• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Jakie żarówki H7?

Witam, zamontowałem LEDy H7 od Bosmy. Weszły całe razem z przetwornicami do środka lampy. Mam obawy ponieważ po 10 min pracy gdy otwarłem dekle chciałem sprawdzić jak mocno się nagrzewają. Masakra radiator jest tak gorący że nie da się utrzymać na nim palców dłużej niż 2-3 sekundy. W instrukcji pisze że temperatura pracy max do +80 stopni. Teraz mam dylemat czy zostawić tak jak jest zamknięte wszystko czy ściągnąć dekle całkowicie albo przetwornice wyciągnąć na zewnątrz i zrobić jakieś dziurki na deklu. Dodam że taki sam zestaw Led pracuje u mojego brata już rok zamknięty w lampie Seata Leona i nic się nie dzieje tylko że tam jest ciut więcej miejsca w środku lampy.

Tej bosmy led nie da się poprawnie ustawić, cały czas będzie czarna plama - obudowa żarówki, pozatym świeci gorzej od zwykłej żarówki, trochę białej plamy tuż przed autem, a później lipa...
Wiem, bo miałem to coś przez chwilę na próbę.

Witam, zamontowałem LEDy H7 od Bosmy. Weszły całe razem z przetwornicami do środka lampy. Mam obawy ponieważ po 10 min pracy gdy otwarłem dekle chciałem sprawdzić jak mocno się nagrzewają. Masakra radiator jest tak gorący że nie da się utrzymać na nim palców dłużej niż 2-3 sekundy. W instrukcji pisze że temperatura pracy max do +80 stopni. Teraz mam dylemat czy zostawić tak jak jest zamknięte wszystko czy ściągnąć dekle całkowicie albo przetwornice wyciągnąć na zewnątrz i zrobić jakieś dziurki na deklu. Dodam że taki sam zestaw Led pracuje u mojego brata już rok zamknięty w lampie Seata Leona i nic się nie dzieje tylko że tam jest ciut więcej miejsca w środku lampy.

Taaa. Zrób dziurki to problem z przegrzewaniem szybko zniknie bo... LEDy padną:)
Lampa ma być szczelna (poza odpowietrznikami) i jedyne co możesz zrobić to kup inne dekle i wywierć duży otwór (np otwornicą do drewna) i w to miejsce przyklej np obcięty dekielek z farb w spray'u. Ja takie coś miałem zrobione, jak testowałem kilka kompletów i dawało efekty.

Ring 120 Xenon Ultima, żarówki które ze wzmacnianych wytrzymały mi najkrócej to jest 5 tys km i padła jedna.
Zamontowane w styczniu.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Minęło 5 dni i padła druga. Więc to nie przypadek.

Ciekawi mnie czy ktoś montował do 159 Koito Bi-Led? Czy to się mieści w nasze lampy? ewentualnie jeśli już ktoś to upchał lub miał z tym styczność, to jak to świeci?

Heja , chcialbym kupic nowe zaroweczki , czytalem temat od poczatku ale juz tych zarowek polecanych nie produkuja.
wiec chcialbym zapytac jakie zarowki do swiatel mijania kupic, zalezy mi na wygladzie/kolorze bialo - niebieskim, w gre wchodza jedynie osram i philips. co kto poleci?
bo chce uniknac tego ze kupie nowe i beda swiecily jak stare bo niewiem czy wierzyc w te opisy "super extra ultra +1000%" xd

jedynie co mi wpadlo w oko to OSRAM H7 COOL BLUE HYPER BOOST 5000K co wy na to ? na aledrogo komplet 2szt 55zł wiec nie duzo.

i DRUGIE pytanie
na internecie widze duzo fotek z fioletowymi postojowkami, jak dla mnie bomba ! http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/50262-jakie_zarowki_h7_-23.html
jakie zarowki musze kupic by uzyskac taki efekt?

i do swiatel mijania i drogowych to sa te same zarowki? tzn h7?

:)

kolego przerobiłem wszystkie te żarówki co chcesz kupić żadna nie dała takiego efektu jak ta https://allegro.pl/zarowki-h7-xenon-efekt-12v-55w-biel-alfa-romeo-i7060095387.html. za tą cene są rewelacyjne nawet i w deszcz się spisują dobrze.tamte markowe moim zdaniem to beznadzieja. ale jak nie jeden pisze wszystko zależy od stanu reflektora od środka odbłyśnika ja swoje rozebrałem okazało się że są w stanie idealnym jedynie je wyczyściłem i bardzo dużo to dało.te żarówki dają naprawde super efekt.już zamówiłem następne do drogowych i koledze do audi bo mówi że rewelacja.nie zawsze drogie znaczy najlepsze

kolego przerobiłem wszystkie te żarówki co chcesz kupić żadna nie dała takiego efektu jak ta https://allegro.pl/zarowki-h7-xenon-efekt-12v-55w-biel-alfa-romeo-i7060095387.html. za tą cene są rewelacyjne nawet i w deszcz się spisują dobrze.tamte markowe moim zdaniem to beznadzieja. ale jak nie jeden pisze wszystko zależy od stanu reflektora od środka odbłyśnika ja swoje rozebrałem okazało się że są w stanie idealnym jedynie je wyczyściłem i bardzo dużo to dało.te żarówki dają naprawde super efekt.już zamówiłem następne do drogowych i koledze do audi bo mówi że rewelacja.nie zawsze drogie znaczy najlepsze
Ma to homologacje?

a które ledy hidy mają a tysiące aut jeździ.mało już policjanci się tego czepiają.chyba że na fioletowo świeci albo bardzo niebiesko.te świecą na biało

maciek 2 a jak z zywotnoscia? :)

a co do tych fioletowych postojowek, zna ktos odpowiedz? :D

ps: niewie ktos jak "wlaczyc" to forum w PL ? ja mam tylko .org :/
wszystko po norwesku , nawet skopiowalem nick i wyskoczylo innaczej
wbijam .pl noi błędy ..

Heja , chcialbym kupic nowe zaroweczki , czytalem temat od poczatku ale juz tych zarowek polecanych nie produkuja.
wiec chcialbym zapytac jakie zarowki do swiatel mijania kupic, zalezy mi na wygladzie/kolorze bialo - niebieskim, w gre wchodza jedynie osram i philips. co kto poleci?
bo chce uniknac tego ze kupie nowe i beda swiecily jak stare bo niewiem czy wierzyc w te opisy "super extra ultra +1000%" xd jedyne osramy ktore polecam to https://allegro.pl/osram-h7-55w-night-breaker-laser-130-swiatla-2szt-i7547017080.html

jedynie co mi wpadlo w oko to OSRAM H7 COOL BLUE HYPER BOOST 5000K co wy na to ? na aledrogo komplet 2szt 55zł wiec nie duzo.
lub +150

- - - Updated - - -

https://allegro.pl/osram-h7-55w-night-breaker-laser-130-swiatla-2szt-i7547017080.html

Witam . Poszukuję opinii na temat żarówek osram night breaker laser +130% . Czytałem trochę o nich w internecie sle opinie są różne. Obecnie jeździłem na tungsramach megalight +120% i były nawet ok tylko światło nie było aż tak jasne.

Wysłane z mojego GRACE przy użyciu Tapatalka

Wg mnie najlepsze legalne halogenowe żarówki - miałem (w innym aucie) H4 130%, mam H1 150% i świecą tak dobrze, jak tylko się da. Miałem też te Tungsramy (H1) i były wyraźnie gorsze. Podejrzewam że różnicy między H1/4/7 za bardzo nie ma

witam,
Wczoraj wymieniłem odbłyśniki w 159 2006 i zamontowałem Philips H7 White Vision 3700K, światła po tej operacji świecą bardzo dobrze. Mam porównanie do 3 letniej 159 z Xenonami i jest tylko trochę gorzej, także polecam wymianę odbłyśników.
Dołączam zdjęcie starych odbłyśników i nowych.
Odbłyśniki mam od kolegi z formum: marek230482

Załączniki

• IMG_20190416_210528.jpg
    IMG_20190416_210528.jpg
    107.4 KB · Wyświetleń: 31
Philips Vision Plus 60% dobre i tanie 40zł za 2 sztuki.

Co do żarówek Philipsy Racing Vision +150 są kapitalne, +130 % też dają mega radę ( mam je w 2 aucie) do co Odbłyśników, Grzesioz wyjmowałeś je sam kompletnie z lamp itd ? Czy kupowałeś już wykonane odbłyśniki ? Nie wiesz może czy marek robi je hurtem, że się tak wyrażę ? ;) U mnie na bank są do wymiany bo światło jest słabe i nierówno pada

Nie mam ich hurtem :) zwłaszcza, że starych od grzesioz nie dostałem :) jak się zajmowałem regeneracją to miałem ich sporo/często. Co tydzień, dwa. Teraz niestety to trwa miesiąc, dwa..... bo za tym nie biegam i załatwiam to przy okazji (ja muszę osobiście). Ale możesz swoje wykręcić i wysłać gdzieś do napylania. Znajdziesz takie firmy w internecie. Możesz też wysłać całe lampy ale w 159 wyciągnąć optykę i wymienić odbłyśnik możesz nawet na aucie. Trochę gimnastyki jest ale się da. Potem tylko rozwiercić nity i zanitować nowy odbłyśnik.

Amortyzatory
Powrót