• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Koło pasowe ?

Modna awaria ostatnio :D.U mnie skończyło się wymianą koła, rolek oraz paska.

Też to miesiąc temu przerabiałem... a wcześniej ze 4 lata temu :(
Teraz zapłaciłem 500zł za koło.... oby starczyło na dłużej.

Co za szajs te koła pasowe.... a najśmieszniejsze jest to, że tylko założyłem koło pasowe to padł alternator! W 2.4!! :D (a w elearn stoi: "krok 1- wyjmij silnik" - no ale oczywiście obyło się bez tego)

Problemów ciąg dalszy. Po zmianie koła pasowego, rolek i paska samochód bardzo ciężko odpala, tzn raz odpala, raz nie ale zawsze z wielkim trudem. Jak się po odpaleniu rozgrzeje to jeździ, jeśli ruszy się nim na zimnym to od razu gaśnie. Komputer nie pokazuje żadnych błędów, gdzie szukać przyczyny? Czy w wyniku awarii koła pasowego mógł się przestawić rozrząd?

Też to miesiąc temu przerabiałem... a wcześniej ze 4 lata temu :(
Teraz zapłaciłem 500zł za koło.... oby starczyło na dłużej.

Co za szajs te koła pasowe.... a najśmieszniejsze jest to, że tylko założyłem koło pasowe to padł alternator! W 2.4!! :D (a w elearn stoi: "krok 1- wyjmij silnik" - no ale oczywiście obyło się bez tego)
Haha u mnie tez padl alternator dokladnie w tym samym momencie, po wymianie kola pasowego:) Przypadek?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wlasnie będę oddawać Alfę na serwis olejowy a przy okazji chciałbym sprawdzić hamulce, wahacze i byc może koło pasowe.

Teraz pytanie: czy podczas przeglądu mozna ocenić czy koło jest Ok czy tez może lepiej profilaktycznie je wymienić pomimo stanu w jakim wydaje sie byc obecnie, aby uniknąć przykrych niespodzianek w postaci dobrze rokującego a mimo to skłonnego sie rozpaść koła?

Alfa 159 1.9 jtdm 8v z grudnia 2009. 260k przebiegu, z czego 180k w pierwszych dwoch latach użytkowania na autostradach Beneluxu a pozostałe 80k km przez 6.5 roku użytkowana w Polsce w mieszance warszawskich korków na przemian z trasami pod Warszawę, do Trojmiasta czy Wrocławia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeśli guma jest spękana to wymieniaj

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Panowie, próbuję uporać się z lekkim drganiem całeJ karoserii auta na wolnych obrotach - podczas jazdy jest ok, czy uszkodzone koło pasowe może się do tego przyczyniać? Czasami na zimnym silniku coś lekko popiskuje przez jakieś 20 sekund, w momencie dużego obciążenia alternatora ( włączyłem światła, klimę, ogrzewanie tylnej szyby ) nie zanotowałem żadnych zmian. Podejrzewałem, którąś z poduszek silnika aczkolwiek nie jestem pewny czy to nie właśnie te koło pasowe. Auto - 159 2.4 jtdm 210km 160 tyś przebiegu.

Popiskuje Ci zapewne krótki pasek alternator-sprężarka... sam raczej tego nie wymienisz bo pasek elastyczny jest tylko z nazwy. Dla kumatego mechanika to jest 15 minut roboty. Sam pasek ze 20-30 zł kosztuje.

Ale żeby drgania od koła pasowego? Wątpię... prędzej bym zwalił winę na koło dwumasowe.

Tak czy siak, zdejmę koło i osłony i zobaczę jak wygląda koło pasowe, dwumas raczej wątpię, nie wydaje żadnych stuków i te drgania raczej nie pasują do uszkodzonego dwumasu ( jeździłem nie raz autem z rozwalonym dwumasem i jednak inaczej te drgania odczuwałem) pozostaje jeszcze weryfikacja poduszek silnika..

Przymierzam się do wymiany koła pasowego i chcę zamówić części. Pamiętam, że jak rozmawiałem z mechanikiem to mówił coś o samym kole jak i o "osprzęcie". No właśnie, co będzie wchodzić w ten osprzęt, jakieś rolki, paski? Poradzi ktoś co zamówić jeszcze żeby potem nie wydłużać naprawy przez oczekiwanie na części?

Koło pasowe, pasek, rolka i napinacz z rolką. Zobacz na necie są rozrysowane schematy. Koło polecam Dayco. Napinacz miałem INA i rolka też INA. Przejechane już ok. 25 tys. i zapomniałem o problemie. PASKI ALFA 159, ROLKI..jpg

- - - Updated - - -

Sam napinacz miałem od razu z rolką - komplet INA i dodatkowo jest jeszcze 1 rolka - INA. Warto wymienić wszystko. Co do paska miałem Contitech - 6PK. Oryginał jest zalecany ten krótszy , bo niby jest elastyczny i taki wsadziłem i nie ma problemu. Nic mi nie piszczy, śrupie, jest ok.
Na rys. nr. 1 to koło pasowe, 5 napinacz z rolka, 8- rolka prowadząca. Paski dłuższy -3, krótszy -4.

Załączniki

• PASKI ALFA 159, ROLKI..jpg
    PASKI ALFA 159, ROLKI..jpg
    29.7 KB · Wyświetleń: 71
Ostatnia edycja:
Witam, mam 2.2jts do wymiany koło, nigdzie nie mogę go znaleźć, kilka sklepów motoryzacyjnych rozkłada ręce, czy da się dopasować od innego auta? Widziałem że 2.2 16v od Vectry C wygalda Tak samo

Jak masz sklep z częściami w pobliżu, to niech ci sprowadzą na sklep to z Vectry (to ten sam silnik co w Alfie), odkręć swój i na miejscu porównasz, bo po zdjęciach nikt ci tego nie potwierdzi.

Ktoś tutaj pisał, że koło z Opla pasuje. A oryginał połowę tańszy.

Hej, w czerwcu pisałem, że rozleciało mi się koło pasowe (rozwulkanizowała się guma na kole dayco z przebiegiem nie większym jak 2tyś km).

Dziś szukam winowajcy głośnego klekotu słyszalnego w kabinie. Auto wydaje się też bardziej trząść niż wcześniej. Podejżenie padło kolejny raz na koło pasowe. Jeśli to wina koła, to co może powodować jego szybkie zużycie? Może mechanik dobrał źle pasek? Może to wina napinacza? Niedawno zaczęło też chrobotać łożysko na sprężarce i wstawiłem nowe.

Załączam filmik pracy koła pasowego i napinacza. Napiszcie czy tak ma być? 2 mechaników powiedziało, że to nie wina koła pasowego. Nie wiem już co mam robić.

https://m.youtube.com/watch?v=mdbD9fiqjTs

Poratuje ktoś? Kupił bym nowe koło pasowe z napinaczem i paskiem, ale nie wiem czy jest sens? Czy to koło jest uszkodzone? Co może być przyczyną?

Na prawdę nikt nie zna odpowiedzi na moje pytania? Panowie poratujcie :(

Jak ktoś może ci pomóc niewidząc stanu koła całego osprzętu, będzie to tylko wróżenie z fusów. Jeśli koło jest rozwarstwione lub bije w trakcie pracy to ogólnie jest do wymiany.

Ostatnia edycja:
Stan koła jest jak ze sklepu. W te kilka miesięcy z gumą nic się nie stało. Wydaje mi się, że problem jest w biciu koła i dlatego załączyłem filmik aby ocenić czy faktycznie jest coś nie tak.

A sprawdzałeś stan sprzęgiełka alternatora bo uszkodzone niszczy także koło pasowe, powinno lekko obracać się w jedną stronę a blokować przez gwałtownym ruchu.

Amortyzatory
Powrót