• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

JTD 8v turbo

kupcie sobie chociaż Alfy z 2.4 JTD

wątek dotyczy JTD 8V,więc jeśli nie masz nic mądrego do napisania to nie rób "śmietnika"...

---------- Post added at 12:27 ---------- Previous post was at 12:24 ----------

Od czasu do czasu ogień i będzie ok.

to ma być recepta na długie/bezawaryjne działanie turbiny?

---------- Post added at 12:30 ---------- Previous post was at 12:27 ----------

Montaz VB zamiast VA nawet przy seryjnym mapie wymaga remapu i korekty map vnt

pewnie koledze chodziło czy można sobie turbo zmienić na zasadzie P&P bez ingerencji w elektronikę i korzystać z jej walorów...

to ma być recepta na długie/bezawaryjne działanie turbiny?

To ma być recepta na nie zapiekanie sie łopatek turbo VNT.Chyba posiadacz diesla wie,że ogień jest dozwolony tylko na rozgrzanym silniku i potem trzeba turbinę studzić itp itd.

O zasadach w mysl bezawaryjnej pracy turbo mozna by napisać doktorat,ale podstawy winien znać każdy uzytkownik jednostki turbodieslowej,więc nie wiem skąd ten dąs.

Wiem wiem, jak traktować turbo...

A gdzie mógłbym zakupić takowe turbo(VB), czy to musi być model konkretnie do Alfy ???

Mam kilka oryginalnych i nowych VA i VB, w razie czego zapraszam na priv.
Pozdro

Cinek wiem ze piszesz zeby pisac na pw ale ja napisze tutaj. Ile takie vb nowe u ciebie? Ps w sobote bede u ciebie na remap to bedziemy gadac

czym się różni VA od VB.??

Garrett GT1749VA, 35 mm intake 36,5 mm flight

Garrett GT1749VB, 37 mm intake 38,3 mm flight

Pytanie orientuje się ktoś czy turbo KKK od TDI 2.0 170KM podpasuje do JTD? Niestety VB od TDI jest z kolektorem...

A w jaką moc chcesz iść ?Turbo BRD starczy ci na max 210km,1749vb od bravo/159 na 200,więc nie wiem czy jest sens,bo cena BRD jest wyzsza ( mowa zarówno o nowym jak i uzywanym).

Jesli masz 8v to powyższe moce nie osiągalne na ori układzie wtryskowym.

Jesli masz 16v to idź w gtb2056v-potencjał samej turbinki spokojnie na poziomie 250km,choć kosmologia w założeniu tego.

Ostatnia edycja:
a w jtd 1,9 115km z 2001 roku jaka jest?
bo widzę tyle że u mnie jest kat nie przykręcany ale łapany do turbo za pomocą takiej obejmy.

W 115jtd siedzi VA, VB z grupy fiata da się założyc praktycznie P&P :) Nową taką sprężarkę fabryczną można miec za <2500pln :)

Pozdro

---------- Post added at 09:56 ---------- Previous post was at 09:55 ----------

VB jak zakładac to z grupy fiata - to nie TDI przeciez...
Kupno BRD pewnego i nowego graniczy z cudem, masa na allegro wadliwych sprężarek "prawie nowych" z wymian gwarancyjnych...

Że to nie TDI to wiem przecież napisałem, ze odpada bo jest z kolektorem natomiast KKK z BRD jest bez i jeśli nie uda się znaleźć VB od Fiata to padnie na to KKK...

grupy fiata?? czyli z jakiej fury muszę szukać? Jak ma się sprawa wycięcia b kata i zastąpienia go sportowym bo w 115 to widzę że jest to trochę utrudnione bo kat jest przymocowaniu obejmą uszczelniająca do żeliwka turbo

150mjtd ze stilo/147/gt/ wszystko co nie jest zintegrowane z kolektorem.
Zamiast kata przy spręzarce robisz DP z kwasu i po sprawie.

Pozdro

down pipe, hm ok ale część kata jest chyba żeliwna - ta górna część. No chyba że w 150mJTD te żeliwko przy turbo inaczej wygląda..
Masz może foto jak to wygląda po przeróbce? mam sprzęt miga tiga i parę innych rzeczy więc to nie problem tylko chciałbym zobaczyć jak to jest zrobione.
A od 2,4 136kkm? nie dawała by rady?
od Mjtd chyba wymaga dodatkowych czujników czy się mylę?

Ostatnia edycja:
Jakich niby czujników ma wymagac? To przeciez podcisnieniem jest sterowane i tyle. Od wyjscia turbiny robisz flansze na stozek do turbo i spawasz DP - ot cala filozofia. Poszukaj sobie fotem mojego auta (wrzucalem w temacie) tam widac podobne rozwiązanie.
2.4 136 to vnt na wg - odpada. Jak juz to 2256 z cf3 ale bez worka kasy w inne klamoty nie ma to sensu w 1.9 115.

Pozdro

w którym temacie? :)

słyszałem ze do turbiny GT niema juz czesci...?? a jak z tymi turbinami KKK da sie je włożyć do JTD... może są jakieś katalogi do dobrania ?

Cinek mógłbyś sie wypowiedzieć coś na temat tych turbo od KKK?, a tak przy okazji 115 ile poleci ? bo wczoraj zatrzymała sie wskazówka na 185km/h i ani trochę więcej

Jak na moje oko to cos słabo jak tylko 185. Moje auto jechalo 200 przed programem. Teraz idzie 210. Raz tyle jechalem ale tylko cele,m sprawdzenia bo szkoda meczyc auto. Bo przy takich predkosciach i skrzynie 5biegowej to juz jest znaczna ilosc obrotow.

ja miałem niecałe 4 tyś obrotów ale wydaje mi się ze to turbo przeładowuje, w sumie ostatnio po wykresie tak to wyglądało

Amortyzatory
Powrót