[159] Klimatyzacja

Ja wlasnie po serwisie, 170zl za pelna opcje (filtr wymienilem sobie sam wczesniej). Sprezarka juz nie halasuje.

Dostalem tez takie info z komputera:
Odessany gaz 0,32 Kg
Gaz naladowany 0,51 Kg
Olej naladowany 020 gr
Czas prozni 030 min

Mam nadzieje ze bedzie sie sprawowac ok :)

ja mam dwustrefową....
czyli nabić 460?
mam nadzieje że wtedy wirnik nie będzie hałasował?

ja mam dwustrefową....
czyli nabić 460?
mam nadzieje że wtedy wirnik nie będzie hałasował?
Z tego co pisałeś wcześniej problem występuje głównie przy wyższych temperaturach wszystko wskazuje na to że masz za dużo czynnika w układnie nabij 460g i jak na moje problem zniknie. Zwróć uwagę jeszcze na to czy wentylator chłodnicy cały czas pracuje na wysokich obrotach to też wskazuje na zbyt dużą ilość czynnika w układzie warto wiedzieć jeszcze ile było wcześniej oleju w układzie i ile oleju zostało uzupełnione

Odkopuję, bo mam podobny problem jak autor tematu. W ogóle nie działa mi nawiew, sprawdzałem błędy i pokazuje błąd B1810 - nie pamietam, co dokładnie oznaczał ale coś ze zwarciem masy.
Generalnie od paru dni nie działa mi ten nawiew, ale dzisiaj jak zapaliłem auto, to włączył się, a po wyłączeniu już się nie uruchomił. Sądzę więc, że to faktycznie może mieć coś wspólnego z masą.
Teraz pytanie, gdzie tej masy szukać?

na pewno diagnozowal;es uklad klimatyzacji a nie np silnik?
P1810 Zawór TFP Pozycja przełącznika obwodu / Transmission Napęd na 4 koła Wskaźnik niskiego zwarcie do akumulatora

dzięki za informację
Jak mi nabijali to nie było mnie przy całej operacji.
Teraz postoje i wszystko posprawdzam,
zapowiadają się upały więc specjalnie pojadę w ciepły dzień.....

Jednak nie pomyliłem kodu błędu, tutaj screen z MESa:

187.jpg

AlfaOBD opisywała ten błąd jako zwarcie masy(nie pamietam dokładnie)
Pomóżcie znaleźć tą masę, bo się ciepło zrobiło! :)

Nad nogami pasażera masz dywanik przykręcony dwoma plastikowymi śrubkami, odkręć je, zdejmij dywanik, wypnij i wepnij wtyczki, poruszaj kablami :)

klimatyzacja-brak

Witam
Mam problem z klimatyzacją tz jest nabita +olej a nie działa!!!!!!
Co może być przyczyną. Na podłączeniu diagnostycznym pokazało brak drugiego biegu wentylatora.
Pytanie od czego zacząć.

Co może być przyczyną. Na podłączeniu diagnostycznym pokazało brak drugiego biegu wentylatora.
Pytanie od czego zacząć.
Zacznij od naprawy drugiego biegu wentylatora. To bardzo ważny element dla poprawnego działania klimatyzacji.

witam
Też mam problem z klimą.
Jest nabita a nie działa.Po podłączeniu pod komputer "brak drugiego biegu wiatraka" i co dalej............

witam
w niedzielę pierwszy raz włączyłem klimatyzację, metaliczny szum, w ogóle nie chłodzi - no to hyc do serwisu. Ponoć szczelna, było 50 g, nabili do 430 (no to już kolejna "podręcznikowa" wartość, obok 460 i 550), włączyliśmy klimę, pochodziłą chwilę (dzień chłodny) no i jako tako było czuć, że chłodzi - "lepiej się nie da".
Tu moje pytanie, czy faktycznie zanim ostro zacznie chłodzić, mija trochę czasu? i generalnie na funkcji LO jest jednak to powietrze takie...najwyżej chłodnawe i klimy w Alfie są słabawe (13-letni Peugeot 406 z klimą robioną 3 lata temu chłodzi mocniej, focus z klimą robioną tego samego dnia w ogóle urywał dupę przy samej głowie, ciężkich odmrożeń przy dyszach można się było nabawić, a moja dziewiątka tylko "chłodnawa").
Czy może chodzi o to, że jak jest chłodny dzień (15-16 st. na zewn.) to czujnik temp. ma w nosie, że włączam LO i na pełnym ogniu nie chłodzi? Wydawało mi się, że jeśli daję LO, to choćby było 5 st. na zewnątrz, to układ działa idąc za instrukcją "pełnym swoim potencjałem"?
Proszę o podpowiedzi, bo starsze, teoretycznie mocniej zużyte auta chłodzą lepiej, niż to u mnie przebiega.

Ostatnia edycja:
hej,
odessałem czynnik z 550 do 460 i wszystko pięknie chodzi....
w premio patrzyli na mnie jak na wariata i Pan dwa razy się pytał czy chcę to zrobić?

teraz klima się nie zawiesza....:):):):)

Amortyzatory
Powrót