[159] Korekty wtrysków

Ja własnie sam wymieniłem dwie końcówki na nowe firmy FIRAD i powiem szczerze to nie widzę podstaw do tego by mówić o tej firmie źle. Przed zakupem popytałem i wysłuchałem opinii w kilku miejscach (serwisy regenerujące wtryski i sklepy) i powiem szczerze, że nie spotkałem się z negatywnymi opiniami co do jakości i wytrzymałości końcówek. Również nalezy zauważyć że nie jest to firma krzak tylko firma prowadzaca działalność miedzynarodową. Reasumując ja polecam. Kupiłem FIRAD,a ponieważ nikt mnie nie przekonał do tego aby kupić inną droższą końcówke.

Nawiązując jeszcze do mojego problemu poruszanego w tym wątku, to po wymianie końcówek zauwazyłem poprawę w uruchamianiu samochodu, przejawia się to tym , iż autko odpala z dotyku i to cieszy. Nie sprawdziłem jeszcze korekty wtrysków ale myślę tak sobie, że skoro w odpalaniu jest juz poprawa to i w tej kwestii powinno być ok. Jeśli nie bedzię to narazie chyba nie będe się tym zbytnio przejmować skoro auto chodzi ok a nawte lepiej, a i odpalanie tez się poprawiło. Jeszcze tylko czekam tak na -10 stopni to będe wiedział czy problem który pojawiał się wcześniej istnieje nadal.
Z góry dziękuję z pomoc w moim problemie.

Ostatnia edycja:
Witam

U mnie korekty przedstawiają się niepokojąco:

1. Min: -0,62 Max: -0,48
2. Min: -0,96 Max: -0,49
3. Min: -1,62 Max: -1,45
4. Min: +2,64 Max:+ 2,98

Auto posiada zaślepiony EGR, usunięty DPF i kolektor z tworzywa.

Jedynym problemem jest puszczanie czarnego dymka przy odpaleniu na zimno.

Proszę o opinie.:)

Ostatnia edycja:
Witam

Ponawiam pytanie. :)
Proszę patrzeć powyżej.

Dziękuję za odpowiedzi.

Kolego axel40 a mógłbyś podać dokładniejsze namiary gdzie można zakupić te końcówki? Byłbym wdzięczny!!

tu masz mejla do gośćia u którego ja zamawiałem net@gazparts.pl a tu nr.tel. 606 958 233. Bosha 180zł, podaj tylko model auta rok , pojemność i moc silnika.

Witam.

Dzisiaj z ciekawości, po trasie postanowiłem zalogować moją alfę.
Najpierw wykonałem loga w zależności od obrotów, potem odczytałem wartości dla wolnych obrotów.
Logi wykonane bez obciążenia (auto na podjeżdzie).
Jak by ktoś rzucił okiem, to byłbym wdzięczny.
log_dynamiczny.pnglog_wolne.png

Ostatnia edycja:
pierwszy wtryskiwacz do naprawy i to jak najszybciej bo leje . Po wymianie ponownie zrób logi, ale wydaje mi sie że na jednej wymianie końcówki sie nie skończy tylko przynajmniej na 2

pierwszy wtryskiwacz do naprawy i to jak najszybciej bo leje . Po wymianie ponownie zrób logi, ale wydaje mi sie że na jednej wymianie końcówki sie nie skończy tylko przynajmniej na 2

Dzięki, też tak myślałem patrząc na log z wolnych obrotów. Jednak zastanawia mnie wynik loga wykonanego w funkcji obrotów silnika, tam bardziej odstaje 2, ewentualnie 4.

Jak najszybciej? Przy najgorszej korekcie ok. +1.3? Eeee, moim zdaniem nic nie trzeba robić. W moim aucie jest gorzej, myślałem że będę musiał wymieniać końcówki wtrysków ale TomekKRK powiedział że może być. Cinek też szczególnie się nie skarżył, powiedział że minimalnie odjeżdża ale nie kazał z tym nic robić.
Z tego co wyczytałem tu na forum to niby fajnie jest jak korekty mieszczą się w przedziale +-1, ale tak jest w mało którym samochodzie.

na pierwszym ma już -2,19 więc komputer zmniejsza dawkę bo wtryskiwacz już leje. Twoim zdaniem nic nie trzeba robić więc trzeba czekać aż korekta pójdzie jeszcze bardziej na -, a tłoka będzie po trochu wypalać, lepiej dla niego jak by było +2.19

na pierwszym ma już -2,19 więc komputer zmniejsza dawkę bo wtryskiwacz już leje. Twoim zdaniem nic nie trzeba robić więc trzeba czekać aż korekta pójdzie jeszcze bardziej na -, a tłoka będzie po trochu wypalać, lepiej dla niego jak by było +2.19

Czy Ty piszesz na temat tego samego wykresu? Odpowiedziałeś bez cytatu pod postem 568, a tam korekty mieszczę się pomiędzy -1.1 a +1.4, więc chyba nie jest tak źle. Jeśli nie odpowiadasz na ostatni post, to użyj odpowiedzi z cytatem, bo inaczej tylko robi się chaos w wątku i nieporozumienia.

Panowie, spokojnie :-)

Najpierw zrobiłem ten pomiar dynamiczny (wykres), potem sprawdziłem korekty na wolnych (rys). Sam się zdziwiłem, że na dynamicznym było w miare ok, a potem takie dziwne korekty na wolnych wyszły.

Panowie, spokojnie :-)

Najpierw zrobiłem ten pomiar dynamiczny (wykres), potem sprawdziłem korekty na wolnych (rys). Sam się zdziwiłem, że na dynamicznym było w miare ok, a potem takie dziwne korekty na wolnych wyszły.
mam podobnie i też się zastanawiam czy coś robić z tym.. korekty mam chyba jeszcze większe na wolnych..
ale autu nic zupełnie nie dolega..

Może warto spróbowac dolac do paliwa (w odpoiwedniej proporcji) oleju do 2T, przejechac z 500km i sprawdzic czy coś się poprawiło/zmienilo. Ewentualnie po tym zabiegu jak nic się nie zmieni dodac do paliwa preparat firmy Xado do revitalizacji pomp paliwowych jak i całego ukladu wtryskowego.
Absolutnie nie mam nic wspólnego z ww. firmą. Chciałbym tylko zobaczyc efekty po dodaniu tego specyfiku, gdyż w moim silniku nie da się sprawdzić korekt wtryskiwaczy.

Może warto spróbowac dolac do paliwa (w odpoiwedniej proporcji) oleju do 2T, przejechac z 500km i sprawdzic czy coś się poprawiło/zmienilo.

od zakupu leję dodatek Castrola TDA..
i szczerze mówiąc, jeśli chodzi o wykresy, są gorsze niż bezpośrednio po zakupie..

oczywiście nie wiem na ile to faktyczne zużycie wtryskiwaczy a na ile ew. działanie tego dodatku..

Ostatnia edycja:
od zakupu leję dodatek Castrola TDA..
i szczerze mówiąc, jeśli chodzi o wykresy, są gorsze niż bezpośrednio po zakupie..

oczywiście nie wiem na ile to faktyczne zużycie wtryskiwaczy a na ile ew. działanie tego dodatku..

Mieliśmy tutaj na forum temat poświęcony dodatkom 2T do naszych jtd. Spróbuj zmienic ten olej na np. LM (stare oznaczenie 1052 bodajże), jest to olej półsyntetyczny, z niską zawartością popiołów i bezdymny (przynajmniej ja nic takiego nie zauważyłem), wadą jest tylko jego cena, ale koledzy w tym temacie znaleźli jego odpowiednik o połowe tańszy, więc może warto?

Dziś ponownie wykonałem pomiary. Tym razem wykres dynamiczny pokrywa się z tym co widać na wolnych obrotach.

_dynamiczny.png_wolne.png

Czyli wynika z tego, że 1 leje i jest do wymiany.

Amortyzatory
Powrót