• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

leasing na Alfę

Nie ma reguły ile aut można mieć - kwestia wytłumaczenia się ;) Ja miałem tak właśnie (jedno w leasingu, drugie amortyzowane) i nie było problemów.

Ja akurat nie miałem takiej potrzeby, ale z tego co pamiętam to po wykupie prywatnym możesz sobie podnająć to samo auto i dalej odliczać 50% VAT - sprawdź.

http://www.forbes.pl/jak-rozliczyc-...sobowej-dzialalnosci,artykuly,188680,1,2.html

"Poza tym przedsiębiorca musi być w stanie wykazać związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy używaniem dwóch samochodów w działalności oraz uzyskanymi lub zabezpieczonymi w ten sposób przychodami."

a miałeś kontrolę kosztów z US jak odliczałeś koszty z dwóch aut?
Nic mi nie wiadomo (przynajmniej księgowa nic nie mówiła). Ogólnie przez kilka lat działalności byłem raz tylko wzywany jak odliczałem duży VAT (jestem VATowcem). Normalnie zwrotami VATu pomniejszam podatek dochodowy, podobno to lepsza opcja zamiast przelewu na konto (mniej kontroli).

Oczywiście wszystko kwestia wykonywanego zawodu, ale nawet jako informatyk bardzo łatwo jest uzasadnić konieczność posiadania dwóch aut.

Wszystko zależy jak masz dobrego księgowego. Mój jest przy okazji moim doradca podatkowym, mówi co robić żeby obniżyć podatki i sam wszystko załatwia z US. Nigdy prywatnie z nimi nie miałem do czynienia.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

Każdy księgowy jest dobry do pierwszej większej wtopy :)

Z tego co ja się dowiedziałem to jeśli zrobią kontrolę pod tym kątem, a ostatnio (podobno) kontrole mają być wzmożone to musisz mieć dobre wytłumaczenie.
Jeśli to są dwa zbliżone do siebie samochody osobowe to może być ciężko...

Nic mi nie wiadomo (przynajmniej księgowa nic nie mówiła). Ogólnie przez kilka lat działalności byłem raz tylko wzywany jak odliczałem duży VAT (jestem VATowcem). Normalnie zwrotami VATu pomniejszam podatek dochodowy, podobno to lepsza opcja zamiast przelewu na konto (mniej kontroli).

no to jak nie miałeś kontroli pod tym kątem to nie wiadomo jakby się odnieśli. Bo w koszty można wliczyć wszystko. Do czasu kontroli US ;)

Każdy księgowy jest dobry do pierwszej większej wtopy :)

Miałem jakieś akcje z US ale kancelaria ma pełnomocnictwo i załatwili bez mojego udziału.

Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk

no to jak nie miałeś kontroli pod tym kątem to nie wiadomo jakby się odnieśli. Bo w koszty można wliczyć wszystko. Do czasu kontroli US ;)
Możliwe :) Ale też bez przesady. Dwa auta na działalność to nic wielkiego, tym bardziej jak oba rozliczane w 50% (bo do użytku prywatnego również). To też nie ma zbytnio podstaw do kontroli. Ale znam przypadki, że ludzie kupują starego busa w dieslu na firmę (za pińcet złotych, ledwio zipiący) i potem osobówki tankują odliczając 100% VAT... Wtedy się niech nie dziwią, że mają kontrole ;)

ale przecież US nie wie jak się rozliczasz z VAT i podatków co wrzucasz w koszty itp. Dopiero jak jest kontrola to mogą to stwierdzić. Oni widzą tylko bilans łączny wszystkiego czyli widzą koszty, ale nie wiedzą skąd to wynika, tak samo widzą bilans końcowy VAT a nie wiedzą skąd wynika jego odliczanie.

http://www.forbes.pl/jak-rozliczyc-...sobowej-dzialalnosci,artykuly,188680,1,1.html

Przedstawiciele izby skarbowej napisali wprost, że w ustawie nie ma ograniczeń co do liczby aut wykorzystywanych w działalności, toteż najważniejsze jest, aby było ono użytkowane w ramach działalności gospodarczej. „Jeżeli zatem charakter prowadzonej przez podatnika działalności gospodarczej (np. jej rozmiar, sposób wykonywania usług itp.) uzasadnia wykorzystywanie w tej działalności gospodarczej dwóch środków transportu (samochodów osobowych), to (co do zasady) wydatki związane z tymi pojazdami – w ustawowych granicach – mogą stanowić koszty uzyskania przychodów tej działalności”

Ze swojej strony dodam, że na pewno okolicznością pozytywną była by sytuacja gdyby jedno z aut stanowiło własność firmy (podatnika) a drugie było leasingowane. Ponieważ leasing może ale nie musi skończyć się wykupem, nie można domniemywać, że podatnik leasingując drugie auto wlicza opłaty w koszty w celu obejścia przepisów.

[MENTION=8204]Quadrifoglio156[/MENTION] ja zajmuje się tworzeniem stron internetowych i programowaniem, z tego co mi doradzono to w moim przypadku lepiej nie ryzykować kupna drugiego samochodu bo skarbowy przy kontroli najprawdopodobniej to zakwestionuje.
Jeśli ktoś ma innego rodzaju działalność to możliwe, że jest w stanie to jakoś wytłumaczyć, ale przy dwóch podobnych samochodach np. Giulia i 159 będzie bardzo ciężko.

ja mam kombi i giuliette - kombi potrzebuje zeby przewiezc bagaze i garnitury na jakas konferencje branzowa, giuliette veloce do sprawnego przemieszczania sie po miescie, parkowania etc. Poza tym warto przy dwóch autach zwrócić uwagę na pewnego rodzaju backup - muszę gdzieś być o ustalonej porze, nie moge ryzykowac, że np awaria auta czy pozostawienie go u mechanika pozbawi mnie mobilności na kilka tygodni. Samochody zastępcze nie są zagwarantowane ustawowo, więc można mieć obawy o ich dostępność. Jak macie firmę robiącą www, zróbcie raz na czas jakiś inne transakcje, prace w biurze klienta, zarządzanie serwerem w jakiejś firmie (zawsze może się popsuć).

Piszę tu pytanie bo może z was ktoś coś wie. Dowiedzieć się czegoś na temat wynajmu długoterminowego w alfie romeo to trochę jak poszukiwania bursztynowej komnaty. Nie ma informacji/kalkulatorów na stronie, na infolinii odsyłany jestem jak od Annasza do Kajfasza, bo nikt nic nie wie, w końcu z jakimś gościem się dogadałem i TYDZIEŃ (!) czekam na maila z ofertą. To jakaś porażka jest.
Więc ponawiam pytanie, czy robiliście jakieś może jakieś rozeznanie w temacie wynajmu długoterminowego i możecie się podzielić jakimiś informacjami, jak to wygląda na tle konkurencji?

Piszę tu pytanie bo może z was ktoś coś wie. Dowiedzieć się czegoś na temat wynajmu długoterminowego w alfie romeo to trochę jak poszukiwania bursztynowej komnaty. Nie ma informacji/kalkulatorów na stronie, na infolinii odsyłany jestem jak od Annasza do Kajfasza, bo nikt nic nie wie, w końcu z jakimś gościem się dogadałem i TYDZIEŃ (!) czekam na maila z ofertą. To jakaś porażka jest.
Więc ponawiam pytanie, czy robiliście jakieś może jakieś rozeznanie w temacie wynajmu długoterminowego i możecie się podzielić jakimiś informacjami, jak to wygląda na tle konkurencji?

Chcą Cię przeczekać i sprawdzić czyś jako człowiek godzien Alfy :D

Potraktowano mnie tak samo, w jednym z leasingów zaproponowano mi vw jette zamiast giuli ;D

Już kiedyś gdzieś pisałem. Z Express Rent a Car dostałem ofertę na wynajem długoterminowy Giuli (na osobę fizyczną). Nie była zbyt ciekawa, ale możliwość jest.

Amortyzatory
Powrót