Witam wszystkich.
Temat wtrysków widzę że koledzy konkretnie zgłębili.
Zakupiłem ostatnio małego dostawczaka Doblo 1.6MJ 105KM. Przebieg podobno 105 000km Wiem że nie jest to alfa ale przynajmniej z jednego kraju

Samochód kupiony od handlarza przywieziony z Włoch. ..
Objawy:
Czasami ciężko odpala po 2 dniowym postoju.
Spalanie na trasie 6.5litra(chociaż odcinki małe ~10-20KM) Wydaje mi się że mimo wszystko trochę zbyt dużo. Miasto - 7.5-8L
Wydaje mi się że po odpaleniu na zimno trochę nierówno silnik pracuje, obroty jednak nie falują.
Zauważyłem że rura od intercoolera jest zabrudzona czymś co przypomina kurz z olejem. Pytałem mechanika z ASO, powiedział że to normalne...
Szarpanie szczególnie na pierwszym biegu.
Przeczytałem w większości temat wtrysków. Podpiąłem do kompa i MES'em zrobiłem testy. Porównując z zapisami i screenami innych użytkowników wydaje mi się że korekty są OK.
Testy robione na zagrzanym silniku. Na biegu jałowym, na 2000rpm i na 2500rpm
tutaj esport z MES'a:
https://onedrive.live.com/redir?resid=5D33B334167FD564!1229&authkey=!AMt8GqTC-mxHL7k&ithint=file,csv
Do tej pory w samochodzie zmieniłem Olej w silniku, olej w skrzyni,komplet filtrów(oleju, powietrza, kabinowy).
Jeździć i się nie przejmować czy jakieś czynności trzeba jeszcze zrobić? Może świece żarowe?
Panowie myślicie że spalanie jest OK?
Trochę się rozpisałem, ale to mój pierwszy diesel więc trochę się przejmuję bo mam zwyczaj o samochody dbać.
Z góry dzięki za pomoc, jakby co to w Krakowie i okolicach odwdzięczam się piwkiem