• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Korekty wtrysków

Świece być może. Ale to też standardowy objaw nieszczelności w kolektorze dolotowym.
flame napisał:
Mam zamiar wyjąć wszystkie wtryski i oddać do aso na sprawdzenie

Nie płać pośrednikom, oddaj wtryski od razu do autoryzowanego serwisu Bosch, zamiast zlecać to ASO.

Korekty loguj na silniku rozgrzanym do temperatury optymalnej przy wyłączonym obciążeniu (klima, światła, nawiew itd).

no chodziło mi o boscha, sorki :)
mam przebieg 140 000 mil, jakies 225 000km, wiec mozliwa jest też nieszczelność w kolektorze, brałem to pod uwage, i prawde mowiac nie wiem co robic z tym, ponieważ... kolektor plastikowy z tego co mi wiadomo, i tam jak czytalem urywają sie klapki...
myślę o rozebraniu kolektora, tylko pewnie ciężko bedzie z wyjeciem :(
jakieś pomysły na kolektor?
dzięki chłopaki za pomoc :)

Dodano po 16 minutes:

a może da sie ten plastikowy wyrzucić i włożyć kolektor od 156 1.9 16v? tej ostatniej bez klap?

Ostatnia edycja:
Hej
Od kilku dni moja alfka puszcza biala chmurke z rana...Wysyłałem już tutaj moje korekty wtrysków, bo slychac w silniku delikatne stukanie,nauczyłem sie już to znosić, i podglaśniam sobie muzyke, ale ta chmura rano już mnie drażni.
Mam zamiar wyjąć wszystkie wtryski i oddać do aso na sprawdzenie,ale niestety dopiero za 6 tyg, ponieważ jestem w angli, a tu serwis jest nieco drogi.Mam jeszcze 3 wtryski w pudełku,wiec może ktoś pomoże z diagnozą,podsyłam korekty wtryskow na ciepłym silniku.Jutro rano postaram sie zrobić korekty na zimnym przy starcie jezeli potrzeba.
Na moje oko amatora to masz bardzo ładne korekty wtrysków. Nie ma sensu nic tutaj grzebać.
Masz EGR? Czy zaślepiony i wyłączony programowo? Jeśli masz EGR to w kolektorze ssącym masz grubą warstwę sadzy. To nie sprzyja dobremu zapalaniu.

Witam Panowie.Wymienilem koncowke wtrysku ale stala sie przykra sprawa..zerwal sie gwint na listwie wtryskowej..i moje pytanie to czy jesli zamowie taka listwe i zamontuje to musi byc jakos programowana czy cos? Za tydzien chcialem jechac na urlop do polski i dupa..jestem uziemiony..Prosze o szybka odpowiedz.Pozdrawiam

Witam Panowie.Wymienilem koncowke wtrysku ale stala sie przykra sprawa..zerwal sie gwint na listwie wtryskowej..i moje pytanie to czy jesli zamowie taka listwe i zamontuje to musi byc jakos programowana czy cos? Za tydzien chcialem jechac na urlop do polski i dupa..jestem uziemiony..Prosze o szybka odpowiedz.Pozdrawiam

Wystarczy, że zmienisz listwę. Nic nie musisz programować.

Na moje oko amatora to masz bardzo ładne korekty wtrysków. Nie ma sensu nic tutaj grzebać.
Masz EGR? Czy zaślepiony i wyłączony programowo? Jeśli masz EGR to w kolektorze ssącym masz grubą warstwę sadzy. To nie sprzyja dobremu zapalaniu.

no niestety mam egr, chce wyrzucic go i zaslepic, tak samo dpf,
kolega mial mi zrobic mape, ale bede musial sobie ja sam wrzucic, z powodu odleglosci,
tylko sioe troche boje abym nie uwalil ecu :)

no niestety mam egr, chce wyrzucic go i zaslepic, tak samo dpf,
kolega mial mi zrobic mape, ale bede musial sobie ja sam wrzucic, z powodu odleglosci,
tylko sioe troche boje abym nie uwalil ecu :)

No to zaglądnij do środka kolektora ssącego i zobacz ile masz sadzy w środku. Jeśli sadzy jest bardzo dużo to może być przyczyną twoich problemów.

No to zaglądnij do środka kolektora ssącego i zobacz ile masz sadzy w środku. Jeśli sadzy jest bardzo dużo to może być przyczyną twoich problemów.

zrobie to w piatek lub sobote, ponieważ w tygodniu pracuje do późna :)
teraz sprawdzalem świece żarowe, wychodzi mi 1.2 ohm... o ile dobrze mierzę...
attachment.php

Załączniki

• IMAG0810.jpg
    IMAG0810.jpg
    59.4 KB · Wyświetleń: 381
Witam ponownie.Po uporaniu sie z problemami z listwa wymienilem koncowke wtrysku i od razu wszystkie podkladki.Auto smiga az milo ale pozostal jeden problem.Po wymianie silnik jakby bardziej klepal..ma to zwiazek z wtryskami? Czy to normalne? Odlaczylem auto na 30min i zresetuje ustawienia w fesie..Wtryski sa szczelne nic nie daje z pod wtryskow...sam juz nie wiem..jakies pomysly?

Poprzednie korekty to;
1. 0,19
2. 0,24
3. 00.4
4.1,63
5. -1.74

Po wymianie podkladek i koncowki wtrysku nr.5
1. 0,10
2. -0,16
3. 2.73
4.1,74
5. 4,40

Czemu po wymianie koncowki na wtrysku nr 5 korekty tak sie popsuly? Na wtrysku 3 moze zle obsadzilem wtrysk i cos delikatnie daje z pod podkladki. Ale kompletnie nie czaje nr 5. Chyba wymienie koncowke na stara..

Witam ponownie.Po uporaniu sie z problemami z listwa wymienilem koncowke wtrysku i od razu wszystkie podkladki.Auto smiga az milo ale pozostal jeden problem.Po wymianie silnik jakby bardziej klepal..ma to zwiazek z wtryskami? Czy to normalne? Odlaczylem auto na 30min i zresetuje ustawienia w fesie..Wtryski sa szczelne nic nie daje z pod wtryskow...sam juz nie wiem..jakies pomysly?

bardziej klepie bo wtrysk leje!. nie jeździj tak bo wypalisz dziurę w tłoku. Jak dla mnie coś źle zrobiłeś. po rozebraniu końcówki dobrze włożyłeś ten cylinderek co jest pomiędzy iglica końcówki wtrysku ? Do tego ja każdą podkładkę przed włożeniem wtrysku wygrzewam. Tzn rozgrzewam do czerwoności / wrzucam w otwór i wkładam wtrysk od razu dokręcając. Nie ma szans żeby zaczęło puszczać.
A druga sprawa ... dlaczego wymieniałeś na 5 cylindrze a nie na 4 ??

Ogólnie - kup jeszcze jedną końcówkę i wymieć na wtryskiwaczu nr 4. Rozbierz go i porównej z wtryskiwaczem nr 5 bo on jest na bank źle złożony.

Ostatnia edycja:
Wtrysk nie leje, a wręcz przeciwnie. Wygląda to na nieszczelność na podkładce. W szczególności ten 5-ty cylinder. Ale ogólnie do D to złożyłeś ;)
Co do wygrzewania podkładki, to ona ma po prostu zmienić strukturę, a więc wystarczy ją rozgrzać do czerwoności i normalnie ostudzić. A prawdę mówiąc nie trzeba robić nawet tego zabiegu gdy przykręca się odpowiednim momentem oraz dokładnie wyczyści się powierzchnię przylegającą. Jeśli są na niej wżery, to trzeba gniazdo frezować.

A prawdę mówiąc nie trzeba robić nawet tego zabiegu gdy przykręca się odpowiednim momentem oraz dokładnie wyczyści się powierzchnię przylegającą. Jeśli są na niej wżery, to trzeba gniazdo frezować.
Też uważam to za zbędne. Wystarczy dobrze oczyścić gniazdo i użyć oryginalnych podkładek (węższe z ząbkami).

Kurde może i do dupy to złożyłem nie wiem..No ale wtryski są na swoich miejscach,nie zamieniałem ich.Końcówke wymieniłem poprawnie bo niby jak da się źle to złożyć?koncówka pasuje w te bolce tylko w jednej konfiguracji,nie da sie jej inaczej zamontować.Postaram sie lepiej oczyścić gniazda oraz wygrzać podkładki. Aha i wymieniłem koncówke na piątym wtrysku bo ktoś z forum mi to zasugerował w tym temacie.No i pozatym jak jest na minus to leje a jak na plus to puszcza podkładka? Jeszcze raz rozkręce wtrysk i sprawdze tą końcówke i porównam z innym wtryskiem bo "może" jest inny sposób na zamontowanie :/ Dzieki za odzew! ;)

Dodano po 5 minutes:

A i zmienić końcówke z piątego na czwarty wtryskiwacz? a na piąty zamontować starą? no i co z tą iglicą? przecież jej tez nie da się źle zamontować bo ona po prostu siedzi w końcówce luźno i tyle ..

Ostatnia edycja:
ja pytałem o cylinderek który jest przed iglicą. o ten :

attachment.php

czy go dobrze włożyłeś i czy w ogóle ( kiedyś do mnie ktoś pisał w tej spr i się okazało że mu to wypadło i nie zauważył - złożył bez )

Załączniki

• IMG-20120915-00288.jpg
    IMG-20120915-00288.jpg
    65.8 KB · Wyświetleń: 246
  • IMG-20120915-00288.jpg
    IMG-20120915-00288.jpg
    121.3 KB · Wyświetleń: 552
kurde nie wiem...jutro to sprawdze :) a da sie go zle włożyć? no i jak wymieniałem koncowke to zaden cylinderek nie wyleciał itp. A i co w koncu z tym piatym wtryskiem? leje czy nie leje?

kurde nie wiem...jutro to sprawdze :) a da sie go zle włożyć? no i jak wymieniałem koncowke to zaden cylinderek nie wyleciał itp. A i co w koncu z tym piatym wtryskiem? leje czy nie leje?

noo można go włożyć odwrotnie i wtedy nie wejdzie na iglicę. Dlatego pytałem czy masz ten cylinderek czy to w ogóle widziałeś i czy jest dobrą stroną założony.
ad korekt :
@sdero dobrze pisał. MI się pokiełabsiło. To jest paliwo które wraca przelewami czyli ilość paliwa które nie zostało wtryśnięte do komory spalania.

I napisz jakie sa naprawdę ( tzn dokładnie ) te korekty bo sumując wszystkie powinno wyjść 0.
Korekty na + tzn przytarta kkocówka która nie otwiera sie do końca albo ma zapchane dysze więc paliwo wraca przelewem bo nie jest w stanie się dostać do komory spalania.
Korekty na - to ilość dolanego paliwa

Dlatego ja zawsze wymieniam końcówki których korekty sa in + bo to świadczy o jej przytarciu.

Najpierw sprawdź poprawność montażu tej końcówki i samych wtrysków.

Amortyzatory
Powrót