Tomtrz
Aktywny
Ty w IBM pracujesz?![]()
haha, też trzy litery ale nie, chyba z lenistwa FCA wysłało do nas tą samą ofertę z logiem IBM w kącie
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
Ty w IBM pracujesz?![]()
haha, też trzy litery ale nie, chyba z lenistwa FCA wysłało do nas tą samą ofertę z logiem IBM w kąciejak tak mówisz to chyba dam sobie spokój z dopytywaniem o tą ofertę. Też mi się wydawała zbyt dobra, żeby była prawdziwa. Szkoda
na działalność mnie firma nie chce wypuścić (chociaż jeszcze mocno nie naciskałem) a na osobe fizyczną oferty słabe.
nie czytalem watku od poczatku, ale szukam wlasnie leasingu na alfe i poki co na wynajem dlugoterminowy najlepsza oferte daje mi Getin (wykup 48% i dosc niska rata) oraz mLeasing (wykup 51.7% ale nieco wyzsza rata) - getin wychodzi sumarycznie taniej gdybym oddal auto. W klasycznych leasingach na 47x czynszow na razie prym wiedzie Millenium i Alior. Nie uderzam do niczego, co nie ma banku w tle - te wszystkie leasingi niebankowe to żart jest jakiś
co masz na mysli przez "zwyklych ludzi" - w sensie nie-firmy?
jesli tak to jasne, zgadzam sie - choc naprawde obecnie zalozenie dzialalnosci z zusem 240 zl miesiecznie, wystawieniem faktury sprzedazowej za jakies uslugi raz na miesiac i walenie w koszty samochodu wg mnie jest nie do przecenienia. Tym bardziej, ze jesli ktos pracuje na etat, na bank bedzie mial sporo zwrotu z PIT w takim modelu. Paliwo, obsluga, koszty tego auta to tak naprawde -30%, a juz dla tych w drugim progu podatkowym to jeszcze więcej. Natomiast porownujac lizingi bankowe i niebankowe, w tych 1szych jest trudniej dostac, trzeba miec niezly BIK i jakis czas dzialalnosc, ale sa dzieki mniejszej ekspozycji na ryzyko i tanszemu finansowaniu o wiele tansze. Na koniec np przy oddaniu auta tez na sile nie szukaja rysek zeby tylko doliczyc za kazda. Z kolei dla nowych firm to faktycznie - idea leasing, master czy orix, bo PKO czy mLeasing nikomu nowemu nie da, ale i tak w rozliczeniu podatkowym wychodzi to na 0 mniej wiecej - takie darmowe finansowanie 0% jak w tym nie dla idiotów
trzeba tylko przy tych z wysokim wykupem uwaznie czytac OWL, bo czasem nie jest on gwarantowany i dziala to tak, ze na ofercie jest 52% na przyklad, a jak chcemy oddac samochod, to sie okazuje, ze beda probowali go 2 miesiace sprzedac po cenie wykupu, a jak sie nie uda to go sprzedadza za jakis bezcen albo oddadza)
Ale żeś się rozpisał
UOKiK to największe zło. Przez niego ceny usług sprzedawanych konsumentom są wyższe bo każdy kalkuluje ryzyko starcia z nimi. Także urzędy niech się trzymają z dala od umów między firmami
Prowadzę firmy od 4 roku studiów (jakieś 9 lat) i zawsze miałem księgowego i prawnika - nawet przy jednym pracowniku. Dobra zasada udanego biznesu mówi - outsourcuj wszystko oprócz tego na czym zarabiaszTak działają małe/średnie firmy na zachodzie. Polskie podejście typu - wszystko zrobię sam uniemożliwia skalowanie
Enviado do meu iPhone usando o Tapatalk
nie zgadzam się absolutnie (tzn może nie absolutnie, ale ogólnie)![]()
1. podwyższanie cen motywowane działaniami penalizacyjnymi UOKiKu jest czystym oszustwem. Po pierwsze dlatego, że zwykle pierwsze dwie-trzy decyzje zawierają zalecenia i upomnienia, i nie zawierają kar. Żadna firma nie otrzymała jeszcze od tego organu kary maksymalnej w wysokości 10% obrotu poprzedniego roku. A to że złodzieje pokroju T-Mobile stosują klauzule abuzywne i zakładają rezerwę na milionowe kary za setne upomnienie w tym samym temacie to już inna sprawa - ale nadal motywowanie tym cennika to czyste zlodziejstwo. Wybacz, ale JDG to nie jest żadna "firma" zwykle - firmy to są os. prawne. A działalności to są optymalizatory zusu, podatków i tańszych samochodów
2. Zarządzam dość dużym pionem i rozwojem biznesu w Firmach Pożyczkowych, znienawidzonych i uznawanych za złodziei - i ja bronię UOKiKu. Jak to świadczy o firmach, które go nie bronią, skoro firma pożyczkowa na RRSO1500% nie została nigdy ukarana? Wystarczy stosować się do zaleceń i konkurować warunkami, oceną ryzyka i podejściem do klienta, a nie karami umownymi z d.... i automatycznym odnawianiem umów jak telekomy na przykład. Oczywiście, UOKiK jest upierdliwy, wiele razy odpisywałem na pisma wyjaśniając to samo po raz 50ty, ale zawsze wtedy przypominała mi się Multimedia Polska, która mi automatem zawarła umowę na 2 lata i pani piskliwym glosem mnie opierdzielala z gory na dol ze nie chce zaplacic kary za rozwiazanie, az w koncu uokik dal im 200 mln kary i zamkneli morduchny i umowy zmienili. Jeśli ktoś kalkuluje ryzyko starcia, nienajlepiej to o nim świadczy. Zwróć też uwagę, że prawnik na przykład nieraz nie czuje biznesu po prostu - sprawdzi Ci umowę pod kątem spójności czy ustawy, ale z określeniem już np czy dane zapisy są dla Ciebie opłacalne może mieć już problem.
3. w dużej mierze się zgadzam z tym uproszczeniem, choć to też zależy od skali i zasobów. Jeśli zarządzasz 500 osobami i miałbyś im liczyć płace, to faktycznie bez sensuale jeśli ja mam wybór, czy w swojej 1 os działalności posiedzieć nad fakturami i podatkami raz w miesiącu przez 2 godziny i nauczyć się czegoś i poczytać, zamiast płacić za wklepanie 20 faktur księgowej 250 zł, to wolę to zrobić sam. Nie przeszkadza mi to w skalowaniu, bo inaczej bym pewnie grał w playstation. Tutaj zarobkiem jest rozwój. Poza tym nikt niektórych spraw nie załatwi z taką dbałością, jak Ty sam - czasem na tym nie zarobisz, ale po prostu zmniejszysz straty.
Stosowanie zapisów abuzywnych nie jest żadnym szacowaniem ryzyka tylko zwyczajnym złodziejstwem. T-Mobile utrzymuje, że dał mi promocję o wartości 9000 zł (!) sprzedając mi umowę bez telefonu na 2 lata i tyle chce za jej wcześniejsze rozwiązanie. To nie jest "w ramach prawa", to jest tak chore jak dać komuś do podpisania "daje Ci milion dolarów" i wymagania miliona - nie zadziała. Nie działa poza tym wstecz - uznają, że realizowałeś jakiś proceder wbrew prawu od dwóch lat. To jest kolejne uproszczenie ludzi nie znających się na prawie - "nie działa wstecz" nie oznacza, że nie można go wstecz egzekwować, tylko NOWE prawo nie sięga wstecz. Tak samo jak ludzie mi chrzanią o domniemaniu niewinności w kodeksie cywilnym..... to jak zawody driftu na zlocie fiata multipli. Jakbyś czasem zamiast wszystko bezrefleksyjnie pchać do prawnika, nieco głębiej zajrzał w temat, to miałbyś nieco inną retorykę.
Akurat w sporze z multimedią występowałem jako konsument, i chwała uokikowi, że ich wzieli za mordy. I jakoś mi nie szkoda nigdy tych firm, które zakładają budżety na kary i działają wbrew klientom, jak ich karają. Powinni nawet bardziej. To jest tak jak w biznesie pożyczkowym - przez takich właśnie cwaniaków co żerują na kliencie w szarej strefie, później tym transparentnym chcą obniżać CAP (koszty pozaodsetkowe) - to jest nieuczciwa konkurencja i przez takich oszustów rzutuje na całą branżę. Dlatego ja na przykład popieram regulację, bo tych złodziei przynajmniej można ścigać i karać.
Co do firmy.... wiesz co... w mojej opinii żadnej dużej jeszcze nie zbudowałeś ani nie zcashowałeś - może widziałeś, jak ktoś to zrobił i wyciągnąłeś swoje wnioski, ale one nie są do końca trafne. Nie wdawajmy się dalej w tę bezsensowną dyskusję - w zasadzie fakt pisania tutaj na forum najlepiej pokazuje, że nie bardzo masz praktykę w tym, o czym piszesz. Jakoś nie wyobrażam sobie żadnego z moich prezesów/udziałowców piszących posty na forum)) człowiek, który nie ma czasu zajrzeć w umowę i daje ją bez pomyślunku papudze, marnuje pół godziny wieczorem na pisanie OT w temacie o leasingu
) ciekawe...
wracając do leasingów - temat jest o tym, a widzę, że jest tu jeszcze sporo do wniesieniaszczególnie, że właśnie jestem w środku ogarniania kolejnego - i na ten temat coś wiem, bo nie zleciłem tego nikomu i sam próbuję to rozgryźć - może kiedyś na tym zarobię
![]()
ten FCA masz na myśli?Wracając do tematu tego wątku, czy leasing "integrale" obejmuje też Giulię Q?