• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

JTD 8v turbo

Gopcio

Nowy
Auto
Alfa Romeo 147 1,9 JTD 115KM 2002r
Od jakiegoś czasu moja AR jeździ coraz gorzej i coraz głośniej gwizda , obstawiam ze turbo umiera, od pewnego czasu składam kasiorę na modyfikacje silnika, i teraz pytanie jakie turbo można włożyć do JTD 8V 115 KM, można podbierać części z mocniejszych silników ??

Gopcio te turbo było juz jakis takie lipne,jak był zdaje sie slub korcza.Cos tam wyło.
Wiela tam kuni chcesz wyciagnac z tego silnika?Zacznij może od modyfikacji programu.

Od jakiegoś czasu moja AR jeździ coraz gorzej i coraz głośniej gwizda , obstawiam ze turbo umiera, od pewnego czasu składam kasiorę na modyfikacje silnika, i teraz pytanie jakie turbo można włożyć do JTD 8V 115 KM, można podbierać części z mocniejszych silników ??

Można wsadzic gt20, gt22, 17vb itd wszystko zależy od parametrów jakie chcesz osiągnąc i ile worków złota chcesz na to przeznaczyc.

Pozdro

Skoro chcesz zmienić Turbo to pomyśl najpierw o IC, luźnym wydechu, sprzęgle. Bo chyba nie zmienisz turbo na inne od tak żeby sobie mieć :)

Z tego co mi sie wydaje i co przeczytałem na tym forum to juz wiele bylo o tym silniku - zreszta sam mam taki. Jade do cinka 5 marca na remap i sie okaze jak to bedzie jechalo. Chodzi mi tez po glowie wieksza modyfikacja ale to juz bede mowil z cinkiem na miejscu, Bo gdzies wyczytalem ze zeby miec ok 200km z tego silnika to koszt okolo 10k zł. A to nie malo. Zobaczymy jak to wszystko sie rozwinie.

Koszt 180km w 1,9 8v

turbo -3000

dwumas i sprzęgło heavy duty -3000

FMIC -2000

wydech-2000

chłodnica oleju (choc nie wiem czy jest w serii,ale nawet jeśli to pewnie za mało wydajna) -800

Strojenie ,według tunera, pewnie okolice 1500 w zwyż bo to będzie już wydumka

Do tego hebel i zawas -3000 ,bo nie da rady tym jeździć w miare bezpiecznie na serii.

Jak sam widzisz koszt nieco większy niż 10 tyś ( oczywiście zaleznie od mocy w jaką chciałbyś iść),a ceny z rodzaju tych w miare optymistycznych,ale działaj.Są już w PL 1,9 8V zrobione na +180 i +190km,ale stilo.Trzymam kciuki za determinację.Jednakoż Kolin ma rację,140/150 wyjdzie ci lepiej.

PS: Jesli turbo to obstawiałbym GT20.Masz przykład na wydumce Cinka.

Ostatnia edycja:
Wszystko to można zrobić taniej jeśli oczywiście mamy czas i chęci aby niektóre rzeczy pogrzebać samemu...

Turbo 17vb uzywka po regeneracji z gwarancja jakieś 1500zł, mozna wyrwać nawet poniżej 1kzł jak znajomy do VW ale wtedy jest loteria jemu się udało i dmucha ponad rok bez problemu.
Dwumas + sprzęgło koło 2400zł Ricambi za zwykłe valeo poniżej 2Kzł ale podobno jego bezpieczne granice to ok 350NM
Fmic - jak sobie sam zamontujesz to spokojnie w 1Kzł się zmieścisz. Odpowidni IC, dogięcie rur z nierdzewki pod wymiar kilka łączników i opasek
Chłodnica oleju można poszukać od JTDm
Wydech na początek wystarczy DP zamiast kata + dwa przelotowe tłumiki
Strojenie zależy u kogo u mnie od ok 1Kzł
Do tego pierdoły takie jak czujnik raila, czujnik ciśnienia doładowania, rozrząd jeśli nie był dawno wymieniany

Myślę, ze 170KM urwiesz

Ostatnia edycja:
Dobrze prawisz Pływak.Koszta mozna znacząco zmniejszyć poprzez swój wkład.Ja podałem orentacyjno-optymistyczne ceny u tunera na gotowo,bez naszego wkładu.

Ori sprzegło valeo zniesie moment do 400Nm odpowiednio rozłożonych.

Jesli turbo to tylko nowe tymbardziej do takich modyfikacji.

Sprawa wyglada tak ze raczej nie ma opcji bym zmienial auto bo nie widze w tym sensu. Kupie inne i znow bede dokladal to to, to tamto. A swoje mam w miare ok stanie i onie dbam. Tak ze pozostaje mi modzic moje 115. Zobaczymy jak bedzie po samym programie i zaslepieniu egra. Powinno byc 150/340. A to do codziennej jazdy moze mi wystarczy. Ewentualnie moze w niedalekiej przyszlosci juz po sofcie pomysle o mocnym dwumasie i sprzegle i fmic. Istnieje tez druga opcja ze pozbede sie mojego drugiego auta i kupie cos do zrobienia duzej mocy np punto gt tylko zdrowe. Mialem niedawno takie ale niestety dojechane mocno. Tak ze moze jeszcze do takiego wroce jako auta do Modyfikacji.

Dobrze prawisz Pływak.Koszta mozna znacząco zmniejszyć poprzez swój wkład.Ja podałem orentacyjno-optymistyczne ceny u tunera na gotowo,bez naszego wkładu.
Imo żadna przyjemność oddać auto zapłacić kupe kasy i odebrać mocniejsze to tak jak by na starcie wyłożyć te kilka tysięcy na coś mocniejszego. Cały fun w tym, że coś sam pogrzebałeś no ale co kto lubi jedni lubią pogrzebać inni się boją smaru ;)

Ori sprzegło valeo zniesie moment do 400Nm odpowiednio rozłożonych.
Podobno jest spora różnica między Valeo w opakowaniu Ricambi, a valeo kupione w opakowaniu valeo. Po za tym zależy jak kto jeździ wole mieć mniej NM i nie musieć się stresować niż mieć moment na granicy wytrzymałości układu przeniesienia i się zastanawiać przy każdym ostrym starcie...

Jesli turbo to tylko nowe tymbardziej do takich modyfikacji.
Znam sporo osób z modowanymi dieslami i żadna nie kupiła nowej turbosprężarki tylko dlatego, ze jest nowa. Z takim podejściem trzeba by kupować nowe auta :P Wiadomo z używką jest ryzyko dlatego dobra alternatywą jest używka po regeneracji z gwarancją...

Powinno byc 150/340.
Do takiej mocy musiał juz byś wrzucić IC na froncie bo latem auto Ci po prostu spuchnie z seryjnym IC. Kolejna sprawa z takim momentem sprzęgło musi być w bardzo dobre kondycji inaczej będziesz musiał je bardzo oszczędzać...

Ostatnia edycja:
Pływak;507480 napisał:
Imo żadna przyjemność oddać auto zapłacić kupe kasy i odebrać mocniejsze to tak jak by na starcie wyłożyć te kilka tysięcy na coś mocniejszego. Cały fun w tym, że coś sam pogrzebałeś no ale co kto lubi jedni lubią pogrzebać inni się boją smaru ;)

Znam sporo osób z modowanymi dieslami i żadna nie kupiła nowej turbosprężarki tylko dlatego, ze jest nowa. Z takim podejściem trzeba by kupować nowe auta :P Wiadomo z używką jest ryzyko dlatego dobra alternatywą jest używka po regeneracji z gwarancją...

Przyjemność pomniejszona o własną satysfkajcę ze swojego
wkładu to pewne,ale nie każdy ma umiejętności,dostęp do specjalistycznych nażędzi no i czas.

Sam jesli mam wymieniać turbo ,to tylko na nowe,takie jest moje zdanie,ale tylko moje,Każdego indywidualna sprawa jakie turbo sobie zażyczy,ja poprostu pokładam wiarę w nowe podzespoły.

Nie ma jeszce na dzień dzisiejszy patentu na mocne sprzegło w JTD ,które by się nie rozleciało zbyt szybko przy startach załóżmy 1/4 mili.

Ostatnia edycja:
Do pływak: Nie znam sie az tak na tym ale widzialem kilka wykresów cinka jtd115 i na seryjnych wszystkich gratach robil nawet 160/360. A jego rekordem w stilo jest 167km bo ostatnio z nim mowilem przez tel. Ale to jyuz lekka przesada i to bylo auto jego kumpla i temu mu zrobil taka moc. Jesli chcesz to wejdz na italiantunedcars i zobacz bo tam jest post cinka co potrafi zrobic ze 115. Jest tam kilka przykladów. Tak jak mowie bede u niego za 2 tyg to wiele sie okaze. Narazie program. Zobaczymy jak to bedzie sie jezdzilo. Mnie nie interesuje 1/4 mili tylko auto na codzien a czasami tylko na weekend bo jestem kierowca zawodowym i czasem tylko w weekendy mam czas by jezdzic swoim wozem a tak to zona jezdzi.

Zobacz sobie na wykres na każdym masz podana temp powietrza na tych co widziałem np. Stilo 115 na 151KM tem 9*C kolejny Alfa 156 zrobiona na 152KM temp 12*C chyba nie muszę tłumaczyć, że przy upale latem będzie różnica. Nie mówię, ze się nie da zrobić softu na seryjnym IC na 150KM ale będzie odczuwalna różnica przy butowaniu latem między serią, a FMIC więc warto chociazby dopasować jakiś większy od innego auta i wrzucić na przód...

No ja nie mowie ze nie bedzie roznicy. Ale napisales ze ciezko bedzie osiagnąć takie paramety na seryjnych gratach a jednak sie da. Zobaczymy jak bedzie. Moze pozniej zrobie wiekszy ic. U cinka to jakies 1500-1800zl

Ale napisales ze ciezko bedzie osiagnąć takie paramety na seryjnych gratach
W którym miejscu tak napisałem? Napisałem, ze musiał byś wrzucić FMIC jeśli nie chcesz spadków latem bo w tem. poniżej 10*C to i seryjny IC da rade gorzej jak będziesz miał latem 20 stopni więcej...

Na seryjnym IC u siebie po programie we wrzesniu wieczorową porą ( jakieś 15 stopni) po 2,3 ostrych startach auto poprostu juz nie miało tej siły napędowej niestety.Czuć było jak konie uciekały dosłownie,nawet jadąc do Wawki S8 z prędkościami 180km/h potem na swiatłach to już nie było to.Racją jest ,że Big IC to bardzo porządany mod w naszych autach.

Koszt 180km w 1,9 8v

turbo -3000

dwumas i sprzęgło heavy duty -3000

FMIC -2000

wydech-2000

chłodnica oleju (choc nie wiem czy jest w serii,ale nawet jeśli to pewnie za mało wydajna) -800

Strojenie ,według tunera, pewnie okolice 1500 w zwyż bo to będzie już wydumka

Do tego hebel i zawas -3000 ,bo nie da rady tym jeździć w miare bezpiecznie na serii.

Jak sam widzisz koszt nieco większy niż 10 tyś ( oczywiście zaleznie od mocy w jaką chciałbyś iść),a ceny z rodzaju tych w miare optymistycznych,ale działaj.Są już w PL 1,9 8V zrobione na +180 i +190km,ale stilo.Trzymam kciuki za determinację.Jednakoż Kolin ma rację,140/150 wyjdzie ci lepiej.

PS: Jesli turbo to obstawiałbym GT20.Masz przykład na wydumce Cinka.
Litości, ładowanie 10000zł w klekota, wartego mniej więcej tyle samo, ma sens?? Za tą kasę można kupić V6 w rozsądnym stanie i jeszcze zostanie sporo gotówki na etylinę, której to zapach odrzuca chyba miłośników jtd...:crazy_pilot:

Ogólnie rzecz biorąc tuning, pod względem kosztów, nie ma głębszego sensu zarówno po stronie benzyny jak i diesla,ale posiadanie auta jedynego w swoim rodzaju,a przynajmniej wyrózniającego się już tak.

Ja tam nic nie mam do etyliny,zwłaszcza w V8 :).Może kiedys ...

Litości, ładowanie 10000zł w klekota, wartego mniej więcej tyle samo, ma sens?? Za tą kasę można kupić V6 w rozsądnym stanie i jeszcze zostanie sporo gotówki na etylinę, której to zapach odrzuca chyba miłośników jtd...

Każdy jeździ i robi tym co lubi, wiec nie można tak do tego podchodzić.

Połowa oceniających diesle nie jechała dobrze zmodzonym dieslem, 3/4 to jakieś chipy które po deptaniu ma dosyć, bo fura puchnie.

Amortyzatory
Powrót