• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Korekty wtrysków

Kolektor jest w super stanie.Był wymieniany na oryginalny. Na pewno nic nie puszcza.Jeszcze we wtorek kolektor wydechowy idzie do naprawy(szpilki) i wtedy zobacze ale chyba wymienie koncówke na piątym wtrysku bo tylko czwarty i piąty miały problem. Teraz zrobiłem dodatkowo 30km w ruchu mieszanym i korekty to
1. -1.59
2.-0.08
3.0.73
4.1.50
5.-0.50
Ale pamiętam,ze jak zle zlozylem piaty wtrysk to rozwalal wszystkie korekty i wlasnie nawet 1,2,3 mialy rozsypane korekty na minus. Zamowie dzisiaj koncówke i wymienie jeszcze na piatym.Wtedy bede miał jasność.. Jak to nic nie zmieni to dam do sprawdzenia wtryski..

Hej..po naprawie kolektora oraz wymianie koncowki na 5tym wtrysku korekty i tak sa z dupy
1.-0.67
2.0.26
3.1.59
4. 0.34
5.-1.54
po wymianie dwoch koncowek poprawil sie czwarty wtrysk ale pogorszyl trzeci.Mam dosc tego i oddaje wtryski do serwisu bosha..

po wymianie dwoch koncowek poprawil sie czwarty wtrysk ale pogorszyl trzeci.Mam dosc tego i oddaje wtryski do serwisu bosha..

Korekty zawsze sumują się do zera, więc jeśli leje Ci np 3 wtrysk i ma korektę powiedzmy -2, to suma pozostałych też będzie wynosić około 2. ;)
Zamiast walczyć z wiatrakami i dążyć do ideału może zainwestuj w polecany Liquid Moly do czyszczenia wtryskiwaczy, pojeździj trochę i sprawdź wtedy, ewentualnie rozważ dodawanie oleju 2t do ON. Korekty na pewno się naprawią, gwarantuje. :)
Moim zdaniem jeśli z samochodem nie dzieje się nic złego takie korekty można poprawić poprzez czyszczenie wtryskiwaczy dodatkiem do paliwa i/ lub olejem 2t, bez ingerencji w same wtryskiwacze.

No nie wiem czy to jest wyjscie..bo autko czasem jeszcze telepie no i dzis po wymianie koncowki na piatym wtrysku slychac jakby cykanie slyszalne od 1400 o 2000tys obr. I jutro jeszcze raz sprawdze czy jest dobrze zlozony i znowu je obsadze..Dla wlasnego spokoju oddam je do bosha i niech doprowadza je do porzadku bo ja juz nie mam sily xD

Ja tez bym oleju lm 2t wlal. U mnie w gt byla korekta 2.5 na 3 wtrysku. Po kilku zbiornikach z olejem korekta na tym wtrysku jest 0.8. Reszta poszla w strone 0. Bez wyjmowania wtryskow i kombinowania. Przesadzasz troche chyba

A podkładki pod wtrysku za każdym razem dawałeś nowe czy molestowałeś caly czas te same ??

Za każdym razem dawałem nowe podkładki..już z 15 poszło xD Umawiam się do Tomka Twardowskiego na sprawdzenie wszystkiego.Dam znać co i jak bo już samemu nie mam siły bo idzie tylko mój czas i kasa.Wiem,że może przesadzam ale mam pedantyczne podejście do auta i chce mieć wszystko w super stanie a układ wtryskowy to ważna sprawa..

w jakich proporcjach dolewalo sie tego oleju 2T bo moze sobie doleje tak profilaktycznie bo u mnie wszystko jest OK ale jak nie zaszkodzi to moze warto.Jaki olej 2T polecacie?Mam w domu taki orlenowski ktory dolewam do paliwa do kosiarki ale nie wiem czy taki moglby byc http://www.sklepy24.pl/sklep/motoba...y-1l-z-dozownikiem-do-kosiarek-do-paliwa/9941.

Nie każdy olej jest właściwy, proporcje też są ważne. Chyba wszystkie aspekty były poruszone:
http://www.forum.alfaholicy.org/for...aczego_dolewamy_oleje_2t_do_ropy_pigulce.html

dzieki jahu.Czyli 2 najbardziej polecane to Liqui Molly 2T i Orlen Platinum Moto 2T i dolewac 250 ml/50l czyli na pelny bak u nas ok.350 ml?

Po Liqui Moly miałem najlepsze efekty.

Ja lałem Liqui Moly 1052 i kosztował nie całe 40zł (nie pamiętam) Ale jakoś nie zauważyłem różnicy. Teraz mam coś takiego:
attachment.php

Wszystko wyłączone, obroty ok 2000. Spalanie w normie.

Załączniki

• korekty.JPG
    korekty.JPG
    36.4 KB · Wyświetleń: 478
Ostatnia edycja:
Ja lałem Liqui Moly 1052 i kosztował nie całe 40zł (nie pamiętam) Ale jakoś nie zauważyłem różnicy. Teraz mam coś takiego:
attachment.php

Wszystko wyłączone, obroty ok 2000. Spalanie w normie.

Korekty sprawdzamy na wolnych obrotach , przy gazowaniu korekty zazwyczaj się wyrównują ;)

Bieg jałowy, silnik rozgrzany do temp. optymalnej (ok 90*C) i wszelkie obciążenia wyłączone. I trzeba mieć na uwadze, że olej 2T zajechanych wtryskiwaczy nie naprawi :)

Używałem właśnie tego LM 1052, to jest półlitrowe opakowanie. I wlewałem tak mniej więcej 300-350 ml na cały zbiornik.

Witam. Jeśli chodzi o preparaty do paliw to polecam ceramizer do diesla. Wszystko znajdziecie na www.ceramizer.pl Sprawdzony sposób i powiem że niejeden był zadowolony.

Amortyzatory
Powrót