epsonix
Quadrifoglio Verde
- Auto
- Ghibli'20 GS, Giulia'18 Q4, Tonale'23 MHEV, Spider'99 V6
a co ma praca na etacie do możliwości odliczenia jeśli dodatkowo założysz firmę? to osobne sprawy. pewnie coś tam na ZUSie uda się nie płacić, ale na PIT czy VAT - i tak musisz mieć dochód z firmy a nie od pracodawcy. No chyba że masz na myśli że zwalniasz się a pracodawcę fakturujesz już jako niezależny podmiot/usługodawca z DG. No to wiadomo, same korzyści, ale to nie ma nic do kupowania auta, bo większość korzyści osiągniesz po prostu przechodząć na DG i fakturując dawnego pracodawcę. Oczywiście daje to Ci też możliwość zakupów na firmę, ot choćby samochodu....
i nikogo nie wprowadzam w żaden błąd jak próbujesz utrzymywać ciągle. Podam Ci to na liczbach (zaokrąglę bo mi szkoda czasu na detale).
Pracujesz na pełen etat, pracodawca odprowadza za Ciebie zaliczki równe podatkowi należnemu. Powiedzmy, że podstawa opodatkowania wynosi 120 tys zł rocznie (tu już się opłaca wejść w liniowy choćby żeby nie wejść grubo w drugi próg podatkowy).
jest jednak też kruczek - żeby przejść na liniówkę to musi jakiś czas minąć jeśli chcesz fakturować dawnego pracodawcę - coś mi po głowie lata 2 lata, ale może się mylę - czytałem o tym z jakieś 8 lat temu jak zakładałem DG.