[159] Korekty wtrysków

1 leje? Przecież jest na minusie...

Czytając poprzednie posty wydaje mi się, że minus kompensuje plus... a plus jest laniem :P
Wygląda na to, że źle to wszystko zrozumiałem... hm?

Cieszy mnie taka odpowiedź :-)
Z autem nic się nie dzieje poważnego. Po odpaleniu po nocnym postoju słychać dźwiek podobny do dźwięku pracy wtrysków gazowych (takie cykanie), więc postanowiłem sprawdzić korekty.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.

Korekty moich wtrysków na wolnych obrotach, temp cieczy chłodzącej ok 70 st C

Cylinder 1 min -0,01 max +0,14 mm/w
Cylinder 2 min -0,69 max -0,65 mm/w
Cylinder 3 min +0,32 max +0,55 mm/w
Cylinder 4 min +0,14 max +0,22 mm/w

Czy te wartości są ok ?

Czy korekty wtrysków jak u kolegi xmy mogą powodować delikatne wahanie obrotów na biegu jałowym? Co prawda u mnie żadna wartość nie przekracza 1, drgania wewnątrz kabiny nie są wyczuwalne. Nie zawsze to wahanie występuje, często po nagrzaniu się silnika całkiem ustępuje. Podczas jazdy na drugim biegu bez gazu zdarza się, że auto bardzo lekko poszarpuje, tzn da się wyczuć, że praca silnika nie jest idealnie płynna. Bardzo mnie to drażni drażni ;/

Klapy na miejscu, EGR nie zaślepiony.

Myszkin, zostaw wtryski w spokoju :) jest jak najbardziej OK.
Jeżeli chcesz lepiej spać to użyj lepszego paliwa lub jakiś środek na wtryski typu STP- może lekko się poprawi.

Podczas jazdy na drugim biegu bez gazu zdarza się, że auto bardzo lekko poszarpuje, tzn da się wyczuć, że praca silnika nie jest idealnie płynna. Bardzo mnie to drażni drażni ;/

Spróbuj zaślepić EGR pełną zaślepką. U mnie denerwujące poszarpywanie całkowicie ustąpiło właśnie po tym zabiegu.

Myszkin, zostaw wtryski w spokoju :) jest jak najbardziej OK.
Jeżeli chcesz lepiej spać to użyj lepszego paliwa lub jakiś środek na wtryski typu STP- może lekko się poprawi.

Od nowości jeździ tylko na tym lepszym paliwie :)

Ale rzeczywiście niedługo zapodam mu jakiś np Liqui Moly do wtrysków.

Spróbuj zaślepić EGR pełną zaślepką.
Po założeniu zaślepki trzeba jeszcze coś zrobić? Czy "zakładasz i jedziesz"?:) Hmm to może najpierw wyczyszczę EGR, bo od kiedy kupiłem auto jeszcze tam nie zaglądałem.

Trzeba podłączyć pod komputer i wyłączyć EGR, inaczej kontrolka się zapali i koniec końców wpadnie auto w tryb awaryjny.
Od razu ostrzegam- nie używaj puszki po napojach :)

Trzeba podłączyć pod komputer i wyłączyć EGR, inaczej kontrolka się zapali i koniec końców wpadnie auto w tryb awaryjny.

wyświetli się tylko kontrolka silnika, i za każdym odpaleniem będzie informował o błędzie, poza tymi uciążliwościami auto lata i nie przechodzi w żaden tryb awaryjny. zrobiłem już tak 30 tys bez najmniejszego problemu z tego tytułu.

wyświetli się tylko kontrolka silnika, i za każdym odpaleniem będzie informował o błędzie, poza tymi uciążliwościami auto lata i nie przechodzi w żaden tryb awaryjny. zrobiłem już tak 30 tys bez najmniejszego problemu z tego tytułu.

Potwierdzam, do czasu programowego wyeliminowania EGR-u jeżdziłem z pełną zaślepką z miesiąc i poza wyświetleniem checka nic się z motorem nie działo.Jeżeli będziesz chciał skorzystać z tej rady to proponuję zakup na allegro za 20zł. porządnej zaślepki, nie baw się w blaszki z puszek po piwie, bo te mogą szybko się przepalic i dostać do silnika.

Zna ktoś wymiar oringu do przelewu wtrysku (ten taki mały plastikowy szpindel na górze wtrysku)?
Wymieniłem wężyki i leje teraz spod tej plastikowej końcówki.

Potwierdzam, do czasu programowego wyeliminowania EGR-u jeżdziłem z pełną zaślepką z miesiąc i poza wyświetleniem checka nic się z motorem nie działo.Jeżeli będziesz chciał skorzystać z tej rady to proponuję zakup na allegro za 20zł. porządnej zaślepki, nie baw się w blaszki z puszek po piwie, bo te mogą szybko się przepalic i dostać do silnika.

No widzicie... a jak pytałem kiedyś co się stanie to straszyli trybem awaryjnym... gdzie są teraz te cwaniaki? :P

Witam jakiś czas temu kupiłem Fiata Crome 2,4JTDm z 2009r. Przejechałem nią jakieś 20kkm i jedyny problem który mam to odpalanie. Auto pali na dotyk jednak przez parę sekund trzęsie silnikiem, tak jakby nie miał zapłonu na którymś cylindrze (dzieje się tak tylko przy ujemnych temperaturach). Korekty wtrysków odczytane FESem są następujące:

Cyl.1 Min -1.15 Max 0.85
Cyl.2 Min -0.56 Max 1.66
Cyl.3 Min -2.05 Max 0.57
Cyl.4 Min -0.43 Max 2.43
Cyl.5 Min -2.14 Max 0.73

Co sądzicie? 3 4 5 końcówka do wymiany ? Czy pozamieniać wtryski i sprawdzać czy to nie klapy ?

p.s samochód ma najechane 160kkm

Witam jakiś czas temu kupiłem Fiata Crome 2,4JTDm z 2009r. Przejechałem nią jakieś 20kkm i jedyny problem który mam to odpalanie. Auto pali na dotyk jednak przez parę sekund trzęsie silnikiem, tak jakby nie miał zapłonu na którymś cylindrze (dzieje się tak tylko przy ujemnych temperaturach). Korekty wtrysków odczytane FESem są następujące:

Cyl.1 Min -1.15 Max 0.85
Cyl.2 Min -0.56 Max 1.66
Cyl.3 Min -2.05 Max 0.57
Cyl.4 Min -0.43 Max 2.43
Cyl.5 Min -2.14 Max 0.73

Co sądzicie? 3 4 5 końcówka do wymiany ? Czy pozamieniać wtryski i sprawdzać czy to nie klapy ?

p.s samochód ma najechane 160kkm

kolego zrób jeszcze raz wykres ale dla wolnych obrotów zaraz po odpaleniu wtedy gdy trzęsie, bo z tego co pokazałeś to za bardzo duzo nie wynika.

Dane które podałem to ekstrema z dłuższego przejazdu, załączam 2 wykresy na jednym sam start a na drugim cały przejazd. W zasadzie to przesadziłem, że pare sekund to jest dosłownie jedno szarpnięcie, czasem dwa.
2 przejazd.jpg2 przejazdk.jpg

Ostatnia edycja:
Zanim wykręcisz jakikolwiek wtryskiwacz to sprawdź stan kolektora ssącego. To co piszesz to jeden z objawów jego nieszczelności. To w ogóle jest ogólna rada do wszystkich, którzy chcą się zabierać za wymianę wtryskiwaczy lub ich końcówek.

Amortyzatory
Powrót