję drugie auto. Czy mogę mieć dwa auta (jedno nowe, drugie wykupione po leasnigu)w DG jeżeli jestem jedynym pracownikiem?

Z tego co wiem mają jednoosobową działalność nie możesz mieć dwóch samochodów, chyba że jakoś to uzasadnisz skarbówce.
Jeśli masz już np. sedana i bierzesz kolejnego może być ciężko znaleźć, natomiast jeśli pierwszy samochód to dostawczak, a teraz kupujesz auto bardziej reprezentacyjne to raczej nie powinno być problemu.

Nie ma reguły ile aut można mieć - kwestia wytłumaczenia się ;) Ja miałem tak właśnie (jedno w leasingu, drugie amortyzowane) i nie było problemów.

Ja akurat nie miałem takiej potrzeby, ale z tego co pamiętam to po wykupie prywatnym możesz sobie podnająć to samo auto i dalej odliczać 50% VAT - sprawdź.

Amortyzatory
Powrót