Korekty wtrysków, dawka ogólna paliwa. Po korektach można się jedynie domyślać przyczyny - trzeba ocenić stan kolektora. Wysoka korekta dodatnia w przypadku szczelnego kolektora może wskazywać na przytartą końcówkę wtryskiwacza.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Kolektor dolotowy szczelny?2.23 - wlej 2T i obserwuj. Jak spadnie, to wtrysk. Jak nie to zamień wtryski miejscami i zobacz czy korekta idzie za wtryskiem. Jeśli tak, to wtrysk. Pozostałe przypadki - cylinder.
Ale co z tymi świecami? W pomiarach niby O.K., a rano na moment nierówno pracuje.
Zapewne masz zbyt "stary" sterownik silnika.
Nie miałem niestety nowych.Dałeś nowe podkładki? Może przy okazji oczyściłeś gniazda i zlikwidowałeś nieszczelność.
Witam. Podaj num. wtryskiwaczy które zaczynają się od num. 0445 110 ... sprawdzę jakie idą tam końcówki i zadzwonię do znajomego który regeneruje wtryski w warszawie to może sprzeda Ci w sensownej kwocie. Na 100% orginalne bosch. PozdrawiamWitam! Jestem w lekkiej potrzebie. Mam do wymiany 3 z 5 końcówek wtryskiwaczyPotrzebuję miejsca gdzie mógłbym je bezpiecznie kupić. Jeśli macie jakieś namiary prosiłbym o kontakt. Pzdr.
Sytuacja rozwinęła się w nieoczekiwanym kierunku.To i ja zapytam. Sprawa co prawda tyczy się Saaba 9-3 ale to silnik 1.9 TiDS więc nasz alfowski.
Dzisiaj doszedł mi OpCom z jebaja i się trochę pobawiłem. Błędów na szczęście nie ma, przebieg też pokazuje zgodny z licznikiem.
Ale popatrzyłem na korekty wtrysków. Na ciepłym silniku, na wolnych obrotach trzy wtryski miały bardzo zbliżone dane około -0.6, ale na trzecim cylindrze pokazuje w tym czasie 2,23! Kolektor raczej szczelny. Wtrysk do regeneracji?
Dodam jeszcze że po rannym odpaleniu po krótkiej chwili, silnik ma moment kiedy zaczyna nierówno pracować. Jakby na moment lekko kulał. Po chwili wraca do normy i potem już cały czas pracuje idealnie. Zero dymienia.