Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Dziś ponownie wykonałem pomiary. Tym razem wykres dynamiczny pokrywa się z tym co widać na wolnych obrotach.
Pokaż załącznik 88396Pokaż załącznik 88397
Czyli wynika z tego, że 1 leje i jest do wymiany.
Podczas jazdy na drugim biegu bez gazu zdarza się, że auto bardzo lekko poszarpuje, tzn da się wyczuć, że praca silnika nie jest idealnie płynna. Bardzo mnie to drażni drażni ;/
Myszkin, zostaw wtryski w spokojujest jak najbardziej OK.
Jeżeli chcesz lepiej spać to użyj lepszego paliwa lub jakiś środek na wtryski typu STP- może lekko się poprawi.
Po założeniu zaślepki trzeba jeszcze coś zrobić? Czy "zakładasz i jedziesz"?Spróbuj zaślepić EGR pełną zaślepką.
Trzeba podłączyć pod komputer i wyłączyć EGR, inaczej kontrolka się zapali i koniec końców wpadnie auto w tryb awaryjny.
wyświetli się tylko kontrolka silnika, i za każdym odpaleniem będzie informował o błędzie, poza tymi uciążliwościami auto lata i nie przechodzi w żaden tryb awaryjny. zrobiłem już tak 30 tys bez najmniejszego problemu z tego tytułu.
Potwierdzam, do czasu programowego wyeliminowania EGR-u jeżdziłem z pełną zaślepką z miesiąc i poza wyświetleniem checka nic się z motorem nie działo.Jeżeli będziesz chciał skorzystać z tej rady to proponuję zakup na allegro za 20zł. porządnej zaślepki, nie baw się w blaszki z puszek po piwie, bo te mogą szybko się przepalic i dostać do silnika.
Witam jakiś czas temu kupiłem Fiata Crome 2,4JTDm z 2009r. Przejechałem nią jakieś 20kkm i jedyny problem który mam to odpalanie. Auto pali na dotyk jednak przez parę sekund trzęsie silnikiem, tak jakby nie miał zapłonu na którymś cylindrze (dzieje się tak tylko przy ujemnych temperaturach). Korekty wtrysków odczytane FESem są następujące:
Cyl.1 Min -1.15 Max 0.85
Cyl.2 Min -0.56 Max 1.66
Cyl.3 Min -2.05 Max 0.57
Cyl.4 Min -0.43 Max 2.43
Cyl.5 Min -2.14 Max 0.73
Co sądzicie? 3 4 5 końcówka do wymiany ? Czy pozamieniać wtryski i sprawdzać czy to nie klapy ?
p.s samochód ma najechane 160kkm