[159] Koło pasowe ?

Objawy to głośna praca z okolic koła prasowego, po wykreceniu i uderzeniu np. o blat stołu wydawało metaliczny dźwięk.

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Waszym zdaniem do wymiany to koło?

Załączniki

• IMG_20200107_130722.jpg
    IMG_20200107_130722.jpg
    100.7 KB · Wyświetleń: 84
A w 2.0 też tak padają te koła?.

Trochę słabo widać, ale guma jest dość spękana i zaczyna się kruszyć. Osobiście bym już zmienił, bo konsekwencje z reguły są dość poważne. Po zerwaniu gumy w najlepszym przypadku dalej nie pojedziesz, a najgorszym remont silnika po zerwaniu rozrządu. Zerwanie następuje nagle, czasami wcześniej słychać jego telepanie. które łatwo zlekceważyć. Koło pewnie też jest już wiekowe sądząc po stanie gumy.

Przebieg 200 tyś. a widać na zdjęciu, że od nowości nie wymieniane, trzeba będzie wymienić w najbliższym czasie.

U mnie sprawdziłem. Guma spękana wszędzie. Koło nie wymieniane od nowości.
Po nagraniu telefonem w zwolnionym tempie widać że ma bicie lekkie na boki.
Metaliczny klekot. Taki delikatny. Mam nadzieję że to od koła pasowego.
No i czasem zauważyłem jak by smród przypalonej gumy po wyjściu z samochodu. Ale to nie wiem czy może być od koła pasowego.

Nawet nowe koło może mieć bicie ale to wynika po prostu z jej konstrukcji gumowo-mstalowej. Sam kilka dni temu wymieniałem u siebie. Wizualnie żadnych pęknięć ale hałasowało. Zawsze warto wymienić bo skoro czujesz zapach palonej gumy to w najgorszym przypadku może skończyć się przestawionym rozrządem.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Ciężko to opisać, w sumie najbardziej to było słyszalne na wolnych obrotach podczas postoju siedząc w samochodzie. I co najbardziej dziwne raz mniej, raz tak że strach było jechać. A w dniu wymiany to już w ogóle ucichło. Jeśli chcesz zweryfikować czy koło pasowe rzeczywiście hałasuje zdejmij pasek osprzętu i odpal wtedy samochód. Osobiście byłem już zdecydowany na Dayco ale trafiłem na opinie, że potrafi szybko padać. Stąd też wybór padł na OEM chociaż niemal 100 zł droższe.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

No to tak jak u mnie . Na wolnych obrotach jak jestem w aucie.
No nic trzeba to wymienić ??????

Kupował ktoś ostatnio oryginalne koło za dobrą cenę i pochwali się gdzie?:)

Sklep polecany więc bierz śmiało :) Ja bym na pewno pomyślał o pasku jeśli nie wiesz kiedy był wymieniany, a rolki i napinacz to już jeśli masz chęć - na pewno nie zaszkodzi. I może ja mam mało zdolności manualnych ale do ponownego założenia paska potrzebowałem drugiej osoby bo gdzie nie założyłem to spadał w innym miejscu. O ile planujesz to sam robić.

Jakiś konkretny powód?
Nie wchodząc w szczegóły cena produktu zmieniała się kilkakrotnie, bo właśnie wtedy kiedy kupowałem, to przedmiot ten poszedł do góry, a u taniego fiata który też czekał na dostawę tego produktu cena się jakoś nie zmieniła. Generalnie chętnie będę u niego kupował jak zrobi sklep internetowy z podanymi cenami.

Witam, DAYCO DPV1139 jest odpowiednie do 2.0 JTDM 170 kM ? POZDRAWIAM
Jakieś nowsze lżejsze. Pasuje to Gulietty 2.0 JTDM .
A do Gulietty pasuje to od alfy 159 2.0 JTDM.
Na logike powinno pasować ale wolę się upewnić.

Witam, DAYCO DPV1139 jest odpowiednie do 2.0 JTDM 170 kM ? POZDRAWIAM
Jakieś nowsze lżejsze. Pasuje to Gulietty 2.0 JTDM .
A do Gulietty pasuje to od alfy 159 2.0 JTDM.
Na logike powinno pasować ale wolę się upewnić.

Podaj numer nadwozia, sprawdzimy :)

Amortyzatory
Powrót